IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП препоръча спиране на парите на България и Румъния по оперативните програми*

Препоръката няма законодателна стойност и не задължава другите европейски институции да предприемат конкретни действия по казуса

14:14 | 03.04.14 г. 41
ЕП препоръча спиране на парите на България и Румъния по оперативните програми*

Европейският парламент прие препоръка, в която призовава Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата“, предаде БТА.

Предложението е записано в доклада за изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година. Докладът беше приет с т.нар. незаконодателна инициатива на ЕП – тя не задължава другите европейски институции да предприемат конкретни действия по казуса.

В т. 296 от доклада под заглавието „Липса на напредък в България“ пише, че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка комисията отчита "липсата на напредък (. . . ), продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки" в България.

В следващата точка от доклада под заглавие „Бавен напредък в Румъния“  се изразява „дълбока загриженост относно бавния напредък на Румъния съгласно Механизъма за сътрудничество и проверка“. Като обръща внимание на предложенията за изменение на Наказателния кодекс по въпросите, свързани с конфликтите на интереси за избрани на местно равнище представители, както и амнистия за членове на Парламента, осъдени за корупция, ЕП счита, че едва ли е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата при тези обстоятелства.

Малко по-късно от ГЕРБ определиха като жесток шамар новината за препоръката на Европейския парламент.

Докато БСП се занимава с глупости, ЕП прие препоръката, коментира Ивелина Василева от опозицията. Това е сериозна критика, добави и Лиляна Павлова, цитирана от Dnes.bg.

Тя настоя управляващите да отговорят на въпросите какви действия ще предприеме правителството, дали бюджетът ще издържи при евентуално спиране на еврофондовете и няма ли да се стигне до финансов колапс.

Томислав Дончев посочи, че е в интерес на България всички финансови инструменти да работят. Цялата група на ГЕРБ в ЕП е гласувала против резолюцията, макар че в текста имало основание, посочи Дончев. "Не става дума за политически истерии, а за реален проблем", обясни още той.

*Новината е допълнена в 15:40 с коментара на ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

39
rate up comment 2 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Не не се майтапя, явно никога не си излизал от тука или се направиш, че не си излизал. Гей браковете са позволени в колко държави и то от кого? Марихуаната е абсолютно същия казус, не излизай с Холадния за тревата, защото е много по-различно от колкото явно си представяш, да не говорим, че при някой хора е с доказан лечебен ефект и всеки има право на избор. Лудостта на Джордж Буш я лепваш на целия Запад? Печатарските амбиции на Обама също го заклеймяваш за целия Запад? Солидарност? Определено са солидарни, има хиляди примери за "гнили" ябълки, които са изключително успешни там, отношението на хората е различно и точно солидарността я има. Факта, че някой държави още са в съюза и гражданите им необезпокоявани живеят в други държави е доказателство за солидарността. Или солидарността се изразява в социални помощи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Приказката е от времето, когато феса се се срещал често по нашите земи и визира освобождението на България от "братска" Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
в реалния свят и феса е много рядко срещан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Така така. Ние без АЗ :)Ние чакаме а аз съм умния ама на, вие сте *** и за това :)Пишеш пъУни глупости. Запада е някакъв честен и добричък ама на ние сме гнили и изтока е гнил.. мисля че е време да излезеш от пубертета и да спреш да вярваш в приказки. Честност, любов и добронамереност има само в приказките. В реалният свят интереса клати феса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Западни ценности? Ти майтапиш ли се? Кои са толкова превъзнесените ценности??? Такива приказки все едно слушам опорни точки. Да знам, че във всички американски филми Америка спасява света от лошите. И някой хора толкова филми са гледали, че започва да им се размива реалността. Та кои са толкова ценностите? Гей браковете? Легализирана марихуана? Военни интервенции? Печатане на пари? КОИ СА ЦЕННОСТИТЕ?! Солидарност ли? Къде е? Кво друго? Където и да отидеш те гледат като престъпник. Аз не искам да съм в Руската федерация. Ама такива западни промивки съм ги надживял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
Нищо не работи, защото ние сме си виновни, приятелю. Никой не съм чакал да ми даде, никога не съм искал някой да ми даде. Какво е дала Русия е казано в смисъла, че много хора си мислят, че Руснаците само ни дават или че са ни съюзници. Да съм казал някъде, че европарите са манна небесна? И да великия запад е по-добра ориентация от гнилия изток. Винаги е било така и ще бъде. И пак казвам не знам къде съм казал някой да ни дава. Просто западния пазар и западните ценности и цивилизация са 3 галактически години пред източния, поне. И коментара бе насочен точно към тези, които искат да им се дават, скролни 5-10 коментара под моя и прочети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Не го ли разбрахте - докато мафиотите на БСП, ДПС и Атака са управляващ фактор в България ЕС ще ни гърчи и мъчи както си иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Там управляват социалисти, тук - комунисти. - това първоВторо, Франция е фактор в ЕС и не смеят. Половината ЕП е от франсета, а ние сме никой в ЕС и затова плюят безнаказано. Румънците опитаха да се озъбят ама нещо подвиха опашка, а ние сме "Да господин учителю" Бойко каза, като каже Меркел, аз изпълнявам. Какво повече да ти кажа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
а не да назначат хора за произоводство или проектантсво. Така качествените загиват заради бюрократите. Затова нашата икономика вече ако и спреш субсидииката ще загине, защото неможе сама да си заработи парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
От собствения ти коментар излиза,че хем сме при великия запад и пак хем нищо не работи. Хем нищо не работи, хем искаш още по дълбока интеграция:----Не виждате ли, че баджо и шуро строят всичко де що има европара? ----Та каква точно ти е тезата? --------Кво ви е дала Русия?-------То щото чакаме някой да ни даде заради това и следва горното самопротиворечащо си мнение.Аз не чакам Русия да ми даде. Не чакам ЕС да ми даде. Когато дойдя някой да ми поръча да произведа нещо, аз не го връщам ако е руснак! Но ти чакаш някой да ти даде. Както и повечето българи. Ми затова няма да мръднем нагоре.Чакай ЕС да ти даде,пък то да отиде при шуро (по твоите думи). А защо не спрем вземането на европари? Да видим дали баджо и шуро дали няма да фалират, защото реално изобщо не знаят как да работят работата? Целия ЕС е станал едно първенство, чии административен отдел ще хване по-дебелата субсидия от ЕС. ДОри да има качествени производители, те трябва да назначат армия от администратори, а не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още