IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария решава на референдум за въвеждането на минимална заплата

Ако предложението за минимално заплащане от 22 франка (25 долара) на час бъде подкрепено, това ще е най-високата минимална заплата в света

12:50 | 14.05.14 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Швейцария решава на референдум за въвеждането на минимална заплата

В неделя в Швейцария ще се проведе референдум за въвеждането на минимална заплата от 22 франка (25 долара) на час, съобщава Wall Street Journal.

Ако предложението бъде одобрено, минималното почасово заплащане в алпийската страна ще стане най-високо в света и ще се отнася за всички заети – и на пълно, и на непълно работно време. За момента първенството се държи от Австралия с 16,88 долара на час, пояснява изданието.

Инициативата за референдума е на Конфедерацията на швейцарските профсъюзи. Въпреки че според различни данни около 90 на сто от швейцарците получават доста над предлаганото ниво на минимално заплащане, според Даниел Лампар, главен икономист на конфедерацията, „много швейцарци се бъхтят, за да свържат двата края“.

По думите на Лампар най-голяма нужда от помощ имат „жените, заети в търговията, и работниците в нерегулираните индустрии, като кол центровете и фитнес клубовете“.

Ако бъде прието предложеното ниво на минимално заплащане, това ще доведе до ръст на доходите на 9% от работната сила в Швейцария, основно заети в малки и средни фирми, посочват от конфедерацията.

Идеята не се посреща добре от бизнеса, според който страната се превръща във все по-малко атрактивно място за правене на бизнес. Бизнесът предупреждава, че въвеждането на подобна минимална заплата не само, че ще блокира създаването на нови работни места, но ще доведе и до спад на заетостта и ръст на безработицата.

Най-засегнат от мярката ще бъде дребният бизнес, който няма да може да си позволи да наема почасови помощници, както и нискоквалифицирани работници.

Защитниците на предложението обаче коментират, че е необходимо да се гарантират адекватни доходи на заетите в Швейцария заради високия стандарт на живот. Отделно профсъюзите твърдят, че икономиката може да си позволи това ниво на заплащане, тъй като мярката засяга една сравнително малка част от работната сила в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Аз от 100 човека един познавам, дето директно напусна, заложи си *** и ...------------------На мен ми се струва, че не може да се очаква, че ще имаме нация съставена 100% от предприемачи, както и не може например, да имаме нация само от художници - качествата, които все пак тр. да има като заложби индивида са специфични и с такива качества се раждат определен процент хора (в някакви граници е показателя). Апък за трудови навици на наетите ако говорим, можем да видим как се представят в чужбина, излиза че опира и до условията, които са по места, не само до човешкия материал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Всичко се свежда до начина по който е организирано обществото им. Забележете как възнамеряват да вземат решението! " Швейцария решава на референдум..." Не твърдя че референдумите са панацея но твърдя че там демоса е суверена а у нас не е така. Тука биха запитали само "бизнеса" сякаш другите са им на гости! :D Там има демокрация а тук плутокрация. Различна организация различни резултати. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Е това са отделни качества сега, говорим просто за желание за работа, да се постигне нещо да се направи нещо, ами няма го това при нас. И нормални неща като да не се хвърлят *** от прозорците да се тръскат пепелниците от колите по светофарите, да се спира на пешеходна пътека, да се отстъпи място в рейса на стар човек - ми няма я тая нормална етикеция, еми няма да станеме като часовниците, също така и бизнес и туризъм не можем да правим, цените на горе, обслужването на долу, строени хотел до хотел да си дишат във връта, ама има ли инфраструктура etc. няя значение ден година храни и всеки иска да стане милионер за един ден, е да ама нещата в живота финкционират - от малките неща - към големите, защото ако на един *** му дадеш власт и пари и само сейр тряя да гледаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ако един на 10 от тея "аз няма му работа на тоз за 3-4-500 лв" вместо да мрънкат, ами фанат и предприемат нещо като собствен бизнес, вместо да мрънка - тогава може малко да е, ама щяхме да се доближим до часовниците. Проблема е, че бай Чепик научил една работа от 8 до 17, гледа да си вземе надника, ако може и през останалово време нищо. Дърпа назад. Та те тоз потенциал имаме. Аз от 100 човека един познавам, дето дори не мрънкаше за заплатата ами директно напусна, заложи си *** и от среден работник ми стана конкурент и има работници, колкото в наща фирма. Ама това е един на 100 и пак статистиката сигурно не е точна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Швейцария е меката на европейската химия! Имат уникална металургия и машиностроене! Имат оръжейна промишленост. Имат може би най-мощната в Европа полиграфическа индустрия след Германия, имат кожарска, обувна и текстилна промишленост и машиностроене за нея, климатична техника, корабни двигатели, о9громни електродвигатели и редуктори, пътностроителни машини... както виждате, дори не споменавам часовници, ножчета и шоколад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Фармация, високотехнологично машиностроене, наука и развойна дейност ... у никой случай не са случайни хора ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
тая череша брачед е цялата торта, защото тая индустрия не се е развила от въздуха, друг е въпроса, както казах вече, че цъкат като часовници и бачкат сериозно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Някои тук малко сте се объркали за Швейцария! Имат си доста развита индустрия, имат си селско стопанство, имат си и туризъм! Швейцария е една изключително развита и сериозна държава! Банките са черешката на тортата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
В допълнение и кафетата пълни в понеделни, няма сутрин, обед, вечер по 24h само се реве че хората нямали пари, а пълни заведенията, във европейските градове заведенията пълни ама от туристи е явно и ние всички сме туристи :)) И само се мисли далаверата, някой метър да мине "Аз за 500 леа няяя му работим на тоя" емм седи си у вас там повече щи донесат, никви потенцияли никви тъпотии, дупка и бълвоч това виждам аз и аз съм от там това е истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 10 години
А..., как тъй ще правят референдум бе... Та той няма "демократична легитимност" ха-ха-ха....А Плевнелиев ще го признае ли или не?.... ха-ха-ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още