IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП препоръча спиране на парите на България и Румъния по оперативните програми*

Препоръката няма законодателна стойност и не задължава другите европейски институции да предприемат конкретни действия по казуса

14:14 | 03.04.14 г. 41
ЕП препоръча спиране на парите на България и Румъния по оперативните програми*

Европейският парламент прие препоръка, в която призовава Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата“, предаде БТА.

Предложението е записано в доклада за изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година. Докладът беше приет с т.нар. незаконодателна инициатива на ЕП – тя не задължава другите европейски институции да предприемат конкретни действия по казуса.

В т. 296 от доклада под заглавието „Липса на напредък в България“ пише, че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка комисията отчита "липсата на напредък (. . . ), продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки" в България.

В следващата точка от доклада под заглавие „Бавен напредък в Румъния“  се изразява „дълбока загриженост относно бавния напредък на Румъния съгласно Механизъма за сътрудничество и проверка“. Като обръща внимание на предложенията за изменение на Наказателния кодекс по въпросите, свързани с конфликтите на интереси за избрани на местно равнище представители, както и амнистия за членове на Парламента, осъдени за корупция, ЕП счита, че едва ли е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата при тези обстоятелства.

Малко по-късно от ГЕРБ определиха като жесток шамар новината за препоръката на Европейския парламент.

Докато БСП се занимава с глупости, ЕП прие препоръката, коментира Ивелина Василева от опозицията. Това е сериозна критика, добави и Лиляна Павлова, цитирана от Dnes.bg.

Тя настоя управляващите да отговорят на въпросите какви действия ще предприеме правителството, дали бюджетът ще издържи при евентуално спиране на еврофондовете и няма ли да се стигне до финансов колапс.

Томислав Дончев посочи, че е в интерес на България всички финансови инструменти да работят. Цялата група на ГЕРБ в ЕП е гласувала против резолюцията, макар че в текста имало основание, посочи Дончев. "Не става дума за политически истерии, а за реален проблем", обясни още той.

*Новината е допълнена в 15:40 с коментара на ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 5 rate down comment 2
trendline
преди 10 години
Не си струва да ти отговарям.Ти си се обидил сам и си прочети пак написаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 4
milioner4e
преди 10 години
И първо мислете преди да говорите, червени мозъци изгнили, а не да ми манифестирате като герой на труда или комсомолски секретар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 7
milioner4e
преди 10 години
Какво тука се правите на ощипани госпожици, бе, селяци? Щом е все България и Румъния да няма да си измислят. Не ни ли виждате *** по Европа, не сте ли ходили в Европа и като засечете българска кола или гражданин да се чудите къде да се заврете да не ви разпознаят, че сте от една държава? Не виждате ли какво ни е усвояването на европарите, всичко като случката с оградата, се някой не разбрал, не чул, не видял ама си е прибрал милионите. Не виждате ли, че баджо и шуро строят всичко де що има европара? Къде ще ми завивате към Русия, толкова лесно ли се завива. Вярно, че у БЕГЕТО само ни дай да завиваме и се руско да е. Кво ви е дала Русия след срамния Берлински договор бе, промити мозъци? Хиляди мъртви и половин век мизерия и режим това ви е дала. Един пазар нямаме в Русия, в Русия щели да завиват. И вие като кримските татари си мислите, че ще цъфнете при ***, като се ербап аре марш към братушките и да вида дали и 3 месеца ще издържите без да станете обект на канибали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 7
trendline
преди 10 години
Ми да спрат парите и няколко месеца завой към Русия.Омръзна ми все България и Румъния да са магаретата за бой. ай ша ви таковам на европейската интеграция и лицемерност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 8
LuckyYou
преди 10 години
А защо само България и Румъния са укорявани за корупция като са в средата по корупция в ЕС?! Замисли се малко! Искупителни жертви на ЕНП. За това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 3
dakl
преди 10 години
Няма ли да престанат да плашат собствените си гражсдани с Българиия и Румъния.Срещу нашата страна "приятелските" нам европейски медии направо водят информационна война.Нали сме беззащитни и без воля да се защитим затова си играят с нас както котката с мишката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Само в България и Румъния ли управляват социалистически правителства? Защо не спрат парите на Франция след като и там управляват социалисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Нали. Така и баба знае - има усещане за корупция. ОК кажете кой, кога, прокурор, съд с наблюдател от ЕС и затвор. Усещане и аз знам. Имаше идея да се въведат такива доклади за всички страни в ЕС ама не би ( защо ли?!) Може на някои да не им хареса резултата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
ха ха. Няма нищо общо с корупцията, просто Европа не иска да си играе с про-руските комунисти и ни оказва натиск да не ги избираме. Това го играем вече 20 год. обаче на местното население не му увира главата, че избере ли комунистите, получава шутове и шамари от Европа и пак пуска за тях. Чиста проба натиск за предотвратяване на комунистическа победа на евроизборите.Ключово изречение "т.нар. незаконодателна инициатива на ЕП тя не задължава другите европейски институции да предприемат конкретни действия по казуса."Не задължава да предприемат И НЯМА да предприемат, просто лепят предизборни шамари на комунистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 3
Tony
преди 10 години
Твърдо подкрепям спирането на фондовете, тъй като от тези фондове най-много се възползват мафиотски фирми! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още