IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП препоръча спиране на парите на България и Румъния по оперативните програми*

Препоръката няма законодателна стойност и не задължава другите европейски институции да предприемат конкретни действия по казуса

14:14 | 03.04.14 г. 41
ЕП препоръча спиране на парите на България и Румъния по оперативните програми*

Европейският парламент прие препоръка, в която призовава Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата“, предаде БТА.

Предложението е записано в доклада за изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година. Докладът беше приет с т.нар. незаконодателна инициатива на ЕП – тя не задължава другите европейски институции да предприемат конкретни действия по казуса.

В т. 296 от доклада под заглавието „Липса на напредък в България“ пише, че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка комисията отчита "липсата на напредък (. . . ), продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки" в България.

В следващата точка от доклада под заглавие „Бавен напредък в Румъния“  се изразява „дълбока загриженост относно бавния напредък на Румъния съгласно Механизъма за сътрудничество и проверка“. Като обръща внимание на предложенията за изменение на Наказателния кодекс по въпросите, свързани с конфликтите на интереси за избрани на местно равнище представители, както и амнистия за членове на Парламента, осъдени за корупция, ЕП счита, че едва ли е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата при тези обстоятелства.

Малко по-късно от ГЕРБ определиха като жесток шамар новината за препоръката на Европейския парламент.

Докато БСП се занимава с глупости, ЕП прие препоръката, коментира Ивелина Василева от опозицията. Това е сериозна критика, добави и Лиляна Павлова, цитирана от Dnes.bg.

Тя настоя управляващите да отговорят на въпросите какви действия ще предприеме правителството, дали бюджетът ще издържи при евентуално спиране на еврофондовете и няма ли да се стигне до финансов колапс.

Томислав Дончев посочи, че е в интерес на България всички финансови инструменти да работят. Цялата група на ГЕРБ в ЕП е гласувала против резолюцията, макар че в текста имало основание, посочи Дончев. "Не става дума за политически истерии, а за реален проблем", обясни още той.

*Новината е допълнена в 15:40 с коментара на ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Допълнително се оценява България и общата тенденция вместо да се подобрява нещо - да се замитат нещата и официалните ни лица да се правят на глухи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
До предпоследния доклад се отчиташе напредък.От последния доклад се отчита липса на политическа воля и пълно забатачване на всичко. И ГЕРБ също са виновни тъй като по тяхно време стана цирка с избора на ВВС, Марковска и лидера на цацаратурата. А сегашните само ускориха нагло лобиските закони писани за определени хора - Пеевски, текущия опит за смяна на шефа на сметната палата с промяна на закон и т.н. Целия фарс с "новия" изборен кодекс и безумния натиск върху "независимите" регулатори. Да не споменаваме странните решения на ВАС в полза на 3-тия в търга за ССТ и т.н. Все мизерии и все повече наглост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
точ тъй колега, да спират и пари и всичко, ше го *** у турчина долен и Доган и Местан. ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Я прочети пак - докладът е за фискалната 2012Но докладът е изготвен предните месеци и в него се цитира "че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка комисията отчита "липсата на напредък (. . . ), продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки" в България."Последния доклад на ЕК за България е от януари 2014Кой управляваше тогава и колко месеца. И хората ясно посочват - липсва на желание за борба с корупцията.Ясно посочват че трябва да се промени съдебната система - а те се хващат със сметна палата, комисия за конкуренцията, бла, бла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
karadjata
преди 10 години
я ходи се шибай ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 10
0pk
преди 10 години
Големи дебати за нероден Петко. Нали е само неприета препоръка, един вид да плаши кокошките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 18
LuckyYou
преди 10 години
Чакай, чакай сега ! Никой не се оправдава! ЕП ясно е посочил за кога става дума. За опитът за връщане на комунизма от страна на ГЕРБ! Ти мислиш ли, че реално може за 1 година, няма и толкова да се поправи нещо или пък да се разруши? Ясно е посочено - фискалната 2012! Кой управляваше тогава? Май бяха твойте хора а? Комунистическа работа - опит за изопачаване на фактите - ГЕРБ са виновни. ЕП ясно го каза! Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 39 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
ГЕРБ си имат своите престъпления и прегрешения но БСП и ДПС са по-лоши, алчни и арогантни от всички останали.Стига само сте оправдавали гадорията им с предишните правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 32
LuckyYou
преди 10 години
Това е политически направено и гласувано от ЕНП за предстоящите Евроизбори. И в БГ и в Румъния управляват Социалистически правителства. А това, че става въпрос за 2012 година, когато беше на власт комунистическата хунта на ГЕРБ, няма да се обърне мн внимание май-май...Въпреки че те вината е изцяло тяхна. ГЕРБ = БКП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Къв потенциал те гони теб? ;) Такова животно я има я не. :)А от фондовете барем остава инфраструктура - стига да има кой да я строи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още