IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Кипър създава опасен прецедент

Борсата в страната спира дейност и ще остане затворена поне до четвъртък

11:33 | 19.03.13 г. 40
<p>
	Финансовите институции в Кипър остават затворени поне до четвъртък. Снимка: Ройтерс</p>

Финансовите институции в Кипър остават затворени поне до четвъртък. Снимка: Ройтерс

Фондовата борса в кипърската столица Никозия обяви, че спира дейността си поне до четвъртък. Причина за това решение е стремежът да бъдат предотвратени сривове в работата на борсата и за да бъдат защитени инвеститорите,  се съобщава в официално съобщение на институцията.

Банките в Кипър също остават затворени, всички кредитни операции са спрени до четвъртък (21 март). Причина за това е неяснотата около спасителния пакет за страната, който предвижда налагането на еднократен данък върху всички депозити.

Междувременно рейтинговата агенция Fitch заплаши да понижи оценките за три кипърски банки заради рискове, свързани с проекта за облагане на банковите депозити в страната. Под наблюдение са поставени Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank и Hellenik Bank.

В момента всяка от тях е с рейтинг "В", т.е. спекулативна категория.

Поставянето под негативно наблюдение означава, че агенцията може да намали рейтингите в сравнително кратък срок. Това решение на Fitch е резултат от "дискусиите за налагане на загуби на вложителите в банките", се подчертава в комюнике.

 

Събитията в Кипър създават опасен прецедент, посочва The New York Times. За първи път от началото на кризата в еврозоната и от прилагането на спасителните планове за Гърция, Португалия и Ирландия обикновените вложители са приканени да понесат част от бремето и да "съберат" 5,8 милиарда евро към обещаните спасителни 10 милиарда евро. Това поражда криза на доверието към банките в ЕС.

Подобен извод прави и британският Independent. Откакто избухна дълговата криза в еврозоната, вложителите бяха пощадени. Досега нито една от закъсалите страни от еврозоната не си позволи да стовари бремето на кризата върху гражданите, посочва вестникът и акцентира върху растящия гняв на кипърците, че договорената спасителна сделка в края на миналата седмица изобщо не е добра.

Еврогрупата позволи на Кипър по-гъвкаво прилагане на условията по спасителния план, пише френският вестник Le Monde, след като министрите на финансите на еврозоната вчера обявиха, че гледат благосклонно на възможността властите на Кипър да намалят и дори да премахнат спорния данък върху депозитите на малките вложители, при условие че успеят да съберат нужните около 6 милиарда евро.

Случващото се в Кипър поражда гневна реакция на Москва, добавя вестникът. Според рейтинговата агенция Moody's руските фирми в Кипър към 1 септември 2012 г. са имали влогове за 19 милиарда долара.

Ако данъкът върху големите влогове се наложи, Русия ще изгуби милиарди. Ето защо руският президент Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев реагират гневно. Путин определи решението за облагане с данък на влоговете като "несправедливо, непрофесионално и опасно". Медведев го нарече "конфискация на чужди средства", подчертава  Le Monde.

Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 5
pernik
преди 11 години
Да, така е.Обаче защо и върху лихвата от минали години преди да е имало такъв данък, и защо върху депозити сключени преди влизането на данъка в сила?Нещо много пожарникарска работа изглежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 0
pernik
преди 11 години
albobo76, ти нали си наясно, че това нещо ще съсипе банките им? Мислиш ли че някой би си оставил парите в кипърска банка след този инцидент? Ако наистина приемат този данък, а и да не го приемат вече е все тая, хората ще сложат парите си или в сметки в офшорни банки, или ще ги пазят в брой. Такова нещо като хем да даваш пари на банка да ги ползва, хем да ти вземат и част от тях, няма никаква икономическа логика и пазарът няма как да го търпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 1
zdravko1
преди 11 години
В България данъка е върху лихвата, което е един вид данък печалба и което е справедливо, докато там искат да вземат процент от самия депозит, което си е чиста кражба и не мога да си обясня как Европа може да иска подобна глупост от Кипър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Който не ми вярва, да пита Кипърците, които се редят пред банкоматите. Парите които теглят са вече обложени с 10% или 6,75% - честито. Тези проценти могат да станат 20, 50 и дори 100% ако правителството така реши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Четете си договорите, когато си депозирате парите в банка. От там ще разберете, че парите вече не са ваши, за това ви се плаща лихва - лихвата е възнаграждението, че сте предоставили парите си на банката. Така че не се изненадвайте, ако банката или правителството ви вземе част или всичките "ваши" пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Да викнат Дянков за финансов министър. Той сега нали е безработен и без друго. Ще им обясни как трябва да се плащат данъци върху приходите от депозити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
pernik
преди 11 години
deant, кое са направили по-меко при нас?Ако говориш за данъка 10% върху лихвите, хич не е меко, реално данъка се въведе върху доходите от лихви и с задна дата, облага се цялата лихва дори и тази за миналата година, независимо че през 2012г. нямаше такъва данък. Никой нямаше избор да си дръпне влога, защото губи лихвата от банката, а и пак ще обложат и малкото ниска лихва при предсрочно прекратяване. И у нас се действа по подобен начин, за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Аз не мога да разбера тези, които ми цъкат минуси, какво положително виждат в ситуацията?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
deant, това само показва, колко е сериозна ситуацията, та чак "спасителите" са се панирали. Тези хаотични действия показват, че не знаят какво да правят. И още, показват, че да си държиш парите в банка е много опасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Това прилича повече на водене на военни действия отколкото реална икономика. От днес за утре налагаш данък, както едно време по средновековието. При нас го направиха малко по меко - първо те предупредиха и ако не искаш да ти обложат лихвата може да си дръпнеш всичките пари. В кипър хлопват кепенците и директно бъркат в касичката. Аз не съм се записвал за такъв ЕС, и не искам да се записвам за такава ЕЗ. Да оставим настрана въпроса дали някой ни е питал изобщо дали искаме да влизаме в ЕС. Със всяка година, даже вече всеки месец работата започва да смърди все по силно. Може да не ви харесва Камерън, но ще го цитирам: "More of the same will produce more of the same!" - прав е човека, евробюрократите се самозабравиха и самооляха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още