IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария решава на референдум за въвеждането на минимална заплата

Ако предложението за минимално заплащане от 22 франка (25 долара) на час бъде подкрепено, това ще е най-високата минимална заплата в света

12:50 | 14.05.14 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Швейцария решава на референдум за въвеждането на минимална заплата

В неделя в Швейцария ще се проведе референдум за въвеждането на минимална заплата от 22 франка (25 долара) на час, съобщава Wall Street Journal.

Ако предложението бъде одобрено, минималното почасово заплащане в алпийската страна ще стане най-високо в света и ще се отнася за всички заети – и на пълно, и на непълно работно време. За момента първенството се държи от Австралия с 16,88 долара на час, пояснява изданието.

Инициативата за референдума е на Конфедерацията на швейцарските профсъюзи. Въпреки че според различни данни около 90 на сто от швейцарците получават доста над предлаганото ниво на минимално заплащане, според Даниел Лампар, главен икономист на конфедерацията, „много швейцарци се бъхтят, за да свържат двата края“.

По думите на Лампар най-голяма нужда от помощ имат „жените, заети в търговията, и работниците в нерегулираните индустрии, като кол центровете и фитнес клубовете“.

Ако бъде прието предложеното ниво на минимално заплащане, това ще доведе до ръст на доходите на 9% от работната сила в Швейцария, основно заети в малки и средни фирми, посочват от конфедерацията.

Идеята не се посреща добре от бизнеса, според който страната се превръща във все по-малко атрактивно място за правене на бизнес. Бизнесът предупреждава, че въвеждането на подобна минимална заплата не само, че ще блокира създаването на нови работни места, но ще доведе и до спад на заетостта и ръст на безработицата.

Най-засегнат от мярката ще бъде дребният бизнес, който няма да може да си позволи да наема почасови помощници, както и нискоквалифицирани работници.

Защитниците на предложението обаче коментират, че е необходимо да се гарантират адекватни доходи на заетите в Швейцария заради високия стандарт на живот. Отделно профсъюзите твърдят, че икономиката може да си позволи това ниво на заплащане, тъй като мярката засяга една сравнително малка част от работната сила в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Тук държавата не успя да създаде условия за нормално развитие на бизнеса, който да задържи тези хора..."---------------И аз по-долу съм се опитал да дам някакво обяснение от къде произтича този очебиен проблем:"а) българите трудно се самоорганизират за изпълнение на някаква обща кауза/задача (да участват в готова, създадена организация е друго), а защо е така си имам някаква теория, но тук няма достатъчно място за обяснение;б) историческия малшанса, който сме имали да попаднем под влиянието на структура (ЕУ), която няма пряк интерес/изгода на ни развива (в смисъл на про-активни действия)."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 10 години
Според мен нещата да доста по комплицирани, не опират толкова до обикновения български работник или дребен предприемач. Проблема тук е в системата(държава, бюрокрация, достъп до финанси) и производителността на труда( тук не визирам работата на отделния работник, а добавена стойност която има дадения произведен продукт). Нека не забравяме, че доста качествен "материал" избяга в чужбина, хора които щяха да работят тук, дори за половината заплати от тези на запад. Тук държавата не успя да създаде условия за нормално развитие на бизнеса, който да задържи тези хора, отново повтарям не говоря за субсидии или финансиране от държавата. Както и да е, темата е много обширна и няма еднозначни отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Е, ти си бил по-систематичен, а аз-доста по-емоционален, но не мисля, че се различаваме в мненията, а по-скоро ти си просто по-изчерпателен и по-точен. Имам една позната, работи като...някаква си в Гърция. Питам я-що не бачкаше така в България? И тя ми вика-абе ще им бачкам на тия ***(разбирай-бг работодатели). В същност бачка(или поне когато я чух за последно бачкаше) за около 800 лв бг пари-щото вярно там не е както преди. Значи там може, ама тук не? Ако тук се изредим кой на 20тина години какво е работил се обзалагам, че повечето са били с някакви неквалифицирани работи. Аз съм работил на строеж, случвало се е и докер да бъда, но тя не може да бачка на тия ***(аз слагам и себе си в това обобщение и се дразня).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
И двата фактора , които споменах имат тежък , негативен ефект за текущото състояние, което наблюдаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Но това мрънкане, в повечето случаи без работене е проблема ...-------------Съгласен съм, че мрънкането е сред силно изпъкващите, антропологични характеристики на нацията ни. Но ... смятам, че трябва да видим, как се справят сънародниците ни зад граница, за да оценим обективно способността им да култивират задоволителни трудови навици и етика мойте впечатления (вкл. и преки) са, че се справят. Следователно проблемите са в комбинацията м/у среда( дадености) и хора, които имаме тук на място. Тези проблеми (според мене) са в две главни направления: а) българите трудно се самоорганизират за изпълнение на някаква обща кауза/задача (да участват в готова, създадена организация е друго), а защо е така си имам някаква теория, но тук няма достатъчно място за обяснение; б) историческия малшанса, който сме имали да попаднем под влиянието на структура (ЕУ), която няма пряк интерес/изгода на ни развива (в смисъл на про-активни действия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Данке:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
не е проблема в процента даже-тук говорим за друго. Отвори си телефона, и почни да набираш случайно 9 от 10 човека ще ти кажат, че държавата за нищо не става и е ужасно тук. Сред моите приятели 9 от 10 са тръгнали съвсем сами и от нулата. И даже те ще ти кажат, че тук е много гадно и колко ако бяхме нормална държава еди-си-кво, ама никой няма да се махне скоро. Но това мрънкане, в повечето случаи без работене е проблема-ако говореха друго, то покрай тях някой можеше да се запали от светлият им пример и да се пробва и той. Но е по-удобно да се мрънка и да сме черногледи. Щото обективно Синеокият кво викаше-не сме демокрация ли? Пазарна икономика ли нямаме? Кво им пречи? Това с инфраструктура, кадри и т.н. са само оправдания-като са се изсипали в Щатите европейските *** са слизали на гола поляна и повечето са били престъпници и авантюристи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ей тука хиляди плюсове ти слагам за тоя #13 коментар, ако и да не ми отива, като човек с леви разбирания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
аз го осъзнавам и затова казах 1 на 10:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
В тая държавица е единствената в света своего рода пряка демокрация, няма другаде такова нещо, дори и за гражданство да кандидатстваш, пак питат селото или кво там дали имаш бойни заслуги и защо биха ти дали техен паспорт. Искаха джамии да строят, реши народа, че не са Истамбул и им казаха на фереджосаните - Не Може! Последните нещо щяха да се оплакват в Хага ала бала и Швайцерите им рекоха с две думи: "Слушайте са, ако искате стойте тука, ако не ви отърва, заминавайте и си прайте джамии там от където сте дошли!" И всичко мирно и кротко и тихо, млакнаха тея ***. Така се прави ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още