IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърските банки остават затворени и днес

След първоначалното облекчение сега самото правителство се опасява от наплив към сметките

09:06 | 26.03.13 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Laiki ще бъде закрита. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Laiki ще бъде закрита. Снимка: Ройтерс

Въпреки споразумението за спасителния пакет от 16 млрд. евро за Кипър ситуацията в малката евространа остава несигурна. Централната банка на Кипър обяви, че първоначално планираното за вторник отваряне на офисите на повечето банки, ще бъде отложено за четвъртък. И финансовите пазари се успокоиха само временно след постигането на компромиса в понеделник, предава Ройтерс.

Министрите на финансите се договориха през нощта срещу понеделник, че Кипър ще получи помощ от над 10 милиарда евро, а самата страна ще предостави 5,8 млрд. евро. За тази цел малката островна нация ще трябва да намали своя „извънгабаритен“ банков сектор и да прикани големите инвеститори към касата.

Първоначалният план на кредиторите, който беше отхвърлен от кипърския парламент през миналата седмица, предвиждаше еднократен данък върху всички банкови депозити в страната, като тези под 100 хил. евро трябваше да бъдат обложени със 6,75%, а над тази сума – с 9,9%, за да бъдат набрани 5,8 млрд. евро. Според ревизирания план ще бъдат ощетени само големите вложители в двете най-големите банки, повечето от които са чужденци – най-вече руснаци.

С подкрепата на този нов спасителен пакет правителството искаше да позволи на банките, които затвориха офисите си на 16-и март, да заработят отново във вторник. Но след това президентът Никос Анастиадис обяви, че централната банка иска да ограничи капиталовия трансфер след отварянето на банките. В последствие Министерството на финансите нареди всички банки да продължават да бъдат затворени до четвъртък.

Това така или иначе трябваше да важи и за двете най-големи банки – Laiki и Bank of Cyprus, защото са част от спасителния план. Laiki трябва да бъде раздробена: сметки с гарантираните влогове до 100 000 евро следва да бъдат прехвърлени в Bank of Cyprus, а сметките, които ще бъдат обложени, ще бъдат преместени в т. нар. "лоша банка".

В Bank of Cyprus влогове за над 100 000 евро ще бъдат замразени, докато не се изясни, колко пари ще са необходими за спасяването на страната. Според оценките собствениците на активите с над 100 000 евро ще загубят между 40 до 50 процента. Всички влогове до тази сума обаче остават гарантирани.

До този момент финансовият сектор допринасяше значително за икономическата продукция на Кипър. Сега страната трябва напълно да преобразува икономиката си. "Това решение е болезнено за кипърския народ", каза председателят на кипърския парламент Яинакис Омиру.

Кипърският министър на труда и социалните въпроси Харис Георгиадис предупреди чрез германския вестник Bild, че икономиката ще се свие бързо, а безработицата ще скочи.

"Този акт на корекция на банковата система ще вкара производствените сектори на икономиката в големи затруднения“, каза той. "Ние очакваме дълбока рецесия и увеличаваща се безработица".

Георгиадис, който същевременно е и заместник-министър на финансите, намира решението на еврозоната "трудно и болезнено". "Еврогрупата поиска от нас да коригираме едновременно всички дисбаланси в икономиката на Острова. Това създава проблеми за хората и за компаниите на Кипър".

Пазарите реагираха първоначално с покачване на акциите, стойността на еврото също скочи. По-късно единната валута се търгуваше отново на по-слабо равнище, а фондовите пазари в САЩ отчетоха спад.

Виновни за това бяха и изказвания на холандския финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Диселблум. В интервю той заявява, че и при всички други бъдещи спасителни акции за банки притежателите на облигации и инвеститорите ще трябва да участват в разходите.

По-късно в допълнително пояснение той заявява, че все пак смята Кипър за „специфичен случай с необичайни предизвикателства". "Макроикономическите програми за преструктуриране ще бъдат пригодени за ситуацията във всяка страна и няма модели или шаблони, които да се използват", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Съмнявам се, че някой ще си губи времето в печатане. Едно дигитално число с някоя и друга нула, и парите са "получени".Както с парите на кредит. Дават ти кредитна карта на някаква стойност и ти тръгваш да ги узаконяваш. Много сладък бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Да, аз мисля по същия начин: ще се въведат ограничения на транзакциите (вкл. на тегленето в брой), във вида и за срока, който е нужен, за да падне натиска в/у банковата им система, а ЕЦБ ще усигурява ритмично нужния кеш срещу залог на активи, които кипърските банки държат в портфейлите си. Защото ако тр. "на пожар" да разпродават тези активи, наистина ще се зацапа мнооооого пейзажа ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Сега се загледах, че специално си се регистрирал, за да наглеждаш здравето на @ivanoff? Сам ли реши, или това работиш? хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
"... у нас свестните считат за луди...""Борба". Хр. Ботьов...хаха! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
nocalled
преди 11 години
ivanof, искам да те помоля да си пиеш лекарствата. по-добре ще се чувстваш, знаеш го.и още нещо, но след като си си взел медикаментите. държжанието ти е като на назубрил нещо ученик, които обаче въпреки старанието му не бива посочен от учителя да си издекламира урока. и се държи ...абе точно като теб се държи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
няма да им вземат всичките пари - гарантирам ти го! за да се спази "цирка" все пак процента ще е голям - или по-точно достатъчен! - "цирка" е много сложен статистически причинно-следствен анализ, гарантиращ че целта ще се изпълни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
В Bank of Cyprus влогове за над 100 000 евро ще бъдат замразени, докато не се изясни, колко пари ще са необходими за спасяването на страната. Според оценките собствениците на активите с над 100 000 евро ще загубят между 40 до 50 процента." - в началото на Кипърската криза прогнозирах, че спестителите може да загубят 50% дори 100% от парите си. С тъга признавам, че се оказах прав. Част от парите на нещастниците ще бъдат не само взети, но остатъка ще бъдат държан, като заложник, докато правителството си поиска. Сега остава само да обявят пълна национализация и народен съд за капиталисти и ЕС ще надмине СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
В Аржентина беше временно от 2000 до 2010 година :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
Междувременно президентът на средиземноморската държава Никос Анастасиадис, цитиран от РИА Новости, обяви, че централната банка ще установи контрол върху движението на капитала при отварянето на банките. Централната банка ще приложи някои мерки върху финансовите транзакции. Искам да уверя, че това положение ще бъде временно, каза Анастасиадис. Кипърските банки ще останат затворени до четвъртък.Временно, временно колко да е временно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още