fallback

Porsche и Volkswagen отлагат брака си

Сливането между двата автоконцерна ще бъде отложено за неопределено време, обмислят се и други варианти за създаване на интегрирана група

11:19 | 09.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Засега Porsche няма да се нареди официално сред марките на VW. Снимка: Ройтерс

Горчив хап за Volkswagen и Porsche: вече силно обвързаните автомобилостроители няма да успеят да се слеят до края на годината, както се предвиждаше досега, съобщиха двата концерна, цитирани от DPA.

Сливането на Volkswagen AG с Porsche Automobil Holding SE се отлага за след 2011 г. поради нерешени юридически въпроси, произтичащи от някогашната битка за придобиване на днешните партньори. Така например и днес инвеститори от САЩ искат обезщетения в размер на милиарди долари. Освен това германската прокуратура продължава да разследва вече бивши мениджъри в Porsche. Двата концерна не са на единно мнение как тези стари задължения ще бъдат оценени при сливането. 

В отделно прессъобщение от Porsche съобщават, че двете компании не са успели да се споразумеят по оценката на тази марка, изисквана за изчисляване на коефициента на замяна.

Въпреки закъснението обаче и двете компании не са променили мнението си за общо бъдеще. Базирният във Волфсбург концерн VW обаче проучва и други начини за създаване на интегрирана автогрупировка. Партньорите вече имали резервен план в случай, че сливането не може да бъде осъществено.

През 2009 г. двете компании постигнаха съгласие да сключат сделка за сливане до края на 2011 г. Преди това швабите от Porsche се провалиха в опита си да погълнат много по-големия концерн VW и при това натрупаха дългове в размер на 11,4 млрд. евро.  Предишният мениджър на компанията Венделин Видекинд беше уволнен и в момента срещу него и бившия финансов директор на Porsche Холгер Хертер има наказателни разследвания.

Още през февруари обаче двете компании сигнализираха, че процесът за сливане търпи отлагане поради съдебни казуси с инвеститори. Porsche трябваше да стане десетата марка в портфолиото на концерна VW. На практика двете компании отдавна вече работят в тясно сътрудничество.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още