IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Bloomberg: САЩ разполагат танкове пред прага на Путин

Санкциите не са достатъчни, за да се принуди руският президент Владимир Путин да оттегли предполагаемите руски военни от Украйна, твърди Аштън Картър

08:44 | 15.06.15 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bloomberg: САЩ разполагат танкове пред прага на Путин

САЩ може да обявят до края на юни, че ще разположат танкове и други бойни машини в Източна Европа и балтийските страни, съобщава Bloomberg, като се позовава на служител на американското министерство на отбраната.

Пентагонът се опитва да състави план за разполагане на оборудване за 5000 войници в около шест страни в рамките на опитите на Вашингтон да вдъхне увереност на притеснените си съюзници относно намеренията на Русия.

Американският министър на отбраната Аштън Картър може да обяви американския план в Брюксел, където той ще се срещне със своите колеги от останалите страни от НАТО на 24 и 25 юни. САЩ трябва да доуточнят подробности от плана с някои страни, е заявил още пред агенцията анонимност източник. 



Разполагането на американска тежка техника в най-източните страни от НАТО ще бъде значителна стъпка за противодействие на руската агресия, твърди Анджела Стънт, директор на Центъра за евразийски, руски и източноевропейски изследвания в университета за външна политика „Джорджтаун“ във Вашингтон. В случай, че планът бъде одобрен, САЩ ще изпратят военно оборудване за цяла бригада, което означава между 3000 и 5000 войници.

„Ефектът за възпирането, както ние обикновено го разбирамe, не сработи", каза Стент. „Ето защо вероятно е време да се направи нещо, за да се опитаме да засилим доверието към възпиращия ефект срещу по-нататъшно насилие".

Картър заяви пред репортери този месец, че американските и европейските санкции не са достатъчни, за да се принуди руският президент Владимир Путин да оттегли предполагаемите руски военни от Украйна, където руски военни може би подпомагат сепаратистите в битката им срещу правителството на Киев.

През февруари пред Army Times командващият американските сили в Европа, генерал-лейтенант Бен Ходжис, заяви, че е провел проучване в балтийските страни, Полша, Румъния и България, за да разбере дали в тези страни трябва да бъде изпратена допълнителна техника.

За плана в неделя писа и  New York Times. Предложението, ако бъде одобрено, ще означава, че за първи път от края на Студената война САЩ ще разположат тежко оръжейно оборудване в най-новите страни членки на НАТО в Източна Европа, които едно време бяха част от съветската сфера на влияние. Руското анексиране на Крим и войната в Източна Украйна биха тревога и доведоха до ново военно планиране в страните членки на алианса, отбелязва изданието, писа медията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

42
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
м...не ти прочетох коментара, преди да отговоря. Това имах предвид:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
към # 37 Народни революции като тая в Гърция...или? По времето на Макартизма в САЩ можеш да си лежиш в затвора, само споменавайки, че може би Маркс не е бил тотално в грешка. В Русия можеш да си псуваш по Путин. Няма да си им по-малко симпатичен, от колкото ако псуваш Обама в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 1
panther
преди 9 години
Само жертвите на режима на полковниците са сравними с всички жертви на народния съд в България. Отделно около 55 000 души загинали в гръцката гражданска война.Колкото до американците - продължават да дразнят мечката, 1 бригада, смях. Само се надявам тоягите и тополите да паднат в тяхната американска градина. И всъщност се радвам че по варненско и бургаско има доста руснаци - ще се замислят преди да засилят искандерите натам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Народите на Унгария и Чехословакия са живяли при условията на договореностите и подписаните между съюзниците официални документи, които уреждат следвоенното устройство на света и в частност - на Европа!На народите на Унгария и Чехословакия се случи това, което щеше да се случи на народите на Германия и Италия, ако бяха решили да се присъединят към източния блок и Варшавския договор. Ако не вярваш, поинтересувай се каква е съдбата на Испания и Гърция след опитите дори легално комунистическите партии да вземат властта чрез избори - попрочети за режима на ген. Франко и полковниците в Гърция. Но ако си *** или ***-надничар, не си губи времето.... хахаха!За да боравиш с историята и да ми хвърляш предизвикателства на подобни теми, би трябвало поне малко да си чел сериозни, независими и политически неоцветени източници, а не седесарските идеологеми, взаимствани от пропагандните клишета на Свободна Европа, Дойче Веле, Гласът на Америка и от сорта. Те са за ***. Аз не съм! А ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 15 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Аз не мога да разбера, ти *** ли си, или обикновен ***-надничар?!!! Само в един от двата случая можеш да употребиш израз като "Под претекст че се борят с фашизма, окупираха половин Европа и смениха правителствата със собствени васали."А под какъв претекст дадоха 20 млн. жертви? Под какъв претекст воюваха ТРИ ГОДИНИ на своя територия срещу войските на същата, окупирана след това "половин Европа"? Или ти не си чувал, че на Източния фронт срещу СССР са воювали вайски на Чехословакия, Унгария, Румъния, Италия, Хърватия и даже на едно от многото правителства на Полша? И какви правителства са изпратили своите войски заедно с тези на фашистка Германия да убиват руснаците на тяхна територия? Май само ние не участваме с войски на Източния фронт, но пък правим доста пакости на Англия, САЩ и техните съюзници около нас - Югославия и Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 9 години
Абе вие пиндо зомбитата на луната ли живеете , та така пръскате слюнка...*** *** сте бе, какво мислите ще остане от България ако от тук някой *** изстреля само една ракета...Америката я боли *** за полигона наречен Европа...проумейте го накрая бе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 9 години
.."който си го търси белята, си я намира"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
tisia
преди 9 години
..."сготви" с расъжденията си една обикновенна"манджа"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Не беше ли реална според теб заплахата идваща от СССР? Под предтекст, че се борят с фашизма окупираха половин Европа и смениха правителствата със собствени васали. Когато народите на Унгария и Чехословакия възстанаха срещу съветската окупация руските танкове погазиха революциите на тези народи!В момента ние сме член на НАТО, но никой не ти пречи да си пишеш каквото си искаш против САЩ. Ако по време на социализма някой беше се опитал да сподели, че СССР са окупатори, доста бързо можеше да се окаже в Белене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Всъщност янките си организираха в Украйна повод да милитаризират Европа, узакониха си постоянно военно присъствие на нейна територия, а с това и съответните милиарди в бюджета за военни разходи. Тепърва ще се насища "периметърът" с присъствие, а заплахата ще расте, докато Европа тотално изчезне като политическо понятие и се превърне в USAE. Все още са живи стратезите, които помнят "златните години" за американската икономика,когато цяла Америка и половин Европа харчеха за оръжие като луди, за да се пазят от комунизма и съветската заплаха. Е, сега ще е руската заплаха, но можем да дочакаме и понятие "капиталистическата заплаха от изток"... хахаха!. И ще чакаме новия Горбачов - след 20, 30, 40 години...??? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още