IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия може да вземе реванш за кипърската сделка

Русия може да спре доставките на газ за Германия, чиито пръстови отпечатъци личат навсякъде по споразумението за спасителна помощ за Кипър, смятат анализатори

13:55 | 19.03.13 г. 34
Автор - снимка
Редактор
Как Русия може да вземе реванш за кипърската сделка

Германия може да настоява светът да не я обвинява за спасителния план за Кипър, но един анализатор смята, че Русия може да си отмъсти за загубата на милиарди долари, които е инвестирала или вложила в банките на острова, чрез намаляване на доставките на енергоносители за най-голямата икономика в еврозоната, съобщи CNBC.

Докато парламентът на Кипър се подготвя за гласуване на противоречивото и безпрецедентно предложение за еднократен данък върху депозитите в местните банки, споразумението се определя като прикрит ход на Германия и партньорите ѝ от еврозоната за борба с това, което те смятат за пране на руски пари на средиземноморския остров.

20% от всички депозити в кипърската банкова система са на руснаци и много руски компании са регистрирани в Кипър, а всеки план за данък от 15,6% върху депозитите над 100 000 евро би довел до сериозни проблеми с Русия. Страната осигури и заем от 3,3 млрд. долара за Кипър, който островната държава в момента се мъчи да разсрочи.

Руски лидери вече заклеймиха предложението за данък върху депозитите, като президентът Владимир Путин го нарече „нечестно, непрофесионално и опасно" в понеделник, а премиерът Дмитрий Медведев изрази нарастващото руско разочарование от планираните действия. „Твърде странни и противоречиви решения бяха взети от някои държави-членки на ЕС. Имам предвид Кипър. Честно казано, това прилича на изземване на парите на другите“, каза Медведев.

Стив Кийн, професор по икономикс и финанси в Университета на западен Сидни, заяви, че Русия може да отвърне на възприеманото като нападение върху нейните граждани и техните пари. „Ако се опитвате да вземете на мушка Русия, а техният президент Путин действа с извоювания имидж на „силния човек“, защо да не реши да спре газовите доставки за Германия, докато нещата не се оправят?“, пита Кийн.

„Ако смятате да атакувате прането на пари, направете го пряко, не използвайте от гръцките селяни и дребни бизнесмени като странични съучастници в кампанията срещу руските олигарси. По-скоро обявете акцията, отколкото да я предприемате под тази маска“, добави той.

Професорът припомни, че Русия е използвала и досега подобни методи, визирайки намаляването на газовите доставки за Европа от руския монополист Газпром през 2009 г. по време на спора с украинска държавна енергийна компания.

Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 29 rate down comment 2
993
преди 11 години
По статията работиха: Венцислав Дяков, редактор Бойчо ПоповГ-да Дяков и Попов,Хубаво е да кажете какво точно сте работили, защото сте превели една статия от CNBC: How Russia Could Take Revenge Over Cyprus Deal http://***.cnbc.com/id/100566854Ако не посочите източника, което сте направили, на това му се вика плагиатство! Виждам все повече преведени статитии от тук и от там, в което няма нищо лошо, но поне посочете откъде е статията, а не вземайте кредит като автори! Това по принцип! Благодаря за вниманието и за в бъдеще ще се радвам, ако се съобразите с тази моя малка забележка... Професионалната етика го изисква, най-малко ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Войната никога не е спирала, просто оръжията са други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ауууу, работата взе много да загрубява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
QUANTUM
преди 11 години
Ne e li interesno...Russia shte spre gazta. Germania pyk shte spre parite. Nakraia shte pusnem raketite i wsicko shte se reshi...Obedinena Ewropa i Ewroto se syzdade s cel da ima mir w Ewropa, pyk na kraia moje da se okaje, ce shte se predizwika woina.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още