IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Bloomberg: САЩ разполагат танкове пред прага на Путин

Санкциите не са достатъчни, за да се принуди руският президент Владимир Путин да оттегли предполагаемите руски военни от Украйна, твърди Аштън Картър

08:44 | 15.06.15 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bloomberg: САЩ разполагат танкове пред прага на Путин

САЩ може да обявят до края на юни, че ще разположат танкове и други бойни машини в Източна Европа и балтийските страни, съобщава Bloomberg, като се позовава на служител на американското министерство на отбраната.

Пентагонът се опитва да състави план за разполагане на оборудване за 5000 войници в около шест страни в рамките на опитите на Вашингтон да вдъхне увереност на притеснените си съюзници относно намеренията на Русия.

Американският министър на отбраната Аштън Картър може да обяви американския план в Брюксел, където той ще се срещне със своите колеги от останалите страни от НАТО на 24 и 25 юни. САЩ трябва да доуточнят подробности от плана с някои страни, е заявил още пред агенцията анонимност източник. 



Разполагането на американска тежка техника в най-източните страни от НАТО ще бъде значителна стъпка за противодействие на руската агресия, твърди Анджела Стънт, директор на Центъра за евразийски, руски и източноевропейски изследвания в университета за външна политика „Джорджтаун“ във Вашингтон. В случай, че планът бъде одобрен, САЩ ще изпратят военно оборудване за цяла бригада, което означава между 3000 и 5000 войници.

„Ефектът за възпирането, както ние обикновено го разбирамe, не сработи", каза Стент. „Ето защо вероятно е време да се направи нещо, за да се опитаме да засилим доверието към възпиращия ефект срещу по-нататъшно насилие".

Картър заяви пред репортери този месец, че американските и европейските санкции не са достатъчни, за да се принуди руският президент Владимир Путин да оттегли предполагаемите руски военни от Украйна, където руски военни може би подпомагат сепаратистите в битката им срещу правителството на Киев.

През февруари пред Army Times командващият американските сили в Европа, генерал-лейтенант Бен Ходжис, заяви, че е провел проучване в балтийските страни, Полша, Румъния и България, за да разбере дали в тези страни трябва да бъде изпратена допълнителна техника.

За плана в неделя писа и  New York Times. Предложението, ако бъде одобрено, ще означава, че за първи път от края на Студената война САЩ ще разположат тежко оръжейно оборудване в най-новите страни членки на НАТО в Източна Европа, които едно време бяха част от съветската сфера на влияние. Руското анексиране на Крим и войната в Източна Украйна биха тревога и доведоха до ново военно планиране в страните членки на алианса, отбелязва изданието, писа медията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 16
Nikola666
преди 9 години
Войни за териториални придобивки води предимно Русия и текущата агресия е типичен пример. А това че вие си измирате и без война е съвсем нормално, все пак *** матрошки сте на преклонна възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Можем да предположим мотивите на останалите държави от източна Европа за война с Русия. Те биха могли да са териториялни придобивки. Все пак граничат с Русия. И Полша и Прибалтика от векове опитват да откраднат земя от руснаците. Ние обаче какъв го дирим !? Ей богу не виждам никакъв мотив да се бутаме между шамарите! Та ние и без война си измираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Дори и да не съм прав, не е ли по разумно да стоим настрана? През втората световна, дори Хитлерова Германия със струпани пред вратите ни войски не успя да ни застави да участваме във авантюрата им срещу Русия! Не мога да си обясня отстъпчивостта на "елита" ни. Дори нямаме мотивацията която сме имали през миналата война. Единствено можем да загубим. Ако печелим печели само САЩ и Западна Европа но ако загубим губим само ние! Що за глупава политика? Очевадно е, че ни управляват марионетни правителства от много години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Параноя пишеш ! Хм !!! Не мисля че някой би вложил толкова много усилия и пари и време за планиране просто ей така! Украйна е живия пример. Не е случаен и факта, че в силните и богати западноевропейски държави по голямата част от населението е срещу задействането на клаузата за взаимопомощ в НАТО. Ако се усещаха заплашени от Русия едва ли щеше да е така. Там хората са на такава позиция защото знаят че държавите от изтока на Европа ги готвят курбан. Т.е не те ще имат нужда от защита а от тях би се очаквала такава. Защо да вземат участие в игрите на САЩ? САЩ също не биха желали да видят тяхната Европа /западна е тяхната/ в руини и затова превръщат източна във фронтова линия. Това са им поне плановете. Дали ще се случат обаче точно така е друг въпрос. Възможно е, руснаците да атакуват директно и тях. При тях /САЩ и западна Европа/ е вероятно, но за държавите от "фронтовата линия ще е СИГУРНО! Няма как руснаците да не ги поразят ако искат да се защитят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
И аз това им викам. Ама нашите приятели като са се запънали - не та не. Имало руска опасност и ни трябвали танкове. За какво са ни тия танкове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 15
draifuss
преди 9 години
С какво ще атакува Русия с водка и рускини ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 17
Nikola666
преди 9 години
Танкове е добре, но трябват и ракети. Иначе варварите няма да мирясат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Никоя световна сила няма да позволи ...-----------------------------------------------------Лошото е, че навремето позволиха на Хитлер да дойде на власт. И не само му позволиха, ами и активно му съдействаха да си оправи икономиката и да си въоръжи армията. Хич не им дремеше за последствията. Това, че "сега е друго" никак не ми изглежда солидно като аргумент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Пак ни проверяват реакциите!Тия американци много взеха да се излагат, не че не знаем колко са зле, но те съвсем се самоиздигнаха в култ!То не бяха санкции, не бяга заплахи, не бяха кораби,..... въртолети, паднали самолети, и накрая пак ядец!На всичкото отгоре между клановете им има борба, ама борба на живот и смърт! Кой да е на върха на пирамидата! Загиват! Затова хапят, плашат, съскат, плюят, мятат се като риба на сухо, пишат, лъжат, ...с една дума, умират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 15
sssaaa
преди 9 години
Я вземи се стегни малко. Какви са тези паранои, които са те обладали.Ако САЩ разположат каквата и да е армия в близост до Русия това категорично означава война. Никоя световна сила няма да го позволи и то най-малко Европа, тъй последствията ще са основно там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още