IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да живееш в свят с отрицателни лихвени проценти

Европейското приключение с отрицателни лихви тепърва започва. И далеч не е ясно как точно ще приключи

15:59 | 10.12.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централните банкери нямат лимит, ако решат да понижават още по-дълбоко отрицателните лихви. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Централните банкери нямат лимит, ако решат да понижават още по-дълбоко отрицателните лихви. Снимка: архив, Ройтерс

Няма ясна граница относно това колко ниско могат да слязат. Ако търговските банки започнат повсеместно да налагат отрицателни лихви върху дребните вложители, държането на пари в брой може да изглежда привлекателно. В края на краищата кешът има лихва от 0%, въпреки че притежаването му не е без разходи. Нужни са сейфове, охрана или охранителни системи за съхранението му, а не е добра идея, ако искаме да пазаруваме онлайн.

И все пак някои икономисти считат, че отрицателните лихви могат да бъдат мощен стимулиращ инструмент, ако централните банки успеят да го впрегнат напълно.

Икономистът от Университета в Мичиган Майълс Кимбъл проповядва евангелието на дълбоко отрицателните лихви на централните банки. Когато търсенето на пари е ниско, каквото е по време на дълбока рецесия, Кимбъл смята, че централните банки трябва да направят кредитирането толкова лесно, колкото е нужно, дори това да означава, че трябва да плаща на банките, за да го правят.

Кимбъл има нов поглед върху проблема с държането на кеш – да се превърнат банкнотите в по-малко ценни. Той предлага Федералният резерв на САЩ да въведе обменен курс между банкнотите и електронните пари. Ако щатската централна банка реши да въведе лихва от -1%, например, то би могло да се каже, че 100 долара, депозирани за една година, ще резултират като кредит по банкова сметка от 99 долара.

Фед задържа лихвите близки до нулата, на положителна територия, през последните седем години. Председателят й Джанет Йелън намекна, че централната банка е готова да вдигне лихвите по време на следващото си заседание другата седмица.

Интересът към подобни схеми не е изцяло академичен. При положение, че лихвите са все още близки до нулата в по-голямата част от развития свят години след началото на следкризисното възстановяване, централните банкери могат да се озоват пред следващата рецесия без много възможности за понижаването им.

„Погрешно е да се каже, че централните банки са изразходвали амунициите си“, смята Кимбъл. „Отрицателните лихви могат да бъдат на дневен ред преди следващата рецесия. Няма лимит за това колко дълбоко могат да отидат.“

От 4 януари 2016 г. пък Българска народна банка ще налага -0,3% върху свръхрезервите на търговските банки у нас, пренасяйки пасивно политиката на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 16
Setver
преди 8 години
Дали? Може нио и за това има решение, да се въведе данък за държането на ценни метали, който да е колкото е отрицателната лихва. Ако лихвата стане да речем -5% годишно, което ще е нормално ниво, то и върху държането на злато да се сложи данък и да се таксува 5% от стойността му годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Ако лихвите станат отрицателни всички ще се насочат към златото и другите ценни метали. Ще се надуе балон с епични размери, невиждани досега, защото при това положение не трябва да правиш абсолютно нищо, за да печелиш. След като златото стигне 50-100 хил. $ за тройунция реално ще настъпи края на валутата с отрицателните лихви или край на еврото. Аз не мисля, че видим отрицателни лихви в ЕЗ за дълго, а по-скоро ще видим края на ЕС и ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Отрицателните лихви и такса върху правото на хората да търгуват, т. е. да обменят стоки и услуги, са най-голямото извращение на политическите мутри за последните 65 години, което ще доведе до унищожаване на много бизнеси и предприемчивост, като в крайна сметка ще доведе до самоунищожение на текущата платежна система, защото има много по евтини и по-добри начини за стокообмен, без през тях индиректно да се финансират държавите, което се случва чрез текушите "непопулярни" монтерани политики на печатане на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
По-лесно е, затова си го оставят за накрая :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
Иван Митев
преди 8 години
Въвеждането на отрицателни лихви е съпътстваща последица от необосновано с правилни аргументи поведение на ЕЦБ за прилагане на ниска основна лихва за евро.При запазване на сегашната сгрешена европейска парична система е необходимо достатъчно време до настъпване на катастрофален стопански крах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 14
vzhekoff
преди 8 години
И защо е цялата галимация ? Не е ли по-лесно да се въведе извънреден акциз на горивата, който да се прехвърли върху погасяване на държавните дългове. Така се контрира дефлацията през горивата и се намалява дълговата натовареност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 49 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Това за да го напишеш трябва да си на много тежки наркотици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 9
abdul
преди 8 години
"Европейското приключение с отрицателни лихви тепърва започва. И далеч не е ясно как точно ще приключи."Ясно е. Ще приключи с война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 61
Setver
преди 8 години
Дано скоро и при нас да навлязат съществено отрицателните лихви. Реално от тях само полза ще имаме, както и да го погледнеш е така. След 3 седмици и у нас се започва с -0.3% за банките, и дано да е само началото. Колкото повече, толкова повече. БНБ ще може да събира пари от отрицателните лихви за да може с тях да се финансира бюджета. Отделно ще се стимулират хората да харчат повече и така ще се вдигне потреблението. Жилищата ще станат по-достъпни и банките и у нас може да започнат да предлагат ипотечни кредити с отрицателна лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още