IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P вещае тежка година за банките в ЦИЕ

Българските банки ще са сред тези, които ще се изправят пред най-големи предизвикателства, се казва в доклад на агенцията

09:32 | 02.04.13 г. 65
S&P вещае тежка година за банките в ЦИЕ

За банките в Централна и Източна Европа предстои трудна година, а пред най-сериозни предизвикателства ще се изправят тези в България, Унгария, Словения и Хърватия. Това посочват в свой доклад анализаторите на Standard&Poors’s.

"Банките в региона вероятно ще продължат да страдат от високия дял на лошите кредити и отписването на лоши кредити, слабото търсене на кредити и свиването на маржовете", предупреждават от S&P в доклада, публикуван миналата седмица.

Сред финансовите институции в Централна и Източна Европа се наблюдават големи разлики по отношение на качеството на кредитите. В тази връзка се отличават Чехия, Полша и Словакия, където банките би трябвало да запазят доброто си състояние през тази година.

Банките в Словения, Унгария, България и Хърватия са в по-слаба позиция. „Ние обаче вярваме, че в повечето случаи качеството на кредитите би трябвало да се стабилизира и да спре да се влошава през тази година“, обяснява анализаторът от агенцията Пол Готие.

От S&P посочват като най-уязвими унгарските и словенските банки, като очакванията са за увеличаване на лошите кредити в двете страни.

Като една от причините за отслабване на банковите системи в ЦИЕ от компанията  посочват тяхната свръхзависимост от западноевропейските банки майки за финансиране през последното десетилетие.

Това е бизнес модел, който трябва да бъде променен през следващите две години, тъй като "смятаме, че банковите системи в Централна и Източна Европа ще останат уязвими (към ситуацията в еврозоната) и влошаващата се кредитоспособност на банките от еврозоната", се посочва още в доклада.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 11 години
С други думи е вярна приказката, че ако някой ти повтаря, че нещо е наред, значи нещо яко куца. Цитирам: "Банковата система в България е стабилна" - цитат на известни банкери и политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
Ricco
преди 11 години
Не е задължително. Ако някой си е купил жилище за да живее в него и доходите му са запазени, то това, че пазара би оценил жилището му за по-малко отколкото е купено, с нищо не променя ситуацията нито за него, нито за кредита му - изплаща си го и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
"Не всички, а само тези, които са купени със спекулативна цел. " - И след тях... бързо всички останали ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"противоречие - ако "се принудят да продават лошите си активи" ЩЕ "им се срине цената" (!!) => Всичко ще станат лоши!"--------------------Не всички, а само тези, които са купени със спекулативна цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
"S&P вещае тежка година за банките в ЦИЕ"----------------------А аз им вещая тежка не година, а десетилетие. Може и (доста) повече. Защото модела им е остарял и трябва да бъде заменен с нов. А тяхната роля в новия модел е доооста по-скромна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
stanislavr
преди 11 години
Аз не виждам реанимиране, при условие, че цели предприятия заминаха за скрап - рециклиране е по-вярната дума. А работещите там, които някога банките ги молеха с кредити, сега нямат пари за хляб. Голяма част от тях палнаха самолета и дим да ги няма, кой къде ще ги търси. Истината е, че банките трябва да се примирят със загубите си и да продължат напред. Тук не говорим за големите експозиции към свързани лица, където наистина ше се повтори 1997-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Високите лихви наистина са сред най-съществените причини за разширяване на лошите кредити, но има и нещо друго: на запад банките проявяват мн. по-голяма гъвкавост при затруднения с изплащането, т.е. тука изобилстват случаи при които даден кредит се обявява за лош, а в аналогичен случай на запад, би се подходило с инструментариум и диалог за оздравяване, тези практики също допринасят значително за разширяване на базата на лошите кредити в портфейлите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 3
stanislavr
преди 11 години
При официални 24-25% лоши и преструктурирани кредити, а според мен те са доста над 30%, а някой е кихнал, а е оцапал работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
stanislavr
преди 11 години
Банките нямат право да държат активи, вкл. имоти повече от една година, все пак те са банки, а не агенции за недвижими имоти. Затова почти всички банки си направиха дъщерни дружества за управление на имоти и дружества за изкупуване на лоши кредити. Ако пуснат всички активи на пазара, цените им ще се сринат с още поне 20%, нови отписвания и нови загуби. Дружествата за лоши кредити - за да могат да ги "продадат" на някаква цена и да намалят загубите /счетоводно/ или даже да излязат на печалба /пак счетоводна/. Иначе трябваше да се рекапитализират по друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
iivanoff
преди 11 години
Нищо няма да стане "много твърдо и болезнено" - прочети ми последните 2 коментара!Ако си объркат стратегията ще платята със процент (??) от собственността на банката!Но, "свободния пазар", или нората, това няма да ги касае!Следствие - имоти без пари няма да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още