IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

08:30 | 01.06.12 г. 191
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

"Поддръжниците на двупартийната коалиция (ПАСОК и Нова демокрация - бел. ред.) и техните съмишленици в ЕС и МВФ се опитват да изнудват гръцкия народ." 

Това са част от встъпителните думи в предизборната програма на гръцката крайно лява коалиция СИРИЗА, която изненада всички със силните резултати на изборите, които се проведоха в южната ни съседка по-рано през май.
Мнозина очакват тя да спечели широка подкрепа и на предстоящите избори, насрочени за 17 юни.

Публикувани от няколко международни издания, политическите и икономически мерки, залегнали в програмата на СИРИЗА от първите избори, провокираха бурни дебати.

Днес, когато лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се очаква да обяви актуализирани мерки в програмата на партията, предлагаме резюме на основните пунктове от платформата. Те дават добра представа за това за какви промени в Гърция може да бъдат създадени предпоставки, ако партията добие по-широко мнозинство в новия парламент.

Вижте 10-те точки от програмата на СИРИЗА, според която, за да излезе Гърция от кризата, е необходима коренна промяна, завой на 180 градуса:

1. Да се отървем от хватката на дълга.

Държавата прехвърля бремето на дълга върху народа. Това може и трябва да се промени. Това е класов дълг. Това са данъците, които не са си платили богатите, заграбените средства от народа и прекомерните разходи за армията.

Дългът не е гръцки феномен. Той е част от капиталистическата криза в европейски и глобален мащаб и ефект на неолибералната политика от последните двадесет години.

Затова искаме:
- Незабавен мораториум по обслужването на дълга.
- Преговори за отмяна на голямата част от дълга до възстановяване на икономическия ръст, провизии за икономическо и социално развитие и защита на малките вложители.
- Паневропейска регулация на държавните дългове на членовете на ЕС.
- Радикална промяна в ролята на Европейската централна банка.
- Забрана на спекулативните банкови продукти.
- Паневропейски данъци върху богатството, финансовите транзакции и печалби.

2. Данъчно облагане на богатите.

Казват ни, че няма средства за такъв политически завой, какъвто е нужен. Това не е истина. В Гърция всички работещи произвеждат над 200 млрд. евро на година – средства, които попадат в ръцете на малцина.

Затова е нужна радикална данъчна реформа, предвиждаща:
- Облагане на хората със състояние от над 1 млн. евро и тези с високи доходи.
- Повишаване на данъчното облагане до 75% за доходи от над 500 хил. евро годишно.
- Премахване на данъчните облекчения за корабособственици, както и Гръцката православна църква.
- Забрана на офшорните транзакции.

3. Щит за обществото от кризата.

- Да не остане и единствен гражданин без гарантирана минимална заплата или социална помощ, медицинска застраховка, жилище и достъп до всички обществени услуги и съоръжения.
- Защита и облекчение за задлъжнелите семейства. 
- Понижение и контрол на цените, понижение на ДДС и премахване на ДДС върху стоките от първа необходимост.

4. Устойчиво развитие с производствено, социално и екологично възстановяване.

- Национализация и „социализация“ на банките и тяхната интеграция в единна обществена банкова система под контрола на народа и работниците, за да служат за благото и развитието на нацията.
- Национализация на всички обществени предприятия със стратегическо значение, които бяха приватизирани.
- Екологична трансформация на модела на развитие, по-конкретно в енергийния сектор, производство, туризъм и земеделие.
- Развитие на научно-изследователската дейност и производствената специализация.
- Държавата ни може да развива туризма и индустрията без да съсипва природата чрез изграждането на голф игрища и огромни хотели.

5. Сигурна заетост със справедливо заплащане и социално осигуряване.

- Постоянното влошаване на условията за труд и унизителните нива на заплащане не привличат никакви инвестиции, развитие или заетост.
- Така нареченият пазар на труда се превърна в джунгла, в която работодателят има абсолютна власт.
- Отмяна на решението от февруари, чрез което минималната заплата се понижи с до 32% за някои граждани.
- Създаване на стабилни механизми за контрол и защита на заетостта.
- Гаранция на колективните трудови споразумения.
- Систематична борба със съкращенията и дерегулацията на работните взаимоотношения.

Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

189
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Това е добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
188
rate up comment 2 rate down comment 1
Pitashtia
преди 12 години
Дивият глобален капитализъм не-може да бъде опитомен без задружни действия и Гърците ще се провалят. Програмата е прекалено лява, но става, ако целият ЕС е на същият акъл. Тогава Голямата глобална депресия ще ни подмине. Забравени са уроците от предишната, а след нея последва Втората световна война. Искам да спечелят за да видя какво ще стане , но съм песимист. Все едно в някой български град да вдигнат данъците на бизнеса и богатите. Светът е глобално село и без глобална солидарност и правила, дивият капитализъм е в по-изгодни позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
187
rate up comment 1 rate down comment 2
Wraff
преди 12 години
Браво, покажете правилната посока !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
186
rate up comment 8 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 12 години
до Biso преди 2 дни...Не сравнявай Гърция с Франция, тя е териториално най-голямата страна на континента и лидер с развита ядрена енергетика, автомобилостроене, самолетостроене, телекомуникации и др. високотехнологични индустрии...че и добре развит туризъм.Ние тук на Балканите винаги сме имали и ще си имаме сериозни проблеми, тука е заровено кучето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
185
rate up comment 3 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
Тия май искат освен да излязат от НАТО да се освободят и от всички заможни гърци???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
184
rate up comment 3 rate down comment 3
Biso
преди 12 години
Успели сме да изградим такива развити общества - образувание, здравеопазване, социално подпомагане, полиция и армия на база евтини горива и ресурси. Когато горивата и ресурсите поскупнат в пъти, тогава много от тези придобивки ще останат спомен от миналото. С интерес очаквам как ще изглеждат социалните общества на високоразвитите западни общества, по специално Франция след 5 - 10 години. Падането ще бъде от високо и приземяването много твърдо! Даже 5 години може да са прекалено дълъг период. Ситуацията в Гърция се промени драстично за има няма 2 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
183
rate up comment 6 rate down comment 0
Biso
преди 12 години
В дългосрочен план всички ще искат да работят в пощите, и тогава какво правим с липсата на специалисти???След 15 - 20 години 30% от работната ръка в България ще бъдат от ромски произход. Ако до момента е имало специалисти, които са могли да заминат на запад, то тези хора разко ще намалеят в бъдеще. Тогава тези високо развити социални държави какво ще правят? Някой ще каже, че те самите ще започнат да си произвеждат специалисти, но колко време ще им бъде нужно, 20 - 30 години или повече? И тогава ножицата пак ще трябва да се отвори и да си доиде на мястото!Мисля си, че когато на един индивид държавата ( останалите данъкоплатци ) му задоволява всичките нужди на прилично ниво само защото се е родил, тогава се убива всякаква инициатива, всякакъв прогрес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
182
rate up comment 3 rate down comment 1
nedev75
преди 12 години
Поначало за това се търсят висококвалифицирани кадри в тези страни.Именно защото непрестижни и най-обикновени професии позволяват доходи за сравнително прилични блага без много усилия за образование, напржение и отговорност.Защо да се трепя да уча 10 години и специализирам после да стана лекар да получавам 7000-8000евро доход, от който чисто ми остава 4000, при положение че като работник в пощите вземам 3000евро, от които чисти 2500.За 1500евро от горе да си попилея младоста над книгите, да треперям да не ме съди някой, че нещо се е изприщил от някакво лекарство, което не трябвало да му предписвам и т.н.Кютай си кротко с 2500, който иска да е много престижен и отговорен да ходи да бъхте за едната стая по-голямо жилище и вместо Пасат или Голф, Ауди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
181
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 12 години
Сега погледнах, че в Норвегия и Дания средната заплата за лекар специалист е 2,4 пъти средния БВП на глава от населението. Ако не бъркам за мен това означава, че лекар специалист получава 2,4 пъти средната заплата за страната.Тука не виждам ножицата да е много свита. Може би след облагането с данъци съотношението да е 1,7 - 1,8.До колкото знам, северните страни имат проблем с медицинските кадри, а и по принцип с специалисти местно производство. Местното население не иска да учи за лекари, обучението и специализацията е дълго и трудно, в последствие приходите са малко над средните, при положение, че носиш отговорност за човешки живот. Нещата пак се свеждат до стимула, какво давам и какво получавам. Не смятам, че може всички да сме равни и да има прогрес. Можещите и знаещите да плащат на мързеливите и те на чаша бира да се правят на велики, как са прецакали класовия враг!Ако имате по-обстойна информация за северните страни моля да я споделите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
180
rate up comment 2 rate down comment 0
rinaa1
преди 12 години
Това не е ли един вид индекса Джини - ножицата , която е доста затворена в скандинавските страни и много отворена например в Латинска Америка и южна Европа . Затварянето на ножицата или ниският индекс съвсем не значи връщане на социализма , а просто социална държава . Примери - Норвегия , Дания .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още