IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия може да вземе реванш за кипърската сделка

Русия може да спре доставките на газ за Германия, чиито пръстови отпечатъци личат навсякъде по споразумението за спасителна помощ за Кипър, смятат анализатори

13:55 | 19.03.13 г. 34
Автор - снимка
Редактор
Как Русия може да вземе реванш за кипърската сделка

Германия може да настоява светът да не я обвинява за спасителния план за Кипър, но един анализатор смята, че Русия може да си отмъсти за загубата на милиарди долари, които е инвестирала или вложила в банките на острова, чрез намаляване на доставките на енергоносители за най-голямата икономика в еврозоната, съобщи CNBC.

Докато парламентът на Кипър се подготвя за гласуване на противоречивото и безпрецедентно предложение за еднократен данък върху депозитите в местните банки, споразумението се определя като прикрит ход на Германия и партньорите ѝ от еврозоната за борба с това, което те смятат за пране на руски пари на средиземноморския остров.

20% от всички депозити в кипърската банкова система са на руснаци и много руски компании са регистрирани в Кипър, а всеки план за данък от 15,6% върху депозитите над 100 000 евро би довел до сериозни проблеми с Русия. Страната осигури и заем от 3,3 млрд. долара за Кипър, който островната държава в момента се мъчи да разсрочи.

Руски лидери вече заклеймиха предложението за данък върху депозитите, като президентът Владимир Путин го нарече „нечестно, непрофесионално и опасно" в понеделник, а премиерът Дмитрий Медведев изрази нарастващото руско разочарование от планираните действия. „Твърде странни и противоречиви решения бяха взети от някои държави-членки на ЕС. Имам предвид Кипър. Честно казано, това прилича на изземване на парите на другите“, каза Медведев.

Стив Кийн, професор по икономикс и финанси в Университета на западен Сидни, заяви, че Русия може да отвърне на възприеманото като нападение върху нейните граждани и техните пари. „Ако се опитвате да вземете на мушка Русия, а техният президент Путин действа с извоювания имидж на „силния човек“, защо да не реши да спре газовите доставки за Германия, докато нещата не се оправят?“, пита Кийн.

„Ако смятате да атакувате прането на пари, направете го пряко, не използвайте от гръцките селяни и дребни бизнесмени като странични съучастници в кампанията срещу руските олигарси. По-скоро обявете акцията, отколкото да я предприемате под тази маска“, добави той.

Професорът припомни, че Русия е използвала и досега подобни методи, визирайки намаляването на газовите доставки за Европа от руския монополист Газпром през 2009 г. по време на спора с украинска държавна енергийна компания.

Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Знаят, затова хвърлят хиляди, за да подкупват журналисти като Иво Инджев и сие, цели списания и телевизии, да плюят социализма, какъвто никога не е имало в името на хората, та да гледаме на запад само и да не видим, че слънцето изгрява от изток! И то всеки ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Ти забравяш, че говориш за най-богата на полезни изкопаеми държава!Путин е дал официално насока за работа върху вечния двигател (усещам зубрачите, как скачат)! Така, че не ги мисли. Да не стане така, че да пускат газ на държави, където със закон са забранени всякакви алтернативни методи, а те да си отопляват огромни парници и да щтракат с пръсти.Тая мода да блеем, като овце по някакъв измислен затворнически стандарт на запада и да плюем Русия, няма да е вечна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Русия направо да дебаркира и завземе кипър! Другото е мижи да те лажим! И тогава да видим "големите" политици от Еуропата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Мави - и тук си много прав.Много плоски и *** номера в стил brainstorm.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 5
trendline
преди 11 години
Бойчо, защо се занимаваш с 993. Нали виждаш че се прави на интересен. Познайва английски, туй онуй. Като не му харесва да чете на друго място. Аз си харесвам Инвестора.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Не си прав. Климакса при 90% от жените настъпва по-рано ... там при съответните условия. Ха сега доказвай, че твърдението не е вярно. Която и жена да вземеш винаги може да се окаже, че тя е баш от тия 10% и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Никой няма полза от враждебни действия, затова мисля, че Руснаците и Запада ще се разберат и случаят ще бъде потулен, но не и забравен. Руснаците вече внимателно ще избират, държавите и валутите с които работят. По-важното е че Кипър е опасен за всички нас прецедент. Беше ни демонстрирано, как ако правителството е притиснато, то ще ограби гражданите си. Запада допусна грешка, че посегна на вложителите в Кипър. Но ако посегне на вложителите в Гърция, Испания или БГ, ще си вземе плячката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 28 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 11 години
Само вижте как работи фабриката за мозъчни клизми:някакъв лемур някъде зад океани и морета, некъде из западен Намайкасивджоджена, бил казал, че можело Русия за отмъщение да спре газа на Германия. Ооообаче, CNBC небрежно го пуска в обръщение като лееекинка следобедна пръдня и разни "анализатори" започват един през друг да заливат Русия и всичко руско с ***, защото нема как да е споменато името на Русия и това да не е свързано с приетата по дифолт вина на Русия за всички световни проблеми!Ама има ли го тоя университет изобщо, в западен Сидни ли е или в южен, има ли изобщо такъв професор и той знае ли изобщо нещо за газовите връзки м/у Русия и Германия, това остава някъде дълбоко под нивото на интерес на публиката. Имаме новина и упражнението по "икономикс & брейнстомингс" може да започне... сега! хаааахаха!Нещо като "Австралийски учени установиха, че климакса при жените настъпва по-рано, ако телевизорът им е бил поставен на северната стена на дневната."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 0
993
преди 11 години
"При преводните практиката е: "По статията работиха: Венцислав Дяков...". "OK, разбрах практиката ви, която признавам, е уникална... Дано и други да са я рзбрали :-)Поздрави и нищо лично! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 22 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 11 години
Капитализъм без фалит не е капитализъм :)Вътрешната сила на капитализма се основава на оздравяващата функция на фалита.Под претекст 'твърде голям за да фалира', или 'щял да повлече цялата икономика' или 'ще има невъобразими соц. последици' се прикриват кражби в особено големи размери и икономики на цели държави се разпадат.Иначе нещо странично: ако руските пари в Кипър са 'мръсни' и 'мафиотски', защо е тази нервна реакция на Медведев и Путин?! :) ))Как ли руския мужик ще приеме да бъде вдиган на крак заради интересите на олигархията, която го ограбва! :)Как ли хората дето мизерстват ще приемат загрижеността на Путин? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още