IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Ако Европа ни спре финансирането, ние ще спрем да си плащаме дълговете

Лидерът на крайно лявата гръцка коалиция предупреди, че евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната

12:21 | 18.05.12 г. 96
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас става все по-уверен в себе си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас става все по-уверен в себе си. Снимка: Ройтерс

Алексис Ципрас хвърля ръкавица към партньорите на Гърция в еврозоната. Председателят на гръцката лява формация СИРИЗА заяви в разговор за Wall Street Journal, че не вярва Европа да спре финансирането за страната му. Ако се стигне до там, то Атина ще спре да изплаща задълженията си.

Един евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната, предупреди 37-годишният Ципрас, чиято крайно лява коалиция според последните анкети получава 22% от гласовете. Това може да направи от Ципрас следващият министър-председател на Гърция.

Европа трябва да се реши на една политика, ориентирана към растежа, за да спре спиралата на икономическия спад в страната и да се пребори с нарастващата "хуманитарна криза" в Гърция. 

"Нашият първи избор е да убедим европейските си партньори, че в техен интерес е да не спират финансирането ни", казва Ципрас. Страната му не възнамерявала да предприема едностранни стъпки, „но ако те действат едностранно, тоест спрат плащанията, ние ще сме принудени да се приспособим и да спрем погасяването на дълга към нашите кредитори".

Според последните проучвания за изборите през юни, СИРИЗА ще убеди повечето гърци да гласуват за нея и дори ще надмине резултатите си от предходните избори от 6-и май. Ако Ципрас наистина печели изборите, скоро може да се стигне до конфронтация с кредиторите за това как и дали програмата за икономии, кяото е условие за безвъзмездните средства, трябва да бъде изпълнявана.

Провалът на коалиционните преговори предизвика отново напрежение в еврозоната и прави все по-вероятен сценария за оттегляне на гърците от еврозоната. През тази седмица гражданите на страната изтеглиха стотици милиони евро от сметките си, защото се опасяват, че при преминаване към драхмата влоговете им биха се обезценили. В четвъртък рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на страната с две нива, за да обозначи по-високия риск от излизане от еврозоната.

В Испания правителството на Мариано Рахой се опитва да успокои страховете. И в местни медии се появиха непотвърдени съобщения за подобно масово изтегляне на клиентски средства от банката Bankia, която през миналата седмица трябваше да бъде спасявана от държавата. Загрижеността, че проблемите на Гърция ще са "заразни", натиснаха еврото до най-ниското му ниво от началото на годината.

В Гърция, междувременно, в четвъртък клетва положи преходното правителство. Бившият административен съдия Панайотис Пикраменос трябва да ръководи страната до формирането на следващия редовен кабинет.

Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 3
THE TRADER
преди 12 години
Няма по-нагло изказване от това, а още не е никакъв, представете си, ако стане "някакъв" поне там, в Гърция?!? Класическо изнудване! Ако съм на местото на Меркел, просто ще им дръпна кранчето, защото достатъчно обиди им чуха ушите! И това не е тон, подходящ за политик и за партньори в една общност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
bate Goiko
преди 12 години
Много вярно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 12 години
Когато ги няма лидерите , начело излизат гнидите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 16
Иван Митев
преди 12 години
Слабостта на гръцките политици е запазване на държавна финансова грешка, която е особено важна причина за развитие на сегашна криза.При запазване на тези непълноценни условия, колкото повече Европа им помага толкова по-силна гръцка стопанска криза ще се развие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 5
popo323
преди 12 години
Дали наистина е чак толкова лошо да напуснеш ЕС , да не се окаже обратното Ние примерно не спечелихме нищо до тук , усвояваме около 4% от фондовете , което е по малко от вноската ни Но и другите усвояват мах до 10% Цените ни се покачиха с около 35% благодарение на всякакви увеличени данъци ,такси и акцизи За всяко нещо увеличено се оправдават с "така иска ЕС" Отделно издържаме увеличена държавна администрация за съгласуване на всякакви глупости с ЕС Да не говорим ,че затворихме и два блока на Козлодуй от което губим поне по 300 млн евро годишно ,а и ни скочи и тока поне с 40% заради всякакви глупости за зелена и възобновяема енергия Май някой ги е страх ,че така ще лъсне че извън ЕС ще се живее много по добре и гърците може и да го докажат това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
Lucifer
преди 12 години
Ципрас казва: "моите предци са измислили демокрацията а Меркеловите предци са измислили Нацизма...при сегашната реалност как да не се погнусиш от Демокрацията и да не прегърнеш Нацизма????.....малко чер хумор наистина но маляките са на път да ни накарат ако не заобичаме нацизма то поне да се замислим за Китайския вариант на дисциплина и ред...щом върши работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 12 години
Писнало ми е от такива като тебе които им правят евала. Те освен, че се подиграват с всички в европа го правят особено силно и с нас. Те ти се подиграват ти им правиш евала... Ами браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 12 години
Ич не е нагъл даже ! Ако толкова лесно се изхвърля от ЕС, ЕЗ защо още не са ги изхвърлили ами вместо това продължават да нибават пара там ? Заради красивите им сини очи може би ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 5
Ironhorse
преди 12 години
Тоя ако го изберат ще върне гърците в каменната ера !Да заплашваш кредиторите си не е добра идея, особено пък да не им върнеш дълговете.Гърция има много собственост в ЕС, така че ЧСИ ще се включат с огромно удоволствие за сметка на гърчулята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
mick
преди 12 години
ха ха. Този не е нагъл, а просто глупав и алчен. Ами спирайте да плащате. По-добре парите от спасителния фонд направо да отидат в банките които държат дълга на Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още