IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Кипър създава опасен прецедент

Борсата в страната спира дейност и ще остане затворена поне до четвъртък

11:33 | 19.03.13 г. 40
<p>
	Финансовите институции в Кипър остават затворени поне до четвъртък. Снимка: Ройтерс</p>

Финансовите институции в Кипър остават затворени поне до четвъртък. Снимка: Ройтерс

Фондовата борса в кипърската столица Никозия обяви, че спира дейността си поне до четвъртък. Причина за това решение е стремежът да бъдат предотвратени сривове в работата на борсата и за да бъдат защитени инвеститорите,  се съобщава в официално съобщение на институцията.

Банките в Кипър също остават затворени, всички кредитни операции са спрени до четвъртък (21 март). Причина за това е неяснотата около спасителния пакет за страната, който предвижда налагането на еднократен данък върху всички депозити.

Междувременно рейтинговата агенция Fitch заплаши да понижи оценките за три кипърски банки заради рискове, свързани с проекта за облагане на банковите депозити в страната. Под наблюдение са поставени Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank и Hellenik Bank.

В момента всяка от тях е с рейтинг "В", т.е. спекулативна категория.

Поставянето под негативно наблюдение означава, че агенцията може да намали рейтингите в сравнително кратък срок. Това решение на Fitch е резултат от "дискусиите за налагане на загуби на вложителите в банките", се подчертава в комюнике.

 

Събитията в Кипър създават опасен прецедент, посочва The New York Times. За първи път от началото на кризата в еврозоната и от прилагането на спасителните планове за Гърция, Португалия и Ирландия обикновените вложители са приканени да понесат част от бремето и да "съберат" 5,8 милиарда евро към обещаните спасителни 10 милиарда евро. Това поражда криза на доверието към банките в ЕС.

Подобен извод прави и британският Independent. Откакто избухна дълговата криза в еврозоната, вложителите бяха пощадени. Досега нито една от закъсалите страни от еврозоната не си позволи да стовари бремето на кризата върху гражданите, посочва вестникът и акцентира върху растящия гняв на кипърците, че договорената спасителна сделка в края на миналата седмица изобщо не е добра.

Еврогрупата позволи на Кипър по-гъвкаво прилагане на условията по спасителния план, пише френският вестник Le Monde, след като министрите на финансите на еврозоната вчера обявиха, че гледат благосклонно на възможността властите на Кипър да намалят и дори да премахнат спорния данък върху депозитите на малките вложители, при условие че успеят да съберат нужните около 6 милиарда евро.

Случващото се в Кипър поражда гневна реакция на Москва, добавя вестникът. Според рейтинговата агенция Moody's руските фирми в Кипър към 1 септември 2012 г. са имали влогове за 19 милиарда долара.

Ако данъкът върху големите влогове се наложи, Русия ще изгуби милиарди. Ето защо руският президент Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев реагират гневно. Путин определи решението за облагане с данък на влоговете като "несправедливо, непрофесионално и опасно". Медведев го нарече "конфискация на чужди средства", подчертава  Le Monde.

Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 0
pernik
преди 11 години
Данъкът важи за всички депозити с падеж през 2013г. с изключението което каза, но такива депозити са нищожна част от общата сума.Нормалното регулиране на казуса е лесно, въвеждането на данъка само за новите депозити сключени след началото на 2013г. Обаче, друго си е оптимизирането на данъка и по-точно приходите от него. Като отчетем че се чакаха около 180 млн.лв. приходи по него по този начин, ако беше по нормален, приходите щяха да са под 100 млн.лв. явно дори и тези суми имат голямо значение за продънения ни бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Според мен несигурността, която се създава след едно подобно действие е много по опасна от каквито и да било други причини. Много трудно тези банки сега ще се спасят от фалит.Нали си представяш какво ще стане като отворят и като човек може спокойно да си тегли парите ...Лошото в случая е, че виждам и огромна опастност за еврото да се обезцени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 7
i_ivanov80
преди 11 години
Ами той по принцип важи за депозити, които са сключени след 01.01.2013.Има обаче и преходни депозити, които преминават от 2012 във 2013. По тях ако си получаваш лихвата през 2013, ще трябва да платиш данък по нея. Ако обаче си сключил депозит, по които си получаваш лихвата напред (тоест получил си я през 2012), тогава не плащаш данък. Нищо, че част от лихвата касае и 2013. Това е. Просто подобни казуси е много трудно да се оптимизират. Винаги има прецакани от системата и такива, които са прецакали системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Ами ... ако голяма част от банките в Кипър са ВЕЧЕ фалирали? Ами...ако тази инжекция от 10КМ е фатална, въобще някой, нещо да може да си възстанови от депозита? Много е вероятно под натиска на такива реалности да са взети подобни решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Да не забравяме, че в житието на Барозу блести период на доста лява ориентация. Така, че май стана явно на всички накъде е засилил Европа :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
pernik
преди 11 години
Аз не споря дали данъка е нормален, а по-скоро за начина на неговото въвеждане. Облага се целия доход от лихви, независимо че част от него е за миналата година, когато не е имало такъв данък. Още повече, че депозитите са сключвани при едни условия и после държавата променя правилата на играта по средата.Правилното би било, данъка да важи само за нови депозити, сключени след началото на 2013г., това което имаме в моемнта е облагане с задна дата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Иначе този рекет, които се опитват да наложат в Кипър е взривоопасен за финансите в Европа. Мислех, че подобна простотия може да хрумне само на Станишев или Овчаров, но съм се лъгал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 6
i_ivanov80
преди 11 години
Пич,данък печалба върху депозитите е нещо нормално във финансовия свят. Държави като Германия и САЩ одавна са го въвели.И не е вярно, че данъка е със задна дата. Валиден е от началото на 2013, тоест 2 месеца след като бе приет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Така е, но това едва ли ще ги спре да опитат. Да ти вземат 10% или друг процент от спестяванията, защото някои некомпетентни институции или правителства трябвало да бъдат спасени, си е пладнешки обир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
jordanvete
преди 11 години
Ама нали се сещаш-глас народен глас Божи. Правителство ще бъде меко казано отнесено ако не и линчувано при 50, 100 и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още