IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролен удар за европейските банки

Новото поевтиняване на петрола заплашва възстановяването на пазарите, на което се надяваха банките

16:42 | 20.04.16 г. 35
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако европейските банкери са се надявали да повлияят положително на финансовите пазари, докато се подготвят да представят отчетите си за първото тримесечие, може би е време да захвърлят всичките си подготвени изявления, коментира Bloomberg Gadfly.

Петролът отчете най-големия си спад от два месеца в понеделник, след като разговорите за добива между най-големите производители в света не успяха да доведат до сделка за ограничаване на добива. Добре е да си припомним, че надеждите за някакво споразумение помогнаха на петрола да се възстанови от 26 долара през февруари до над 42 долара миналата седмица.

Това възстановяване сега е под заплаха – а с него и всяка надежда, която европейските банки са имали, че ще отблъснат опасенията на инвеститорите по отношение на експозицията им към енергийната индустрия. Откъслечната информация, представяна от най-големите кредитори в региона, предполага, че експозицията възлиза на общо 200 млрд. долара през миналото тримесечие - доста по-голяма от тази на американските банки, възлизаща на 123 млрд. долара.

Това означава, че е малко вeроятно по-широко бързо нормализиране на финансовите пазари след трудно първо тримесечие, като вероятно предстоят загуби за хедж фондовете и още волатилност.

Европейските банки трябва да последват американските си конкуренти и да осигурят повече прозрачност по отношение на заемите си към индустрията.

Американските банки са заделили допълнителни резерви от над 1 млрд. долара за енергийни загуби през първото тримесечие. Някои компании са били по-агресивни от очакванията. Допълнителните резерви от 529 млн. долара на JPMorgan са повече от 500-те млн. долара, които кредиторът беше предвидил по-рано.

Разбира се, банките имат пълното право да твърдят, че загубите няма да са толкова лоши, ако мечите страхове за цена на петрола от 20 до 25 долара не се материализират.

Citigroup понижи прогнозите си за годишните си загуби по кредити до 1,4 млрд. долара, казвайки, че оценката се базира на цена на петрола от 30 долара. Тази сума ще бъде „малко по-малка“, ако петролът се задържи над 40 долара, заяви главният финансов директор на Citigroup Джон Гершпах пред инвеститори. Но със сегашна цена на петрола от 39 долара за барел, не е много логично да се показва упорит оптимизъм. Разликата в доверието ще се разшири само за европейските банки, които не са заявили ясно какво загуби предвиждат в бъдеще.

Засега компаниите казват, че експозициите им и потенциалните загуби са „управляеми“ и посочват, че по-евтиният петрол е добро нещо за повечето клиенти и компании.

Това е вярно, но само донякъде. Но е важно да не се забравя, че за големите банки, които се борят с пожари на няколко фронта – от съдебни дела до загуби от търговия с фиксиран доход и големи съкращения на разходите, инвеститорите не са особено търпеливи към нежелани изненади.

Нов пристъп от волатилност на цената на петрола ще има и сериозни последствия върху финансовия свят, засягайки всичко от хедж фондове, залагащи на възстановяване, до валути на развиващи се пазари. Фондовите пазари в Европа до голяма степен следват представянето на суровия петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 1
lozkhris
преди 8 години
Останалите производители също взеха да реват, но нямат власт, за да накарат Саудията да намали добива. Както казах, Русия не може сама да повлияе на ситуацията, защото руският петрол е тежък и с повече примеси. Големият проблем е, че се тръгна с изпитани методи от миналото, но при други играчи. Саудията не може без САЩ / и обратното / , но като опре ножът до кокала съюзниците са такива, докато имаш изгода от тях. В момента ако СА намали добива, приходът на свежи пари ще намалее още повече и дефицитът ще се увеличи. А силно обедняваща авторитарна , ислямска диктатура не е idea of fun, даже за хамерикоса...Ето затова там ще мълчат и ще подкрепят, макар тези цени да са убийствени за печатарското изкуство на "най-великата" демокрация. А и в края на деня, целта оправдава средствата - точно като Марк Порций Катон, в Бялата Къща повтарят "Путин трябва да умре".... Ето част от картинката....Цялата няма как да я знаем, освен тея, които я рамкират....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
Да и ще кажа каква е тънката сметка: Стойността на производство / добив / на петрол в Саудията е нисък. Т.е, те произвеждат евтино. Друга е картинката при шистите, които хамериканците гръмко започнаха да дупчат - там себестойността на добив на барел е заничетлно по-голяма. Докато петролът гравитираше около 100$ - печелеха добре. Идеята беше, ако се срине цената за година, година и 1/2, те да позагубят малко, но Русия да загуби много, дя отстъпи Украйна и да не се меси в Сирия, а Путин да си ходи. Когато нищо от това не се материализира, Саудията реши да играе Ва Банк самостоятелно и продължи да помпи, въпреки че цените се сринаха много под 65$ / това беше границата на кантара/. В един момент взееха да вярват, че докато продължават така, шистовите производители ще фалират. Така и стана, САЩ вече практически не произвеждат шистов петрол. Дори и да паднат цените под 30$ дългосрочно, Саудията пак ще печели. Порблемът е,както правилно си отбелязал обаче, че парите взеха да не им стигат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Да, бе, друже, верно че това е един и същи *** - MindFree.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
обаче...шизофренията, като диагноза би обяснила много неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Говориш си с другият му ник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Не знам, друже, но ми се струва, че не казваш нищо. Ползваш някакви заключения, чието конккретно приложение е доста неясно и безадресно, освен че са отправени към надървения ми нос. От казаното не се разбира какво е твоето познание. Може би си литератор и ваеш психологически образи, но въпреки това наративът остава скрит в мъглата на изразните средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Друже, да не си яхнал големия адронен колайдер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
"...потребява се на по-ниска цена."Сам си си отговорил... :) Досегашният капитализъм се движи от мантрата "растеж". На всичко... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Има една голяма измама в цялата работа. С какво пречи ниската цена на петрола? Хеджира се на по-ниска цена, произвеждат се стоки и услуги на по-ниска цена, потребява се на по-ниска цена. Потърпевши са производителите на петрол и търговците на петрол - за първите има по-ниска печалба, а за вторите - по-малки маржове. Е, остава дефлационният натиск. И понеже цари икономическата глупост, че дефлацията пречи на растежа, затова тя е анатемосвана. Дефлацията пречи на банкерите, не на реалната икономика. Няма възможност за кредитна експанзия, способстваща не за производството на стоки и услуги и размяната им, а за пазара на финансови деривати, който е десет пъти световния брутен продукт. Ефектът се мултиплицира и на девизния пазар, който пък е два пъти дериватния или всичко - 20 пъти над световния брутен продукт. Иначе какво пречи дефлацията - нали има свободен пазар, той ще регулира търсенето и предлагането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
"... да не би да бъркат под полата на статуята на свободата и там да се случва нещо, което ние не знаем?"Хаха... Именно! Затова ти липсва от картинката... Изобщо, много неща се случват в момента и по пазарите, и в Европа, и по света, които са срещу всякаква логика, но само можем да се досещаме какво се твори под полата на на онази развратна "французойка"... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още