IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас: Гръцките гаранции за спасителния пакет са недействителни

Финансовата помощ по-скоро ни води към фалит, отколкото към избягването му, убеден е лидерът на гръцката Коалиция на радикалните леви сили

18:08 | 08.05.12 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Отломка от традиционната Комунистическа партия, Коалицията на радикалните леви сили иска Гърция да остане в еврозоната, но отхвърля международния финансов пакет в размер на 130 млрд. евро с твърдението, че страната може да оцелее и без него.

От Комунистическата партия обаче вече отказаха сътрудничество със СИРИЗА, а останалите леви партии нямат достатъчно места в парламента, за да осигурят мнозинство в подкрепа на бъдещо правителство. Това означава, че шансовете на Ципрас за успех са изключително ниски, освен ако някоя от основните партии не се съгласи да му сътрудничи.

Времето за Гърция изтича, тъй като през следващия месец страната трябва да представи пред международните си кредитори програма за допълнително орязване на бюджетните разходи през 2013 и 2014 г. на стойност 11 млрд. евро, а ако не успее, няма да получи поредния транш от финансовата помощ.

Според високопоставени длъжностни лица Гърция може да изчерпи наличните средства в края на юни, ако не бъде сформирано правителство, което да преговаря за поредния транш с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

"Гласувах за Ципрас. Ако той започне нови преговори с европейците, може би животът ни малко ще се подобри. Достигнахме предела си. Почти остъргани сме“, каза 47-годишният Йоанис Янакопулос, безработен електротехник.

Дори лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, който като министър на финансите уреждаше втория спасителен финансов пакет за Гърция, заяви, че споразумението трябва да бъде преразгледано, за да се облекчи бремето върху гърците, като орязването на бюджета трябва да бъде преразпределено в 3 години вместо в 2.

Част от гласоподавателите обаче изглеждат шокирани от случващото се след изборите и от това за кого са подали гласа си.

„По-ядосан съм днес, отколкото бях вчера. Те гласуваха срещу големите партии, без да мислят за последиците. Какво възнамерява да направи Ципрас? Да накара дълга да изчезне? Та той е още хлапе“, твърди 43-годишният механик Танасис Економу, гласувал традиционно за една от големите партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 12 години
Айде почна се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още