IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Домбровскис подкрепя идеята за нов данък в полза на бежанците

Преди седмици Волфганг Шойбле предложи европейските власти да облагат с известна сума всеки литър бензин, консумиран в ЕС

15:52 | 30.01.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Домбровскис подкрепя идеята за нов данък в полза на бежанците

Германският финансов министър Волфганг Шойбле получи подкрепа от Европейската комисия за своята нестандартна идея за облагане с нов данък на горивата в Европа, като средствата се инвестират за приемане на бежанци, пише днес германското списание Spiegel.

„Източник на средства може да бъде данък върху бензина в национален или европейски мащаб, особено с оглед исторически ниската цена на петрола", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
„Съгласен съм със Шойбле, в Европа имаме нужда от нов иновативни идеи, за да се справим с бежанската криза", добави латвиецът. 



Нужните мери, като например по-добра защита на европейските граници, са доста скъпи, добавя вицепрезидентът на ЕК. Литовецът, който е комисар и по валутните въпроси, предвижда и известни трудности за един подобен общоевропейски данък. „Предвид кризата сигурността е обществен дар, за който в идеалния случай Европа следва да се погрижи заедно“. 

Преди две седмици главният финансист на Германия предложи европейските власти да облагат с известна сума всеки литър бензин, консумиран в ЕС, което да осигури "средствата за европейски отговор на проблема с бежанците", прииждащи със стотици хиляди на континента и по-специално в Германия.

Инициативата, предложена според министъра с идеята "да раздвижи нещата на европейската сцена", предизвика оживени критики в Германия, включително в консервативната партия ХДС на самия Шойбле, ръководена от канцлерът Ангела Меркел. Полемиката обаче бързо заглъхна и още не е надхвърлила границите на ФРГ, добавя AFP.
 
Повече за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

20
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Аз предлагам всички дружно да спрем да бачкаме за седмица или месец да им го сложим у човката на тея кавалчоци да видят как е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
"Винаги може да е и по-зле"Ето това е! Това е истината! Това е философията на роба! Разреши му да диша и ще ти е благодарен, че е гладен! Това крепи днешната цивилизация - шлякан живот на всяка цена, с надеждата да стане по-дълъг с напредване на науката... А за науката, като заэвсичко останало, се плаща!Още в райската градина Бог е задал двете възможности: "живей и не искай нищо - имаш всичко, което Аз съм решил, че ти трябва", и "Искай всичко - това е най-бързият път към нямането!". Или както казват в едно парче великите Пинк Флойд:"Run, rabit, run!Forget the sun!And when at last the work is done,don't sit down! It's time to dig another one!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
ЕС изсмуква младите и изобщо нацията, чрез дефицитното си благосистояние, а за България оставя само мизерията и разрухата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Понеже почти ме разплака , сега и аз да ти го върна ...за 25 години матрицата се завъртя няколко пъти...прогресивно намаляха мислещите , още по прогресивно се увеличиха мутиралите , а за туй което говориш са нужни мислещи !Изтървахме барем 5 влака. Все пак има надежда , прав си...виж Унгария е хубав пример !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
Винаги може и по-добре обаче! Оставане в ЕС би означавало крах за България и пълното и унищожение. Тъй като България сама не може да напусне, единствения вариант за спасение е да се молим той да се разпадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 5
Dimat
преди 8 години
#12:Я си спомни, на каква причина, се дължи,"това отпушване"?А,май стигаме до "онова запушване",с милион условия и стандарти за "приемането" ни в така наречения ЕС.Размахаха ни едно морковче(както сега на мигрантите и бежанците) и ние,овцете(това си е нашаТА вина),се юрнахме да привеждаме държавата си,в "съответствие" с директивите и "стандартите".(Точно така ,след размахването моркова на "демокрацията и раздържавяването",си полуразрушихме икономиката).Приведохме я!Окрадоха ни я допълнително;пуснаха си на воля банките,корпорациите,търговските вериги,концесионерите...и ето ти пустиня.И ето ти милиони нещастници,тръгнали да слугуват на западняците по работи,за които "боговете" няма да си мръднат пръста(някои от тези "богове" са си чисти натурализирани ***).Ето,така се създаде съвременното робство,от което те е страх да избягаш и което желаеш да продължи вечно.Освен това,бъди сигурен,че болшинството от тези "хора,които си изкарват прехраната там",са просто отписани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 9
Vesko94
преди 8 години
Винаги може да е и по-зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Каква икономика щяла да се срине?? Ние освен хляба и тока всичко друго внасяме скоро и тях няма да произвеждаме. Да плашиш България със срив на икономиката е все едно да плашиш клошар с това, че ще му вземеш апартамента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 13
Vesko94
преди 8 години
И да допълня, затваряне на граници, блокиране на свободното придвижване на хора, стоки и услуги, такова, каквото го познаваме днес, ще доведе до изключителни предизвикателства пред някои държави, сред които е и България. Сега членството ни служи като отпушник на налягането на трудовия пазар. Не мога да си представя хората, които сега изкарват прехраната си някъде из ЕС, да започнат да се връщат хаотично. Това ще срине тотално икономиките на държави като нашата и ще предизвика невиждани политически вълнения. Пак казвам, ако това се случи хаотично, което е много вероятно при един внезапен разпад на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
Dimat
преди 8 години
#8:Ако питаш "оня,дето ти се хили",значи си ,извинявай,***.Не искам да те обиждам,може да си много умен иначе,но по отношение на "питането" е така.Какво всъщност друго очакваш след 26 години "хилене" по този начин?!Извинявай,но самото чакане на нещо друго,от такива "хилещи" се е малоумие.Не може да се "чака" на някой от тези,които вече 26 години унищожават и държавата и народността.Не може.Това е престъпление спрямо народа си,в което участваме всички ние.Няма кой друг да свърши НАШАТА РАБОТА!!!КАЗАЛ ГО Е ОЩЕ ЛЕВСКИ.Казал го е,а ние още си стоим на нивото на Хаджи Генчо и Дядо Либен и чакаме я Русията,я ингилизите и докато чакаме...ще си натътрузим...турците,така,както се пъчим в "Европата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още