IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис подкрепя идеята за нов данък в полза на бежанците

Преди седмици Волфганг Шойбле предложи европейските власти да облагат с известна сума всеки литър бензин, консумиран в ЕС

15:52 | 30.01.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Домбровскис подкрепя идеята за нов данък в полза на бежанците

Германският финансов министър Волфганг Шойбле получи подкрепа от Европейската комисия за своята нестандартна идея за облагане с нов данък на горивата в Европа, като средствата се инвестират за приемане на бежанци, пише днес германското списание Spiegel.

„Източник на средства може да бъде данък върху бензина в национален или европейски мащаб, особено с оглед исторически ниската цена на петрола", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
„Съгласен съм със Шойбле, в Европа имаме нужда от нов иновативни идеи, за да се справим с бежанската криза", добави латвиецът. 



Нужните мери, като например по-добра защита на европейските граници, са доста скъпи, добавя вицепрезидентът на ЕК. Литовецът, който е комисар и по валутните въпроси, предвижда и известни трудности за един подобен общоевропейски данък. „Предвид кризата сигурността е обществен дар, за който в идеалния случай Европа следва да се погрижи заедно“. 

Преди две седмици главният финансист на Германия предложи европейските власти да облагат с известна сума всеки литър бензин, консумиран в ЕС, което да осигури "средствата за европейски отговор на проблема с бежанците", прииждащи със стотици хиляди на континента и по-специално в Германия.

Инициативата, предложена според министъра с идеята "да раздвижи нещата на европейската сцена", предизвика оживени критики в Германия, включително в консервативната партия ХДС на самия Шойбле, ръководена от канцлерът Ангела Меркел. Полемиката обаче бързо заглъхна и още не е надхвърлила границите на ФРГ, добавя AFP.
 
Повече за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 13 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
БМВетата и мерцедесите на олигархията ги плащаме с дефицитите по външнотърговската сметка, който дефицит се попълва от нарастване на задлъжнялостта на страната(пряк дълг), плюс имигрантски пари и малко износ на ток!Това ти е отговора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Когато аз се опитвам да обясня, че валутният борд не работи в сегашната ситуация и е редно да се премине към свободно конвертируем лев, срещам насмешка и подигравка. Очевиден е капацитетът на тук коментиращите, без да обиждам никой. Ами данъчната система? Дори и в "храмовете на капитализма", както наричам САЩ и Великобритания, данъчните системи са прогресивни и институциите отговорни за събирането на данъците до голяма степен работят ефективно. Тук се обяснява как всичко, което прибира държава е толкова вредно за нашето здраве, че най-добре е да и удариш една май*а и толкова. Как беше онази песен "и ловец съм и рибар съм, на закона мамата еб*л съм". Еми няма как нещата да се получат така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
Ти си го мислиш игра!Отношението ми го определя реалността, както на много от колегите, които тук са против ЕС! А не някакви пожелания или утопии!ЕС е създаден за да бъдат заличени националните държави! Само това е достатъчно, за да бъде всеки нормален българин ПРОТИВ! Изобщо няма какво да говорим от там на сетне за икономика, просперитет и прочие. Въпреки, че много може да се каже и то не е в полза на кенефаа ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Каква икономика щяла да се срине?? Ние освен хляба и тока всичко друго внасяме скоро и тях няма да произвеждаме.-------------------а според теб с какво плащаме за вносните неща ? Щом нищо не произвеждаме Разбирам че си тук за крайно-дясна пропаганда, но мисли и отговори на елементарните ти аргументи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
Това, което ние объркахме е съставките, не рецептата. А рецептата беше ясна - НАТО и ЕС. А съставките като икономическа политика, върховенство на закона, ефективни и отчетни институции, не се получиха. Не ЕС ни е виновен за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 7
Vesko94
преди 8 години
Не знам какво предопределя отношението ти към ЕС, но си прекалено черноглед и не гледаш нещата реално. Най-добрият начин да промениш нещо е, като му повлияеш отвътре. Отвън е много по-трудно и не е по силите на страна като нашата, да не говорим, че не е по силите на 99 % от държавите в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Това за избиването е мит! В много Западни страни, статистиката е подобна! Относно политиците, те че не са читави, не са читави! Въпросът е, че ние ги избираме, а и всяка страни си има историческия шанс и конюнктура, която преопределя съдбините и, в много по-голяма степен, отколкото вътрешната политика!ЕС те готви за роб, както ти каза и другия колега! Сега си роб на 65%, а ти искаш да си на 100%. Лошото е, че не просто ще си роб, ами и искат да те омешат с мангалии!Дерзай за просперитета, които ЕС ти дава в момента, дерзай за бъдещето, което очаква България, ако тоя кенефф не се разпадне! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Всичко е приоритет , Веско...опростачването на нацията се извършваше по много начини ...чалгата и Слави са малки примери !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
"На крива ракета, космосът и пречи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
Vesko94
преди 8 години
Не ЕС ни вика, България или по-скоро нейните правителства след 89-та, ни гонят насила. Има разлика. Ние не пазим чисто пред блока и на улицата, ние се избиваме по пътищата, ние спряхме да се държим като нация, ни решихме да следваме грешните политики. Никой не ни е виновен за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още