IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

08:30 | 01.06.12 г. 191
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

"Поддръжниците на двупартийната коалиция (ПАСОК и Нова демокрация - бел. ред.) и техните съмишленици в ЕС и МВФ се опитват да изнудват гръцкия народ." 

Това са част от встъпителните думи в предизборната програма на гръцката крайно лява коалиция СИРИЗА, която изненада всички със силните резултати на изборите, които се проведоха в южната ни съседка по-рано през май.
Мнозина очакват тя да спечели широка подкрепа и на предстоящите избори, насрочени за 17 юни.

Публикувани от няколко международни издания, политическите и икономически мерки, залегнали в програмата на СИРИЗА от първите избори, провокираха бурни дебати.

Днес, когато лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се очаква да обяви актуализирани мерки в програмата на партията, предлагаме резюме на основните пунктове от платформата. Те дават добра представа за това за какви промени в Гърция може да бъдат създадени предпоставки, ако партията добие по-широко мнозинство в новия парламент.

Вижте 10-те точки от програмата на СИРИЗА, според която, за да излезе Гърция от кризата, е необходима коренна промяна, завой на 180 градуса:

1. Да се отървем от хватката на дълга.

Държавата прехвърля бремето на дълга върху народа. Това може и трябва да се промени. Това е класов дълг. Това са данъците, които не са си платили богатите, заграбените средства от народа и прекомерните разходи за армията.

Дългът не е гръцки феномен. Той е част от капиталистическата криза в европейски и глобален мащаб и ефект на неолибералната политика от последните двадесет години.

Затова искаме:
- Незабавен мораториум по обслужването на дълга.
- Преговори за отмяна на голямата част от дълга до възстановяване на икономическия ръст, провизии за икономическо и социално развитие и защита на малките вложители.
- Паневропейска регулация на държавните дългове на членовете на ЕС.
- Радикална промяна в ролята на Европейската централна банка.
- Забрана на спекулативните банкови продукти.
- Паневропейски данъци върху богатството, финансовите транзакции и печалби.

2. Данъчно облагане на богатите.

Казват ни, че няма средства за такъв политически завой, какъвто е нужен. Това не е истина. В Гърция всички работещи произвеждат над 200 млрд. евро на година – средства, които попадат в ръцете на малцина.

Затова е нужна радикална данъчна реформа, предвиждаща:
- Облагане на хората със състояние от над 1 млн. евро и тези с високи доходи.
- Повишаване на данъчното облагане до 75% за доходи от над 500 хил. евро годишно.
- Премахване на данъчните облекчения за корабособственици, както и Гръцката православна църква.
- Забрана на офшорните транзакции.

3. Щит за обществото от кризата.

- Да не остане и единствен гражданин без гарантирана минимална заплата или социална помощ, медицинска застраховка, жилище и достъп до всички обществени услуги и съоръжения.
- Защита и облекчение за задлъжнелите семейства. 
- Понижение и контрол на цените, понижение на ДДС и премахване на ДДС върху стоките от първа необходимост.

4. Устойчиво развитие с производствено, социално и екологично възстановяване.

- Национализация и „социализация“ на банките и тяхната интеграция в единна обществена банкова система под контрола на народа и работниците, за да служат за благото и развитието на нацията.
- Национализация на всички обществени предприятия със стратегическо значение, които бяха приватизирани.
- Екологична трансформация на модела на развитие, по-конкретно в енергийния сектор, производство, туризъм и земеделие.
- Развитие на научно-изследователската дейност и производствената специализация.
- Държавата ни може да развива туризма и индустрията без да съсипва природата чрез изграждането на голф игрища и огромни хотели.

5. Сигурна заетост със справедливо заплащане и социално осигуряване.

- Постоянното влошаване на условията за труд и унизителните нива на заплащане не привличат никакви инвестиции, развитие или заетост.
- Така нареченият пазар на труда се превърна в джунгла, в която работодателят има абсолютна власт.
- Отмяна на решението от февруари, чрез което минималната заплата се понижи с до 32% за някои граждани.
- Създаване на стабилни механизми за контрол и защита на заетостта.
- Гаранция на колективните трудови споразумения.
- Систематична борба със съкращенията и дерегулацията на работните взаимоотношения.

Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

69
rate up comment 2 rate down comment 2
Biso
преди 12 години
Използвам думата "индивид", защото "Индивид е понятие, с което се изразява единица живо същество. То може да бъде както човек, така и друг биологичен вид."Но, това че си човек не те прави автоматично трезвомислещ, креативен, критичен и самокритичен, стремящ се към самоосъвършенстване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 5 rate down comment 3
MZ/X
преди 12 години
Напротив този капитализъм работи много добре и пример за това са Германия и северните икономики! Това което не работи е социализмът на южняците, където харчат много повече от колкото изкарват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 1 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Най- ми харесаха 2-ра, 4-та, 6-та и 10-та точки от платформата, ама ще има ли дупе да ги изпълни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
СТРАШНО СИ ПРАВ! Тази година ми се случи нещо което беше немислимо! Поради липсата на пари в клиенти/под изпълнители и доставчици, за да си изравним сметките си плащахме с услуги,материали продукция! И преди се е случвало случайно, но сега случаите са много и в големи размери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 12 години
Голямата ти грешка е, че си мислиш, че който работи той създава нещо смислено! В социализЪма бяха създадени много мастодонти като Кремиковци, които от икономическа гледна точка бяха пълна безмислица и донесоха до много загуби на държавата, но в същото време много хора работиха за тази безмислица!Този който реално изкарва парите в една пазарна икономика е предприемача, който може да измисли и продаде един пазарно ориентиран продукт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 12 години
Мале, мале.... Как се се разпенили тук либерал-капиталисти, финансисти и уж борсови грасхопърчета! Хаха...! Кога станахте капиталисти, кога започна да ви харесва! хаха!Май не разбирате колко е сериозно положението и това, което се случва? Ако от премятане на капитали не ви е стигнало времето да четете обща история, сега е момента да се ограмотите. Вижте какво се случва, когато една социално-икономическа система се изчерпи.Пари, пари, пари... Баба ми ми е разказвала, как през войната софианци с куфари с пари са обикаляли селата да купят нещо за ядене, ама никой не им е искал тази шума.Молете се да не се стига до там улицата да решава кой колко заслужава, защото нещата не са далеч от това... Този капитализъм в момента НЕ РАБОТИ! Трябва друго нещо, но никой не знае какво! Какво да бъде ще го каже този, който яхне тълпата!Четете история и мислете! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
mos70 аз съм работил с двете си ръце. И съм предприемач и съм работил и с двете си ръце след твоето работно време и преди него и в твоите почивни дни. Защо ли? Защото тези дето работят от 8 до 17 поемат отговорност за една малка част от цялото общо нещо и отговорността им е в във времето от 8 до 17! Ако си мислиш, че да поемаш отговорности за срокове,доставки,неустойки и организация е по-малко важно от това ти да си кюташ там нещо 8 часа и накрая на месеца да се наредиш на опашката за заплатка много бъркаш. АМА МНОГО. Затова всички държавни предприятия са в това положение в момента-дококото ги има. Всеки прехвърля отговорността на един общ субект - НЯКОЙ ДРУГ или още по общо ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 5 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Ти за мене не се тревожи, аз парите си ги изкарвам с мозъка си...Виж, в Капитал пише, че Вальо Захариев дава ОЦК под наем... Що не организираш миньорите там да го вземе под наем, да видим какво ще стане?А ние интЕлигентните хора просто ще ви гледаме сеира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
Mos70, добре де с тези две ръце, с които осигоряваш богатоството на шефа, да питам ти що не стане и ти шеф, и какво щеше да е ако всички шефове бяха социални, т.е. с изтръгнато предприемачество - къде щеше да е цялото общество? Гърците не забравяй нямат нивки ресурс, не ти е Русия, че да издържи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 5
mos70
преди 12 години
к'ъв интИлигент си ти бе? Ти реално 5 лева на си изкарал с тия две ръце дето ги имаш. Ти не си работил, бе и за това нямаш уважение към тези, които реално работят и които реално изкарват парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още