IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис подкрепя идеята за нов данък в полза на бежанците

Преди седмици Волфганг Шойбле предложи европейските власти да облагат с известна сума всеки литър бензин, консумиран в ЕС

15:52 | 30.01.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Домбровскис подкрепя идеята за нов данък в полза на бежанците

Германският финансов министър Волфганг Шойбле получи подкрепа от Европейската комисия за своята нестандартна идея за облагане с нов данък на горивата в Европа, като средствата се инвестират за приемане на бежанци, пише днес германското списание Spiegel.

„Източник на средства може да бъде данък върху бензина в национален или европейски мащаб, особено с оглед исторически ниската цена на петрола", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
„Съгласен съм със Шойбле, в Европа имаме нужда от нов иновативни идеи, за да се справим с бежанската криза", добави латвиецът. 



Нужните мери, като например по-добра защита на европейските граници, са доста скъпи, добавя вицепрезидентът на ЕК. Литовецът, който е комисар и по валутните въпроси, предвижда и известни трудности за един подобен общоевропейски данък. „Предвид кризата сигурността е обществен дар, за който в идеалния случай Европа следва да се погрижи заедно“. 

Преди две седмици главният финансист на Германия предложи европейските власти да облагат с известна сума всеки литър бензин, консумиран в ЕС, което да осигури "средствата за европейски отговор на проблема с бежанците", прииждащи със стотици хиляди на континента и по-специално в Германия.

Инициативата, предложена според министъра с идеята "да раздвижи нещата на европейската сцена", предизвика оживени критики в Германия, включително в консервативната партия ХДС на самия Шойбле, ръководена от канцлерът Ангела Меркел. Полемиката обаче бързо заглъхна и още не е надхвърлила границите на ФРГ, добавя AFP.
 
Повече за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 8
Vesko94
преди 8 години
Очевидно мненията ни се различават. Моето пък е следното - България е неизменна част от ЕС и като такава трябва да се бори за запазване на неговата цялост. Да, ЕС в много отношения е прекалено бюрократичен, тромав и неефективен, но е сериозен играч по отношение на сигурност и влияние в глобален план (ще ме контрираш с бежанската криза и терористичните нападения). Плюс това е най-големият пазар в света, с над 500 млн. потребители, голяма част от които могат значително да вдигат стандарта си на живот в следващите години (става въпрос за ЦИЕ). И накрая, не на последно място по важност, разпарчетосана Европа много често става жертва на прекалени национални стремежи и амбиции. С други думи няма гаранция, че държавите няма да се впуснат в нови опасни игри помежду си, няма гаранция и в това, че националните интереси ще могат да бъдат защитени, ако ЕС не съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Не съществува европейска нация, европеец е географско понятие само. Никога не съм молил за европейски паспорт и дори да ми го дават отказвам. За мен няма по-важно нещо от запазване националния суверенитет на държавите в Европа, защото благодарение на този суверенитет е създадена цялата ни цивилизация. Бих приел паспорт на друга националност, но не и от изкуствени организации с политическа цел като ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Пита се в задачата.какво търсим ние,буг***ристанските аборигени в този обор?!!Питай оня хубавец дето се хили от най главното място на Инвестора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Литовеца да си се грижи за скапаните Т Маркети и да не се опитва да ни бърка в джоба с допълнителни такси на горивата или каквото и да е друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
Не знам за него, обаче аз мога да ти кажа, какво според мен ще стане!На първо място за 1-2 години ще се формират силни регионални връзки, като за нас по всяка вероятност, това ще бъдат Румъния, Полша, Чехия, Русия и др.Германия, Франция, Австрия, Холандия др., ще има регионален интегритет!Не виждам как България ще бъде по-зле от този факт, тъй като нашето стопанство е смачкано, в момента, а евросубсидиите, са само за БГ елита и тук таме, колкото някой бизнес да е на "ръба"!Ти ще се истински европеец тогава, както и децата ти! А ДА И БЪЛГАРИН! Сега си поданик на Брюксел и брат с арабите, с които сте равни в очите на КПСС(Брюксел)!Избирай си, внук с име Унур и поданик на една империя без национални държави през 2060г. или внук с име Веско, в Майка България, през същата година! Световния елит дава благосъстояние на германците и французите, в момента, защото не се е пръкнала още империята. Като се пръкне, се досещаш и сам, какво се дава на раята... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
Dimat
преди 8 години
#1: Няма никакви "гафове"!Всичко си е точно планирано от задокеанските господари и се изпълнява абсолютно точно.Така,че да се адресират такива въпроси,към изпълнителите на този план е пр^дня в безвъздушно пространство.Лошото е,че всичко това се изпълнява без евростадото да реагира.Това означава,че вече е полуумряло и клечи пред кланицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 3
Dimat
преди 8 години
Няма ли най-после *** аборигени да проумея ,като какво ги третират в в тази долнопробна империя?!!!Когато от толкова време стоят забити в дъното на всякакви "класации" и в кратките мигове на "нахалство" да проявят глас за ниските доходи,целият перв^рзен Брюксел и още по-перв^рзен Берлин им размахват пръст,че "производителността" им била ниска и да си кротуват върху 300 лева доходи.Сега,когато "горките" бежанци с презрение отхвърлят 1000 лв. заплати и бързат за ДойчоЕрусалима на помощи от 2000 евро,без да си мръднат пръст,еврочакалите от брюксел искат да впрегнат целия обор,за да плаща за собствените си унищожители.Пита се в задачата.какво търсим ние,буг***ристанските аборигени в този обор?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
Vesko94
преди 8 години
А какво ще последва от това? Би ли обяснил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 12
studioaa
преди 8 години
Аз пък подкрепям идеята за ликвидиране на проекта "Обединена Европа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Тука следва да се запитаме защо няма наказани за гафа "бежанци" ? За гафовете на корумпираните банкери плащат тревопасните , явно и при политиците ще пробват същия номер !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още