IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролен удар за европейските банки

Новото поевтиняване на петрола заплашва възстановяването на пазарите, на което се надяваха банките

16:42 | 20.04.16 г. 35
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако европейските банкери са се надявали да повлияят положително на финансовите пазари, докато се подготвят да представят отчетите си за първото тримесечие, може би е време да захвърлят всичките си подготвени изявления, коментира Bloomberg Gadfly.

Петролът отчете най-големия си спад от два месеца в понеделник, след като разговорите за добива между най-големите производители в света не успяха да доведат до сделка за ограничаване на добива. Добре е да си припомним, че надеждите за някакво споразумение помогнаха на петрола да се възстанови от 26 долара през февруари до над 42 долара миналата седмица.

Това възстановяване сега е под заплаха – а с него и всяка надежда, която европейските банки са имали, че ще отблъснат опасенията на инвеститорите по отношение на експозицията им към енергийната индустрия. Откъслечната информация, представяна от най-големите кредитори в региона, предполага, че експозицията възлиза на общо 200 млрд. долара през миналото тримесечие - доста по-голяма от тази на американските банки, възлизаща на 123 млрд. долара.

Това означава, че е малко вeроятно по-широко бързо нормализиране на финансовите пазари след трудно първо тримесечие, като вероятно предстоят загуби за хедж фондовете и още волатилност.

Европейските банки трябва да последват американските си конкуренти и да осигурят повече прозрачност по отношение на заемите си към индустрията.

Американските банки са заделили допълнителни резерви от над 1 млрд. долара за енергийни загуби през първото тримесечие. Някои компании са били по-агресивни от очакванията. Допълнителните резерви от 529 млн. долара на JPMorgan са повече от 500-те млн. долара, които кредиторът беше предвидил по-рано.

Разбира се, банките имат пълното право да твърдят, че загубите няма да са толкова лоши, ако мечите страхове за цена на петрола от 20 до 25 долара не се материализират.

Citigroup понижи прогнозите си за годишните си загуби по кредити до 1,4 млрд. долара, казвайки, че оценката се базира на цена на петрола от 30 долара. Тази сума ще бъде „малко по-малка“, ако петролът се задържи над 40 долара, заяви главният финансов директор на Citigroup Джон Гершпах пред инвеститори. Но със сегашна цена на петрола от 39 долара за барел, не е много логично да се показва упорит оптимизъм. Разликата в доверието ще се разшири само за европейските банки, които не са заявили ясно какво загуби предвиждат в бъдеще.

Засега компаниите казват, че експозициите им и потенциалните загуби са „управляеми“ и посочват, че по-евтиният петрол е добро нещо за повечето клиенти и компании.

Това е вярно, но само донякъде. Но е важно да не се забравя, че за големите банки, които се борят с пожари на няколко фронта – от съдебни дела до загуби от търговия с фиксиран доход и големи съкращения на разходите, инвеститорите не са особено търпеливи към нежелани изненади.

