IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия може да вземе реванш за кипърската сделка

Русия може да спре доставките на газ за Германия, чиито пръстови отпечатъци личат навсякъде по споразумението за спасителна помощ за Кипър, смятат анализатори

13:55 | 19.03.13 г. 34
Автор - снимка
Редактор
Как Русия може да вземе реванш за кипърската сделка

Германия може да настоява светът да не я обвинява за спасителния план за Кипър, но един анализатор смята, че Русия може да си отмъсти за загубата на милиарди долари, които е инвестирала или вложила в банките на острова, чрез намаляване на доставките на енергоносители за най-голямата икономика в еврозоната, съобщи CNBC.

Докато парламентът на Кипър се подготвя за гласуване на противоречивото и безпрецедентно предложение за еднократен данък върху депозитите в местните банки, споразумението се определя като прикрит ход на Германия и партньорите ѝ от еврозоната за борба с това, което те смятат за пране на руски пари на средиземноморския остров.

20% от всички депозити в кипърската банкова система са на руснаци и много руски компании са регистрирани в Кипър, а всеки план за данък от 15,6% върху депозитите над 100 000 евро би довел до сериозни проблеми с Русия. Страната осигури и заем от 3,3 млрд. долара за Кипър, който островната държава в момента се мъчи да разсрочи.

Руски лидери вече заклеймиха предложението за данък върху депозитите, като президентът Владимир Путин го нарече „нечестно, непрофесионално и опасно" в понеделник, а премиерът Дмитрий Медведев изрази нарастващото руско разочарование от планираните действия. „Твърде странни и противоречиви решения бяха взети от някои държави-членки на ЕС. Имам предвид Кипър. Честно казано, това прилича на изземване на парите на другите“, каза Медведев.

Стив Кийн, професор по икономикс и финанси в Университета на западен Сидни, заяви, че Русия може да отвърне на възприеманото като нападение върху нейните граждани и техните пари. „Ако се опитвате да вземете на мушка Русия, а техният президент Путин действа с извоювания имидж на „силния човек“, защо да не реши да спре газовите доставки за Германия, докато нещата не се оправят?“, пита Кийн.

„Ако смятате да атакувате прането на пари, направете го пряко, не използвайте от гръцките селяни и дребни бизнесмени като странични съучастници в кампанията срещу руските олигарси. По-скоро обявете акцията, отколкото да я предприемате под тази маска“, добави той.

Професорът припомни, че Русия е използвала и досега подобни методи, визирайки намаляването на газовите доставки за Европа от руския монополист Газпром през 2009 г. по време на спора с украинска държавна енергийна компания.

Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 28 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Много ми е интересно ако някой разпърдоли бизнеса и реши да изтръска банките на Кайманите, о-в Ман или други обичани от американските тарикати местенца, как ли ще реагира американската администрация и дали ще дава отчет чии са парите - на американската мафия, на ЦРУ или на крадливи американски чиновници?Не знам руската мафия колко ефективно раздава правосъдие, обаче държавата САЩ изтърбуши с бомби съвсем официално пред очите ни няколко държава заради някакви заплахи за "националната си сигурност", а янките под този термин разбират САМО ПАРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 6
doomvanko
преди 11 години
Не само Запада консумира нефт и газ.Няма да умрат гладни братушките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
За 6 месеца не, но за около година може да си го позволят.Вярно е че това ще й коства огромни загуби но могат да си го позволят и за повече от 6 месеца стига да се наложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 7
meto76
преди 11 години
А от какво ще живее Руския като спре продажбата на нефт и газ на Запада.Ще пие нефт, откъде пари. Руската икономика се издържа от износа на енергоресурси и метали. Те друго не произвеждат.Ще фалират до 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 11 години
Уважаеми 993, определено принцип на Инвестор е винаги да посочва източниците си. При преводни текстове, както в случая, под статията посочваме колегата, който е превеждал, както и редакторът, който конкретно е редактирал статията. И в този случай още в първия абзац съвсем коректно е посочен източникът на анализа - а именно CNBC. При по дълги текстове цитираме източника неколкократно, в много случаи при международни теми правим и компилации от анализи на различни медии, които също цитираме. Отдавам реакцията ви на невнимание при четенето на материала. Благодарим за забележката и хубав ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 11
Vesko94
преди 11 години
Би бил доста смел, да не кажа и безпрецедентен ход. Москва обаче трябва да внимава с кого се заиграва, за да не и излязат сметките криви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 15
albobo76
преди 11 години
Това е само едно от нещата, които ужилените Руски олигарси могат да причинят на Запада. Тези недоразумения начело на ЕС, ЕЦБ, МВФ и т.н. не знаят ли, че е много нездравословно да посягаш на Руски пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
993
преди 11 години
Може да преведете и тази статия, още по интересна:Gartman on Cyprus: Dont Mess With Russian MafiaThe decision to tax Cyprus bank deposits to fund a bailout by the EU was "egregiously bad," Dennis Gartman of The Gartman Letter said Monday on CNBC. "Everybody knows that the vast majority of the deposits in Cyprus are from Russia," he said. "They're Russian government officials, they're Russian businessmen, it's Russian mafia and you don't mess with the Russian mafia." On "Fast Money," the editor of The Gartman Letter said that the move would not sit well with a powerful contingent of Cyprus bank account holders. "People around the world don't kidnap Russians because they know that the Russians will deal with you in a very efficient and very ugly manner," he said. "I think the decision here was egregiously bad. I think this was lunacy on the part of the European monetary authorities, the banking regulators, or whoever it was responsible for making this decision in Cyprus. T
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хаахахаха! *** инфантилните шебеци! :lol:"Стив Кийн, професор по икономикс и финанси в Университета на западен Сидни..." А некъв професор по икономикс от източен Брисбейн вече вижда руските ескадри как отварят люковете на пусковите установки около Кипър...!Руснаците са й виновни на фалиралата Европа! Нали става суматоха, та и озитата да се изпъчат, че и там има икономикс, че и професори! :lol:Ще спрат руснаците газа на Германия! .... и един мормот завива шоколад... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Мисля, че Кипър подведе и изпече евро бюрократите на собствен огън. Най вероятно сега ще трябва да се отмени данъкът и ще се напечатат малко повечко пари и за тях. Драги ще подкрепи еврото безрезервно и кризата за пореден път ще отмине до следващия заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още