IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Ако Европа ни спре финансирането, ние ще спрем да си плащаме дълговете

Лидерът на крайно лявата гръцка коалиция предупреди, че евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната

12:21 | 18.05.12 г. 96
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас става все по-уверен в себе си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас става все по-уверен в себе си. Снимка: Ройтерс

Алексис Ципрас хвърля ръкавица към партньорите на Гърция в еврозоната. Председателят на гръцката лява формация СИРИЗА заяви в разговор за Wall Street Journal, че не вярва Европа да спре финансирането за страната му. Ако се стигне до там, то Атина ще спре да изплаща задълженията си.

Един евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната, предупреди 37-годишният Ципрас, чиято крайно лява коалиция според последните анкети получава 22% от гласовете. Това може да направи от Ципрас следващият министър-председател на Гърция.

Европа трябва да се реши на една политика, ориентирана към растежа, за да спре спиралата на икономическия спад в страната и да се пребори с нарастващата "хуманитарна криза" в Гърция. 

"Нашият първи избор е да убедим европейските си партньори, че в техен интерес е да не спират финансирането ни", казва Ципрас. Страната му не възнамерявала да предприема едностранни стъпки, „но ако те действат едностранно, тоест спрат плащанията, ние ще сме принудени да се приспособим и да спрем погасяването на дълга към нашите кредитори".

Според последните проучвания за изборите през юни, СИРИЗА ще убеди повечето гърци да гласуват за нея и дори ще надмине резултатите си от предходните избори от 6-и май. Ако Ципрас наистина печели изборите, скоро може да се стигне до конфронтация с кредиторите за това как и дали програмата за икономии, кяото е условие за безвъзмездните средства, трябва да бъде изпълнявана.

Провалът на коалиционните преговори предизвика отново напрежение в еврозоната и прави все по-вероятен сценария за оттегляне на гърците от еврозоната. През тази седмица гражданите на страната изтеглиха стотици милиони евро от сметките си, защото се опасяват, че при преминаване към драхмата влоговете им биха се обезценили. В четвъртък рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на страната с две нива, за да обозначи по-високия риск от излизане от еврозоната.

В Испания правителството на Мариано Рахой се опитва да успокои страховете. И в местни медии се появиха непотвърдени съобщения за подобно масово изтегляне на клиентски средства от банката Bankia, която през миналата седмица трябваше да бъде спасявана от държавата. Загрижеността, че проблемите на Гърция ще са "заразни", натиснаха еврото до най-ниското му ниво от началото на годината.

В Гърция, междувременно, в четвъртък клетва положи преходното правителство. Бившият административен съдия Панайотис Пикраменос трябва да ръководи страната до формирането на следващия редовен кабинет.

Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

56
rate up comment 23 rate down comment 5
Tedo
преди 12 години
Такаааа, на 1 питие да обясня по-простичко на тези,които не разбират какво казва Грую Груев - човекът с най-готиния аватар в инвестора ): Значи, отива премиерът Ципрас в ЕК, разкопчава си панталона и казва "яжте ми гръцкия ..., пари няма !!!". След това се връща и почва да печата драхми. Нищо не могат да им вземат, защото за държавен дълг няма реални обезпечения, освен да им спрат кредитирането. Само че на гърците вече ще им е през оная работа, че ЕЦБ не им давала пари на 1 %, ами те ще си ги ПЕЧАТАТ бе Бояне. И за какво да го местят от единия крачол (заеми) в другия (връщане на кредити)? Драхмата девалвира, икономиката им става конкурентноспособна за някоя и друга година и сертакито почва отново. Е, дотогава дебелият ще го отнесе народът, но то това е ясно и в двата варианта. Кой да го отнесе? Само че докато го отнасят пак ще са по-добре от нас. Интересното е, че гърците ще са само първата плочка от доминото. Достатъчно образно ли се изразих ? Щото ако не съм, да продължавам ):
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 2
shinawatra
преди 12 години
Системата? Няма система и точно това ще се разбере скоро. Еврото е заченато в грях и точно това е проблема, грешката не може да бъде поправена (както обича да казва Иван Митев:))) Еврото е немската дойчемарка, а експериментът -- това, което американците прилагат спрямо целия свят, Германия го прилага спрямо страните от Еврозоната. Само дето го нема петрола и ФЕД който да бълва трилиони нови единици. Европа най-накрая ще трябва да изгради читава система или да върви по дяволите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 12 години
С малко забележки : все пак България ще извлече дългосрочни ползи от кризата . 1. Тя вече не е нарицателно за бедната и корумпирана държава в Европа . Сега любимият лош е Гърция .2. Не знам дали си давате сметка че скоростта на увеличение на парите получени от Европа няма нищо общо с това че български чиновник е поумнял , научил си е урока и вече не прави глупости . / не че е невъзможно , но не става за 2-3 г. / . Европа си дава сметка че България е единствената стабилна страна на балканите в момента . Реално загубили България , Европа губи балканите . За хубаво или за лошо в момента България е единственият стабилизиращ фактор на балканите . 3. Така или иначе ние живяхме в балона не повече от 3-5 г. , вярно че имаше големи изкривявания , но не чак толкова големи че да не могат да се преструктурират . В България теориите на Мизес са валидни в пълна сила .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Още нещо. Примера с аржентина много ми хареса. Ама незнам кой какво е чел, ти провери какво им е коствал фалита и си помисли Гърция може ли да се справи с това. И какви са и са били възможностите на Аржентина да се върне към растеж. Точно след фалита ще си проличи гръцката икономика може ли да произвежда и печели сама или просто е живяла от дотации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Виждам, че си *** дървен философ, няма какво да спорим щом сравняваш дълга на Гърция с това да дължиш на някой 100 000 леви ми е ясно колко си ***. Такива като тебе ги оставам да си живеят в илюзиите където те са най-хитрите, най-умните и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
Няма морал ли? Точно заради липсата на морал се трупа напрежение и стават кризи и после всички страдат. И в гърция съм ходил в най-западната част. Дето се вика почти в Италия. Това какво съм видял няма да го обсъждам. Това какво е там и какво е тук също. Не това е темата на разговора. България е бедна няма спор. Обаче ти си явно наполовина грък. Щом искаш благоденствие на гърба на друг. По принцип нямаше да ми пука толкова ако не беше изброил страни от ЕС в които сме част и НИЕ! Ако беше казал друга държава бих се съгласил. Ако болшинството хора в ЕС мислят така - прецакай другарчето - то значи аз съм прав за да съм евроскептик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
Грую Груев явно е от тази групичка хора, които си мислят че системата може да бъде прецакана стига да си достатъчно умен. И гърците си мислят същото.Аз съм на друго мнение.Ще видим накрая, когато всичко приключи и се вдигне пушилката от патакламата кой е по-хитър и кой е бил по-наивен.Примера със заемодателя не е съвсем коректен в този случай защото финансовата система не се изчерпва с 350-те милиарда дето гърците дължат. Нито пък лесно могат де се изброят всички наказателните мерки дето могат да се приложат на Гърция ако не си променят мнението и поведението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 9 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Чакам я тази криза още след като падна комунизма и дано греша, но надали. Причините за нея не са в банките или погрешната регулация, а в начина по-който се глобализира светът в интерес на хората с големите пари, на глобалният бизнес и банкиране. Свободното движение на стоки и капитали води до ожесточена конкуренция, която развитите икономики вече губят в състезанието с развиващите се. Нарушава се глобално баланса между натрупване и потребление ,което се появява като дългова криза и надуване на балони. Процеса на изравняване икономическото развитие се заплаща от евтиният труд в развиващите се икономики и дълговете на потребителите,безработицата там и социалните проблеми. Имаше една статия за мравките и щурците. Щурците започват да фалират, а мравките остават без работа, а ние сме от най-евтините мравчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 1
Pitashtia
преди 12 години
http://***.nytimes.com/2012/05/18/opinion/krugman-apocalypse-fairly-soon.html?_r=1&smid=FB-nytimes&WT.mc_id=OP-E-FB-SM-LIN-AFS-051812-NYT-NA&WT.mc_ev=click След Гърция ще дойде ред на Испания ,Португалия и т.н. Европа ще фалира и понеже икономиките са свързани световната икономика ще глътне вода включително и Китай. Трябва да мислим за себе си и дали е подходящо да сме вързани за Еврото. Няма да послушат Кругман европейските чиновници и ще се разтакават докато стане късно., а Гърция е неспасяема според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 4
Боян
преди 12 години
се изолира от пазарите банките им ще фалират в рамките на 1 месец и след 3-4 месеца ще им е фалирала цялата икономика, Банките в момента се държат защото взимат пари на 1 % от ЕЦБ после техните банки сигурно от тебе ще взимат пари а? Аман от такива големи икономически гении.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още