IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Ако Европа ни спре финансирането, ние ще спрем да си плащаме дълговете

Лидерът на крайно лявата гръцка коалиция предупреди, че евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната

12:21 | 18.05.12 г. 96
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас става все по-уверен в себе си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас става все по-уверен в себе си. Снимка: Ройтерс

Алексис Ципрас хвърля ръкавица към партньорите на Гърция в еврозоната. Председателят на гръцката лява формация СИРИЗА заяви в разговор за Wall Street Journal, че не вярва Европа да спре финансирането за страната му. Ако се стигне до там, то Атина ще спре да изплаща задълженията си.

Един евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната, предупреди 37-годишният Ципрас, чиято крайно лява коалиция според последните анкети получава 22% от гласовете. Това може да направи от Ципрас следващият министър-председател на Гърция.

Европа трябва да се реши на една политика, ориентирана към растежа, за да спре спиралата на икономическия спад в страната и да се пребори с нарастващата "хуманитарна криза" в Гърция. 

"Нашият първи избор е да убедим европейските си партньори, че в техен интерес е да не спират финансирането ни", казва Ципрас. Страната му не възнамерявала да предприема едностранни стъпки, „но ако те действат едностранно, тоест спрат плащанията, ние ще сме принудени да се приспособим и да спрем погасяването на дълга към нашите кредитори".

Според последните проучвания за изборите през юни, СИРИЗА ще убеди повечето гърци да гласуват за нея и дори ще надмине резултатите си от предходните избори от 6-и май. Ако Ципрас наистина печели изборите, скоро може да се стигне до конфронтация с кредиторите за това как и дали програмата за икономии, кяото е условие за безвъзмездните средства, трябва да бъде изпълнявана.

Провалът на коалиционните преговори предизвика отново напрежение в еврозоната и прави все по-вероятен сценария за оттегляне на гърците от еврозоната. През тази седмица гражданите на страната изтеглиха стотици милиони евро от сметките си, защото се опасяват, че при преминаване към драхмата влоговете им биха се обезценили. В четвъртък рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на страната с две нива, за да обозначи по-високия риск от излизане от еврозоната.

В Испания правителството на Мариано Рахой се опитва да успокои страховете. И в местни медии се появиха непотвърдени съобщения за подобно масово изтегляне на клиентски средства от банката Bankia, която през миналата седмица трябваше да бъде спасявана от държавата. Загрижеността, че проблемите на Гърция ще са "заразни", натиснаха еврото до най-ниското му ниво от началото на годината.

В Гърция, междувременно, в четвъртък клетва положи преходното правителство. Бившият административен съдия Панайотис Пикраменос трябва да ръководи страната до формирането на следващия редовен кабинет.

Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

46
rate up comment 2 rate down comment 6
Боян
преди 12 години
Бе ти си много *** ве, ей такива разбирачи и "Велики" мислители могат да съсипят живота на тея около тях. На много ядящ баница са изпраска, сигурно си някой *** дето е набъкан със заеми и тука сега си избива комплексите, ***. След 6 месеца ще разбереш колко си смешен. Само за едно си прав да във финансите няма морал и справедливост и в това ще се убедят маймуните като тоя грък, като гледам и твоя акъл е толкова. Ако малко не си толкова *** ще знаеш, че ако Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 4
shinawatra
преди 12 години
добре де, от това което казваш излиза че ако работиш за западняци си ОК в БГ, а какво да кажем за останалите? или може би, бунаците работещи за западни фирми се явяват нещо като "инвеститори" на местно ниво в магазина?? това води до инфлация и социални дисбаланси, в името на идеята некви си чужденци да получат ефтина работна ръка и да източат квото там е останало из джобчетата на оскотелия народ (молове, супермаркети, електро-разпределити, вода). поздравления за робското мислене, типично по български... добре, че са емигрантите да вкарват по някой лев отвън в празната хазна и химерата, наречена БГ икономика, та да се върти колелото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 16 rate down comment 4
Tedo
преди 12 години
Не е нагъл, Ципрас е реалист. Не той е довел страната си до това положение, а от днешна гледна точка спиране на плащанията от гръцка страна и въвеждане на национална валута, която да бъде девалвирана е единствения изход за гръцката икономика. Иначе обрича на мизерия няколко поколения напред, а може би и на гражданска война. И не сравнявайте размера на гръцкият дълг с размера на американският като процент от БВП - САЩ имат ФЕД и печатат долари, а Гърция не може да печата евро. Ако можеше, нямаше да има дългова криза. Някой правилно зададе въпроса "защо Швейцария не е в ЕС и в ЕЗ ?". Друг съвсем на място, според мен, каза "искам Ципрас да е министър-председател на България". Ципрас определено има топки, остава и да знае какво прави. Дотук, дано не избързвам, аз виждам в него отговорно държавническо мислене при създалата се крайна ситуация, която изисква и крайни решения. Да, гърците са мързеливи, нахални, некоректни, корумпирани ... горе-долу колкото нас ... къде е българският Ципрас ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Разликата е, че зад тоя дето е дал 100 000 лв стоят цялата държава, съдебната система ще разпореди връщането на парите, а МВР ще съдейства на изпълнителя.А зад теб седи най-много някой бандит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
"Дали наистина е чак толкова лошо да напуснеш ЕС , да не се окаже обратното Ние примерно не спечелихме нищо до тук "Много си зле. Че то в БГ само в западните фирми дават заплати(2000лв+). Българските фирми дават колкото за едно погребение. Смяташ като късоглед.ПЧИ само за 2008 бяха 6 млрд. евро. За периода 2004-2012 ПЧИ са за над 30 млрд. Нали разбираш, че това е колкото целия ни БВП за 1г. Да не говорим, че безвъзмездните фондове за 2007-2014 за БГ са над 8 млрд. евро. Утре като се качиш на метро се замисли, че е финансирано от ЕС и то в доста голям процент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 4
shinawatra
преди 12 години
Има логика в това, което казва Ципрас. С новите заеми (траншове) от ЕС, Гърция покрива лихвите към дълга, който пак е към ЕС. Дет се вика, нема нужда да разхождат парите назад-напред до Гърция, направо да си ги превеждат от единия крачол (пардон сметка) в другия, поне да не се губи от такса превод. Ако ЕС спре траншовете - умира и дълга, т'ва е. Най-добре от еврото да се откажат и Испания и Италия, сега е момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 0
БАЦЕ
преди 12 години
Да живее Слави Славейков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не съм опитен в инвестирането признавам. Поне официално още никой не е сигурен какво ще стане ако напуснат. Но и зануляването ми се струва невъзможно. Поне аз немога да повярвам, че с едно плясване на ръце ще изчезнат толкова дългове. За другото напълно те подкрепям. Благоденствие в ЕС специално за нашия район е доста под въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 12 години
Зад бат Ципрас, ако не стой някой от големите кланове пък на. Туко така не се отписват кредити, и същевремнно скачаш на големия, Ципрас ще го изберат и почва разпроджабата на килограм - всички активи ще бъдат предостъпени на фирми на големите хеджфондове, и големите банкови фамлии, точно това ми е обеснението - всяко друго нещо граничи с алогичността - как ти ще избереш болката и злото пред фалита от колкото тези мерки не знам, това си мисля ги чака разпродажба по всички парагрфи и то на килограм, държанието му само и изказа му само това говорят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 4
shinawatra
преди 12 години
Хах, напорист си това ти го признавам, лошото е че когато се изказваш го правиш неподготвен. Инвестирай в драхми ако ги приемат, защото гарантирано стойността им би се покачвала във времето (гърците тръгват от нулата не го забравяй). Това му е хубавото на рестарта (зануляването) на системата -- очистваш се от целия гнилоч и започваш да работиш за себе си, ако се откачат от ЕС гърците ги чака по-светло бъдеще, ако не отхвърлят пакта -- стагфлация и криза в годините. А на нас дупе да ни е яко (за пореден път), летим със 140 по магистралите на Бойко и утъпкания път от Гърция, само дето за нас нема да има прошка вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още