IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Bloomberg: САЩ разполагат танкове пред прага на Путин

Санкциите не са достатъчни, за да се принуди руският президент Владимир Путин да оттегли предполагаемите руски военни от Украйна, твърди Аштън Картър

08:44 | 15.06.15 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bloomberg: САЩ разполагат танкове пред прага на Путин

САЩ може да обявят до края на юни, че ще разположат танкове и други бойни машини в Източна Европа и балтийските страни, съобщава Bloomberg, като се позовава на служител на американското министерство на отбраната.

Пентагонът се опитва да състави план за разполагане на оборудване за 5000 войници в около шест страни в рамките на опитите на Вашингтон да вдъхне увереност на притеснените си съюзници относно намеренията на Русия.

Американският министър на отбраната Аштън Картър може да обяви американския план в Брюксел, където той ще се срещне със своите колеги от останалите страни от НАТО на 24 и 25 юни. САЩ трябва да доуточнят подробности от плана с някои страни, е заявил още пред агенцията анонимност източник. 



Разполагането на американска тежка техника в най-източните страни от НАТО ще бъде значителна стъпка за противодействие на руската агресия, твърди Анджела Стънт, директор на Центъра за евразийски, руски и източноевропейски изследвания в университета за външна политика „Джорджтаун“ във Вашингтон. В случай, че планът бъде одобрен, САЩ ще изпратят военно оборудване за цяла бригада, което означава между 3000 и 5000 войници.

„Ефектът за възпирането, както ние обикновено го разбирамe, не сработи", каза Стент. „Ето защо вероятно е време да се направи нещо, за да се опитаме да засилим доверието към възпиращия ефект срещу по-нататъшно насилие".

Картър заяви пред репортери този месец, че американските и европейските санкции не са достатъчни, за да се принуди руският президент Владимир Путин да оттегли предполагаемите руски военни от Украйна, където руски военни може би подпомагат сепаратистите в битката им срещу правителството на Киев.

През февруари пред Army Times командващият американските сили в Европа, генерал-лейтенант Бен Ходжис, заяви, че е провел проучване в балтийските страни, Полша, Румъния и България, за да разбере дали в тези страни трябва да бъде изпратена допълнителна техника.

За плана в неделя писа и  New York Times. Предложението, ако бъде одобрено, ще означава, че за първи път от края на Студената война САЩ ще разположат тежко оръжейно оборудване в най-новите страни членки на НАТО в Източна Европа, които едно време бяха част от съветската сфера на влияние. Руското анексиране на Крим и войната в Източна Украйна биха тревога и доведоха до ново военно планиране в страните членки на алианса, отбелязва изданието, писа медията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

32
rate up comment 15 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
За всеки с поне една мозъчна клетка е ясно, че тези американски части не могат да спрат руснаците, но могат да направят нещо много по-важно - да ги провокират. Това обаче издава фактическата цел на разполагането на такъв контингент в Европа - провокирането на военен конфликт на територията на Европа.А мунчовците нека си се радват - Путин със сигурност се е нас^рал от страх и може да се празнува!Иначе санкциите не са достатъчни и минаваме на вариант "война", която със сигурност ще започнат руснаците, най-вероятно на собствената си територия, срещу армия, дошла от пи^чка си ***^йчина да пази мира в Европа, без да пита европейците дали искат... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
"Разполагането на американска тежка техника в най-източните страни от НАТО ще бъде значителна стъпка за противодействие на руската агресия..."Хахаха... Това е теза-мехлем за душата и разума за млади евроатлантически бройлери като Николчо с шестиците и останалите капиталисти тук.Разполагат янките общо 100 танка и 5000 войници в 6 държави и с това коя руска агресия спират? Тази в Украйна, или онази, която евентуално и някога може да започне Русия срещу тези страни от НАТО? Щото тези танкове в Украйна не участват и няма да участват, а ако Русия все пак нападне някоя от страните, в които има част от споменатия по-горе контингент, дали ще нападне със сили, които могат да бъдат спряни с него? Аз мисля, че тези танкове и войници ще бъдат пометени за часове при планиран и подготвен удар на Русия. А нападение дали срещу румънски, полски, български или американски военни части е все това - задейства се цялото НАТО и се отговаря с цялата мощ на блока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 14 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Танкове е добре, но трябват и ракети.....................................И какво ще ни помогнат ракетите това, че руснаците ще почнат да се целят по нас , а не в друга посока, това ли ??А за предоставяне на танкове и пр конвенционални пушкала, имаш уникалния шанс да наблюдаваш в Украйна до какво ще доведе това мероприятие и да екстраполираш сценария с наше участие ... и смея да ти обърна внимание, че йенките май нямат сериозно намерение да дойдат да се бият вместо тебе и докато в Украйна има няколко стотин хиляди зомбита, готови да ***, тук при нас освен втора ръка щатски пушкала, можем да разчитаме на има-няма една торба форумни бабаити ... което поведение, строго погледнато може би изпълва някакъв състав на НПК ... или е предмет на изучаване от една медицинска дисциплина, която наричат психиатрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Не те заплашвам. Просто посочвам факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 11
Nikola666
преди 9 години
Ти заплашваш ли ме бе, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 10
Nikola666
преди 9 години
Фактът че има многобройни (вкл. в процентно изражение) руски малцинства в Русия говори друго! Това обаче нас не ни касае. Нас ни касае неспазването на договорите, незачитането на международното право и варварската агресия срещу мирен съсед.И между другото научи се къде се слага пълен и къде кратък член. Всичките ти постове говорят за посредствени езикови познания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
О, притеснението и то ще дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Я вземи се стегни малко. Какви са тези паранои, които са те обладали."=====Да ти припомня една широко известна сентенция ако си я забравил! Ако си параноик, това все още не означава, че не те преследват наистина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Не бих казал! Факта че има толкова многобройни /вкл.в процентно изражение/ руски малцинства в съседните на Русия държави говори друго! Това обаче нас не касае! Ние какви го играем и защо!? !????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
Не се притеснявам. Посочвам факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още