IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ван Ромпой: Политиката на Камерън може да доведе до разпадане на ЕС

Надявам се, че нито една държава няма да постави под съмнение основите на общността, изтъква президентът на ЕС

17:27 | 28.12.12 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Ван Ромпой: Политиката на Камерън може да доведе до разпадане на ЕС

Политиката на британския премиер Дейвид Камерън по отношение на отнемане на част от властовите пълномощия на Европейския съюз може да доведе до разпадането на общността, заявява председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в интервю за британския вестник Guardian.

„Нито една от държавите-членки не трябва да подкопава авторитета на общността като цяло. Ако правителствата на всички страни в ЕС започнат да се подчиняват само на онези от действащите в съюза правила, които устройват точно тях, и пренебрегват останалите, ЕС като цяло, и общият пазар в частност, скоро ще прекратят съществуването си“, посочва Ван Ромпой.

„Разбира се, членките на общността могат да имат собствено схващане за политиката ѝ, както и свои нужди, към които винаги се отнасяме с внимание. Все пак аз се надявам, че нито една държава от ЕС няма да постави под съмнение самите фундаментални основи на съществуването на общността“, добавя той.

Опитвайки се да преодолее настоящата тежка финансова криза, ЕС се подготвя за нов етап на интеграция с цел разработване на нова икономическа политика и създаване на федерално икономическо правителство на страните-членки на еврозоната.

Великобритания обаче не възнамерява да участва в предаването на нови пълномощия на централизираните структури на общността и дори смята да се оттегли от редица общи сфери на дейност на ЕС, за да подсили позицията на националния си парламент.

Идеалът на Обединеното кралство представлява членство в общата икономическа зона на ЕС, но всички останали сфери на дейност да останат в компетентността на британския парламент.

Британският премиер Дейвид Камерън неведнъж е заявявал, че в отношенията с ЕС „не трябва да бъдат изключвани никакви варианти за развитие на събитията“.

„Съдбата ни е в нашите собствени ръце, ние сме в състояние да вземаме независими решения“, изтъкна той по повод на предстоящия референдум за целесъобразността на оставането на страната в ЕС.

Стратегическият курс, който разработва британското правителство в момента, предвижда провеждане на два референдума за отношенията с Брюксел.

Първият трябва да бъде насрочен след провеждането на общите избори през есента на 2015 г., като предложението е да бъде поставен въпросът за предоставяне на правителството на „народен мандат“ за сключването на редица основни договори с ЕС при нови условия. На втория британците трябва да кажат мнението си за формата на отношенията с общността.

Предполага се, че на избирателите ще бъде предложено да гласуват и за пълно излизане на Великобритания от съюза.

Според последните социологически проучвания, ако подобен референдум трябваше да се проведе сега, 51% от британците биха се обявили против оставането на страната в ЕС. Само преди 11 години 68% от избирателите подкрепяха членството на Великобритания в съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 31 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
А и това с темпа на догонване. Я стига! Говориш за реалност. Виж България извън големите градове и тогава пак пиши за реалността в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 32 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Като имаме "най-бърз темп на догонване", би ли изчислил и горе долу кога ще ги догоним. Аз ги бях смятал на времето и ми се получи нещо между 700 и 900 години, но знам ли. При по-съвременните методи на изчисление може да се получат и по-космически резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 31 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Нали не мислиш, че с изрази като "пак ще пляскаме руснаците" и подобни отношенията може да са добри. Рано или късно руснаците ще ни накажат. А и под лоши отношения имах и предвид недобрите икономически отношения между двете страни. А потенциал за развитие има, и то много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 32 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Знам си аз, че ние душа даваме някой да ни пороби. Примери за малки страни в периферията на Европа, които са в европейския съюз и се справят много лошо са България, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър,Португалия. За малка страна извън Евросъюза се сещам само за Норвегия. Между другото Австрия, Финландия и Швеция са приети чак през 1995-а. Смяташ ли, че преди това там са умирали от глад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 0
data
преди 11 години
То лозунгите са хубаво нещо , ама след като това отново идва РЕАЛНОСТТА . Та за България статистиката е неопровержима , порови се има доста данни из нета - от както сме част от ЕС имаме най-бърз темп на догонване на страните който са по развити от нас . Ако , ако на теб лично ти харесва повече модела на развитие на Русия или Турция това е друга тема п.п. Лоши отношения с Русия не вижда да имаме - или смяташ инвазията на руски граждани у нас за проявление на влошаващите се отношения ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
И като си под крилото на ЕС какво получаваш? Образованието ли е европейско, ами здравеопазването, съдебната система? Какво да кажем за външната политика. Изпълняваме желанията на Брюксел и Вашингтон, и какво получаваме в замяна? Атентати като този в Бургас, лоши отношения с Русия и някои страни в Близкия Изток. Това ли е прословутия ЕС? Стига вече с това да сме марионетки в ръцете на други страни! Хората трябва да си отворят очите и да погледнат малко по-далеч от носовете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 35 rate down comment 0
data
преди 11 години
Верно ли мислиш така ? Имаш добра база за сравнение - малка страна в периферията на европа , провеждаща независима политика - македония , сърбия , албания са страни от нашия аршин и удобни за сранение . И апропо - няма такова понятие - малък, беден и независим ! Ако сме исзвън ЕС или щехме да сме под ръката на Путин или да сме част от Османската доктрина на Ердоган . Мечтите са едно - реалностите друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Централизацията е удобна за страни като Германия, Франция и други. Така по-лесно могат да контролират малките страни. За тези страни обаче ефектът е отрицателен. Пример е България. С влизането ни в ЕС загубихме печеливши пазари и ни наложиха да купуваме стоките на западноевропейските страни, затвориха 3 и 4 блок на АЕЦ 'Козлодуй". Вече 4 години износът ни е слаб точно поради тази зависимост от европейските пазари, които са в стагнация. Освен това бидейки членове на съюза ни се ограничава възможността за по-мобилна външна политика. Като цяло нашето членство в ЕС влияе отрицателно на развитието на страната. Минусите отдавна задминаха плюсовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 0
data
преди 11 години
Хубави примери . Обаче малките страни в Европа нямат никакъв шанс сами в глобалната икономика . Всички се говорят за де централизацияма , ама никой не говори да го няма ЕС като единен пазар ! Защо според теб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Браво бе колега. Ей за това изказване трябва да ти издигнат 100 метров паметник насред Брюксел. Аз обаче, предлагам да започнем с друго. Дай първо да съединим обратно Чехия и Словакия, както и републиките от бивша Югославия. За Съветския съюз няма какво и да говорим - и неговото разпадане не доведе до нищо добро. След това, като възстановим и Третия интернационал и нещата ще си дойдат на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още