IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ван Ромпой: Политиката на Камерън може да доведе до разпадане на ЕС

Надявам се, че нито една държава няма да постави под съмнение основите на общността, изтъква президентът на ЕС

17:27 | 28.12.12 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Ван Ромпой: Политиката на Камерън може да доведе до разпадане на ЕС

Политиката на британския премиер Дейвид Камерън по отношение на отнемане на част от властовите пълномощия на Европейския съюз може да доведе до разпадането на общността, заявява председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в интервю за британския вестник Guardian.

„Нито една от държавите-членки не трябва да подкопава авторитета на общността като цяло. Ако правителствата на всички страни в ЕС започнат да се подчиняват само на онези от действащите в съюза правила, които устройват точно тях, и пренебрегват останалите, ЕС като цяло, и общият пазар в частност, скоро ще прекратят съществуването си“, посочва Ван Ромпой.

„Разбира се, членките на общността могат да имат собствено схващане за политиката ѝ, както и свои нужди, към които винаги се отнасяме с внимание. Все пак аз се надявам, че нито една държава от ЕС няма да постави под съмнение самите фундаментални основи на съществуването на общността“, добавя той.

Опитвайки се да преодолее настоящата тежка финансова криза, ЕС се подготвя за нов етап на интеграция с цел разработване на нова икономическа политика и създаване на федерално икономическо правителство на страните-членки на еврозоната.

Великобритания обаче не възнамерява да участва в предаването на нови пълномощия на централизираните структури на общността и дори смята да се оттегли от редица общи сфери на дейност на ЕС, за да подсили позицията на националния си парламент.

Идеалът на Обединеното кралство представлява членство в общата икономическа зона на ЕС, но всички останали сфери на дейност да останат в компетентността на британския парламент.

Британският премиер Дейвид Камерън неведнъж е заявявал, че в отношенията с ЕС „не трябва да бъдат изключвани никакви варианти за развитие на събитията“.

„Съдбата ни е в нашите собствени ръце, ние сме в състояние да вземаме независими решения“, изтъкна той по повод на предстоящия референдум за целесъобразността на оставането на страната в ЕС.

Стратегическият курс, който разработва британското правителство в момента, предвижда провеждане на два референдума за отношенията с Брюксел.

Първият трябва да бъде насрочен след провеждането на общите избори през есента на 2015 г., като предложението е да бъде поставен въпросът за предоставяне на правителството на „народен мандат“ за сключването на редица основни договори с ЕС при нови условия. На втория британците трябва да кажат мнението си за формата на отношенията с общността.

Предполага се, че на избирателите ще бъде предложено да гласуват и за пълно излизане на Великобритания от съюза.

Според последните социологически проучвания, ако подобен референдум трябваше да се проведе сега, 51% от британците биха се обявили против оставането на страната в ЕС. Само преди 11 години 68% от избирателите подкрепяха членството на Великобритания в съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 32 rate down comment 0
data
преди 11 години
От създаването си ЕС е силно де централизиран - всички виждаме резултатите . Исторически погледното де централизацията в европа не е довела до Нищо хубаво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 0
data
преди 11 години
за 10 г. британския паунд е девалвиран над 1/3 . Май колегата е прав за вътрешните проблеми . Британия се опитва да запази финансовия си сектор който е златната кокошка на британската икономика , но никой баба ти Меркел няма да им пусне . След обединението на Германия друг е центъра в Европа , британия ще се окаже големият губещ от обединението .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
че на кого би му се харесала централизацията???...но нека не се залъгваме или има център или няма ЕС а британците не ги мислете, със или без ЕС няма да стигнат до нашия хал. Въпросът е: какво правим ние в ЕС или защо изобщо нищо не правим?????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
За едно си прав. За Британия условията са наистина ужасни, защото те са едни от най-големите донори на пари за ЕС, а не получават почти нищо в замяна, освен нещо наречено "общ пазар", което е доста глупаво на фона на световния пазар, който става все по-общ в истинския смисъл на думата. ЕС се капсулира и това е най-голямата му грешка. Ако британците кажат не на референдума, за който се готвят, ще видим доста интересни неща. Аз също съм против централизацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 3
haqan
преди 11 години
кучетата си лаят кервана си вървиняма да мръднат от съюза британците няма кой да ги пусне става въпрос за блъфиране със цел по изгодни договорености британия навлиза в най голямата си криза от втората световна война насам и политиците изместват фокуса от вътрешните проблеми към несъществуващи външниИначе и аз съм против централизацията но никой неме пита и няма никога да ме пита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 6
Vesko94
преди 11 години
Основите на ЕС започват бавно да се износват. Бъдещето на Съюза не е никак розово. Не е възможно Брюксел да изземва основни функции на страните членки, защото винаги ще има недоволни. Лично аз също съм твърдо против централизацията, която някои държави предлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още