IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

08:30 | 01.06.12 г. 191
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

"Поддръжниците на двупартийната коалиция (ПАСОК и Нова демокрация - бел. ред.) и техните съмишленици в ЕС и МВФ се опитват да изнудват гръцкия народ." 

Това са част от встъпителните думи в предизборната програма на гръцката крайно лява коалиция СИРИЗА, която изненада всички със силните резултати на изборите, които се проведоха в южната ни съседка по-рано през май.
Мнозина очакват тя да спечели широка подкрепа и на предстоящите избори, насрочени за 17 юни.

Публикувани от няколко международни издания, политическите и икономически мерки, залегнали в програмата на СИРИЗА от първите избори, провокираха бурни дебати.

Днес, когато лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се очаква да обяви актуализирани мерки в програмата на партията, предлагаме резюме на основните пунктове от платформата. Те дават добра представа за това за какви промени в Гърция може да бъдат създадени предпоставки, ако партията добие по-широко мнозинство в новия парламент.

Вижте 10-те точки от програмата на СИРИЗА, според която, за да излезе Гърция от кризата, е необходима коренна промяна, завой на 180 градуса:

1. Да се отървем от хватката на дълга.

Държавата прехвърля бремето на дълга върху народа. Това може и трябва да се промени. Това е класов дълг. Това са данъците, които не са си платили богатите, заграбените средства от народа и прекомерните разходи за армията.

Дългът не е гръцки феномен. Той е част от капиталистическата криза в европейски и глобален мащаб и ефект на неолибералната политика от последните двадесет години.

Затова искаме:
- Незабавен мораториум по обслужването на дълга.
- Преговори за отмяна на голямата част от дълга до възстановяване на икономическия ръст, провизии за икономическо и социално развитие и защита на малките вложители.
- Паневропейска регулация на държавните дългове на членовете на ЕС.
- Радикална промяна в ролята на Европейската централна банка.
- Забрана на спекулативните банкови продукти.
- Паневропейски данъци върху богатството, финансовите транзакции и печалби.

2. Данъчно облагане на богатите.

Казват ни, че няма средства за такъв политически завой, какъвто е нужен. Това не е истина. В Гърция всички работещи произвеждат над 200 млрд. евро на година – средства, които попадат в ръцете на малцина.

Затова е нужна радикална данъчна реформа, предвиждаща:
- Облагане на хората със състояние от над 1 млн. евро и тези с високи доходи.
- Повишаване на данъчното облагане до 75% за доходи от над 500 хил. евро годишно.
- Премахване на данъчните облекчения за корабособственици, както и Гръцката православна църква.
- Забрана на офшорните транзакции.

3. Щит за обществото от кризата.

- Да не остане и единствен гражданин без гарантирана минимална заплата или социална помощ, медицинска застраховка, жилище и достъп до всички обществени услуги и съоръжения.
- Защита и облекчение за задлъжнелите семейства. 
- Понижение и контрол на цените, понижение на ДДС и премахване на ДДС върху стоките от първа необходимост.

4. Устойчиво развитие с производствено, социално и екологично възстановяване.

- Национализация и „социализация“ на банките и тяхната интеграция в единна обществена банкова система под контрола на народа и работниците, за да служат за благото и развитието на нацията.
- Национализация на всички обществени предприятия със стратегическо значение, които бяха приватизирани.
- Екологична трансформация на модела на развитие, по-конкретно в енергийния сектор, производство, туризъм и земеделие.
- Развитие на научно-изследователската дейност и производствената специализация.
- Държавата ни може да развива туризма и индустрията без да съсипва природата чрез изграждането на голф игрища и огромни хотели.

5. Сигурна заетост със справедливо заплащане и социално осигуряване.

- Постоянното влошаване на условията за труд и унизителните нива на заплащане не привличат никакви инвестиции, развитие или заетост.
- Така нареченият пазар на труда се превърна в джунгла, в която работодателят има абсолютна власт.
- Отмяна на решението от февруари, чрез което минималната заплата се понижи с до 32% за някои граждани.
- Създаване на стабилни механизми за контрол и защита на заетостта.
- Гаранция на колективните трудови споразумения.
- Систематична борба със съкращенията и дерегулацията на работните взаимоотношения.

Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

49
rate up comment 7 rate down comment 2
MZ/X
преди 12 години
Толкова не можа да разбереш от 45 комунизъм, че ролята на предприемача е ключова за за успеха на една нация! Видя какъв икономически провал беше целият източен блок, когато извадиха предприемача от системата!Ако чрез високи данъци искаш да приравниш предприемача до обикновения трудещ се вадиш най-важното от системата! Мотивацията на предпиемача! За какво ще рискува пари, знания, време, нерви и т.н. ако няма шанс да си купи майбаха и да забогатее много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 0
21.12.2012
преди 12 години
Until we escape the feedback loop of unsustainable consumerism... the reality is that job creation occurs when consumers spend money, not when robber barons amass wealth and invest in politicians and legislation to lower their taxes and favor their businesses. Endless exponential growth is a failed paradigm anyway, so why are we even arguing about the drivers of infinite consumption??Nick Hanauer- Inequality and Job Creators (Rejected TED talk) http://***.youtube.com/watch?v=3Wc9bWc-WRs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 2
SEBULBA
преди 12 години
Между другото, плащането на "осигуровки" за сметка на работодаля , е една от големите несправедливости на нашето общество, която произтича от факта, че бедните имат право на глас. Справедливо е, да се договорим за едни чисти пари, а работника да се осигурява и на 10000, ако иска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 9 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
До псевдо социалистите в този форум. Вместо да плачете като някви всеобщи синдикалисти, вземете да пробвате да напуснете сигурните си в момента работни места. Започнете да работите като повечето предприемачи от ранна сутрин до късно вечер, без празници и почивни дни. Стига пускахте тая работническа пропаганда. Така само настройвате хората един към друг. И НАЙ-ВЕЧЕ КОГАТО НЕ ВИ ХАРЕСВАТ УСЛОВИЯТА НА ТРУД И РАБОТНАТА ЗАПЛАТА - ПОТЪРСЕТЕ АЛТЕРНАТИВА, РАБОТОДАТЕЛЯ НЕ ГО МИСЛЕТЕ ТОЙ ИЛИ ЩЕ ФАЛИРА ИЛИ ЩЕ НАЕМЕ ДРУГ БАЛАМА. НО АКО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА РАБОТИТЕ ЗА НЕГО - НЕ ТОЙ Е БАЛАМАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 3
mos70
преди 12 години
С това ти изказване си направо за разстрел, бе момче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 1
Forex Master
преди 12 години
И ти показваш учудващо невежество... През 1973 г. Гърция и Турция водиха война за Северен Кипър. И двете страни бяха членки на нато... Но нато не си мръдна пръста да спаси Кипър. Турция проведе етническо прочистване в Северен Кипър и изгони всички гърци от там... нато... Къв нато, кви 5 лева? Хич не им трябва нато на гърците! То и на нас не ти трябва, но БГ е васална държава и харчи пари за чужди интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 4
mos70
преди 12 години
Без тези "индивиди", както ги наричаш, каквото и да "органзираш" няма кой да произведе продукта! Без тях целия ти "бизнес" го няма!Така, че кой кого!?От инспекцията ще ти идват на проверка я...като плащаш 1000 лв, а осигуряваш на 250 !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 5
SEBULBA
преди 12 години
Да бе, да! Ако бедните не щат да слугуват за малко пари, то се заменят с нови бедни! Най-ценните качества на бедните, е тяхната заменяемост и тяхното количество. А им най-лошото качество е, че имат право да гласуват. Отде на къде некъв голтак ще участвува във вземането на решения, да се разпределят ЧУЖДИ пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Ей и тука *** се разсмърдяха, плачат за нещастния гръцки народ ограбван от богатите и държан на вода и хляб(от време на време) с по 3500 евро средна заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 6
SEBULBA
преди 12 години
Пич, ако няма работодател да измисли изкарването на парите, работниците от ще измрат от глад преди да свърши бензина в резервоара на майбаха. Ако човека с Майбаха го няма, ТИ си мъртав от ГЛАД! Живеем в глобален свят, така, че бачкера ако не е навит за колкото му дават, то капиталът просто просто ще потърси благоприятна среда в друга държава ;) Като не щеш да плащаш, няма да ядеш - докато не ти дойде акъла... Справедливо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още