IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария решава на референдум за въвеждането на минимална заплата

Ако предложението за минимално заплащане от 22 франка (25 долара) на час бъде подкрепено, това ще е най-високата минимална заплата в света

12:50 | 14.05.14 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Швейцария решава на референдум за въвеждането на минимална заплата

В неделя в Швейцария ще се проведе референдум за въвеждането на минимална заплата от 22 франка (25 долара) на час, съобщава Wall Street Journal.

Ако предложението бъде одобрено, минималното почасово заплащане в алпийската страна ще стане най-високо в света и ще се отнася за всички заети – и на пълно, и на непълно работно време. За момента първенството се държи от Австралия с 16,88 долара на час, пояснява изданието.

Инициативата за референдума е на Конфедерацията на швейцарските профсъюзи. Въпреки че според различни данни около 90 на сто от швейцарците получават доста над предлаганото ниво на минимално заплащане, според Даниел Лампар, главен икономист на конфедерацията, „много швейцарци се бъхтят, за да свържат двата края“.

По думите на Лампар най-голяма нужда от помощ имат „жените, заети в търговията, и работниците в нерегулираните индустрии, като кол центровете и фитнес клубовете“.

Ако бъде прието предложеното ниво на минимално заплащане, това ще доведе до ръст на доходите на 9% от работната сила в Швейцария, основно заети в малки и средни фирми, посочват от конфедерацията.

Идеята не се посреща добре от бизнеса, според който страната се превръща във все по-малко атрактивно място за правене на бизнес. Бизнесът предупреждава, че въвеждането на подобна минимална заплата не само, че ще блокира създаването на нови работни места, но ще доведе и до спад на заетостта и ръст на безработицата.

Най-засегнат от мярката ще бъде дребният бизнес, който няма да може да си позволи да наема почасови помощници, както и нискоквалифицирани работници.

Защитниците на предложението обаче коментират, че е необходимо да се гарантират адекватни доходи на заетите в Швейцария заради високия стандарт на живот. Отделно профсъюзите твърдят, че икономиката може да си позволи това ниво на заплащане, тъй като мярката засяга една сравнително малка част от работната сила в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
И какъв потенциял има България, че не виждам аз и не мога да се сетя, след прехода мислех, че поне нещо ще се промени, но даже и троторарите още по сринати станаха. Съотношение 5:1 петимата дават съвет единия работи, масово пред магазините с цигари и кафета, само се подпичкосват, колегите уж пишат 2-3 реда код ама и те на лаф моабет, цялата работа е манталитета ало, къде виждаш ти потенцияли ?? Поне швейцарците слагат пари при тях ама изградили си репутация бандитите и цъкаш като часовник там, нали ги видях, няма подпичкосване и да си лафим на работа как ше свалям комшииката днеска или кой съм видял в таксито, тряя изляза по рано от работа, че да ходя си опраа колата нещо или иам среща с някво гадже, да си чатим ей тука по цял ден у инвестора или facebookata, после да се почешем дружно по читала и "оооффф днеска мнооо работа ей, това на нищо не прилича" еееее "Всека среда ли ше работиме ??"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Правилния въпрос е ..."-------------Още по-интересен въпрос е: Как по време и на двете световни войни, Швейцария успя да остане неутрална, а целия континент около нея беше разрушен до основи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
в канала колега как къде ше отиде, ако можеха само с часовници и шоколади да опраат работата, еехееее ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Просто е ве пич : банковата тайна ! Там са "кървавите" пари на всички световни "разбойници"!В момента в който швейцарците рекат изцяло да смъкнат банковата тайна, знаеш ли какво ще стане със швейцареца за часове ?!? И ше видиш тогава къде ше им отиде "икономиката"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
alphaomega
преди 10 години
Задаваш грешния въпрос! Правилния въпрос е как държави със тъкъв потенциал като България може да имат толкова нисък стандарт? Ние сме аномалията а не те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Как успяват да постигнат този висок стандарт?!?Абсолютно изкривен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още