Нов пристъп от волатилност на цената на петрола ще има и сериозни последствия върху финансовия свят, засягайки всичко от хедж фондове, залагащи на възстановяване, до валути на развиващи се пазари. Фондовите пазари в Европа до голяма степен следват представянето на суровия петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 8 години
Така е, картината е ного по-сложна. Освен туй, дето си написал - арапите държат обонго за колесникът на самолетът - и заплашват с продажба на дълг... и ако напримерно в тая ситуация Чичо Вова реши да превърне арапите от износители на слуз в износители на стъкло, никой няма особено да се огорчи от това. Иначе най-добрият ход е ясен - пълно ембарго, наложено на Арапия - задето напримерно нарушават човешките права - и слузта скача с едни поне 38% нагоре... ама обонго няма достатъчно як колесник за да стори туй.Впрочем мен евтината слуз ме кефи - тя ще бъде допинг за икономиката - но въздействието и постепенно ще се отрази, а не изневиделица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 5
pinoccio
преди 8 години
Друже, прав си, но нещо ми липсва от картинката. Защо Саудитска Арабия не може да върне цените, ако става въпрос за кукловоди, чийто единствен инструмент е именно тази държава? Ако някога е играла друга игра, сега Саудитска Арабия е с 50% бюджетен дефицит, зреят бунтове, чуди се как да излезе от ситуацията и едва ли й е до кукловоди. Иран играе с Русия и двете страни искат по-високи цени. Всички производители на нефт искат по-високи цени. Какъв е лостът на кукловодите - да не би да бъркат под полата на статуята на свободата и там да се случва нещо, което ние не знаем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 6
lozkhris
преди 8 години
Обамакеър и кукловодите му си помислиха, че всичко ще се нареди до година макс и така ниската цена на петрола няма да окаже кой знае какъв удар върху хамериканската "икономика"...Да, ама се оказа, че са си правили сметката без кръчмаря. Първо, не е верно,че производството не е намаляло !! Саудията помпи,но 85% от добива в Нигерия е спрял / знам от лични наблюдения/. Венецуела не може да добива както преди защото няма пари. Бразилия също. Либия е извън играта. Шистите на хамерикоса също отидоха по дяволите.Руският петрол не е с характеристиките на нито една друга страна от ОПЕК..Е, какво излиза?! Че производството е намаляло, а всичко останало са алабализми за ей такива като вас, къде си мислят, че като видят графика на DailyFX и чуят дълбокомъдрените лакардии по CNN и адски много ги разбират нещата !Не, момчета! Цената на петрола се контролира от онея с масурчетата и ще се вдигне тогава, когато Русия клекне,или Хамeриката забуксува яко след изборитеWhichever comes first
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 29 rate down comment 7
lozkhris
преди 8 години
Момчета,хайде да кажа аз,който е в тоя бизнес. Свръхпроизводство няма, както няма и спад на потреблението. Цената на петрола се срина контролирано с една единствена цел - да се разкаже играта на Русия по всички фронтове заради Украйна и Сирия.Имайки челния опит на Рейгън отпреди 30 години, ч***рнилката реши, че и той може/ то нали си знаеме кой му дърпа конците де.../ В средата на 80-те Рейгън накара Саудията да свали цените и ги държа така чак до средата на Бушовите неволи.Всички знаеме какво стана със СССР. Само че тогава имаха насреща си сговорчивия Горби, в UK беше вездесъщата леля Маги, а Китай си беше обикновена растяща икономика. Тогава ТОВА проработи. Сега картите са разместени, Китай е вторя икономика в света,Япония никой не я бръсне, Хамериката е затънала до малко над ушите в чудовищен дълг, в Инглънд управлява един педик, Европа се тресе от кризи и арабели с бомби, а в Москва изобщо не е Горби, а политик с големи властови амбиции и възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
fri
преди 8 години
12 fri Доха - Моха/ арабейшън OAE отиват надолу :)) - и с тях и ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
kloynat
преди 8 години
не се мь4ете да разтягате локуми за свръхпроизводството много станаха маимунките които стят на един клон не могат да разделят тортата и сега си мерят паламарките не е дале4е денят в които ще се разберат и оправят цените на петрола освен ако американците не дъмнат някои от нефтените шеихове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 8 години
ем съм бил прав, хем и се надяваш дали мога да го разбера :):) еми щом го казвам дали според теб не съм го разбрал,а ? ... и да добавя, по принцип за повечето неща съм прав, та който иска да чете, който не иска да си остане неук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Петролен удар за европейските банки :)Новото поевтиняване на петрола заплашва възстановяването на пазарите, на което се надяваха банките хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 8 години
винаги съм бил, селски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Нобелиос нищо никъде не е залято и презалято. Всичко си върви както си е, даже се е увеличило консумирането на петрол. Тея партенки по новините и политически глупости са пълни ама пълни щуротии и пинизи. С тоя петрол 90% е само политика, тъй като това е НАЙ-ПОЛЗВАНАТА СУРОВИНА и почти целияи модерен свят е изграден на базата на петрола !!! И на оня тиквар khaoto да му го кажа същото незнам как са му дали книжката за IT незнам сигур я е взел на ротативка .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още