IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Горов: Ще опитаме да прехвърлим част от риска по кредитирането към банките

Проблемите на взаимоотношенията "банка - кредитополучатели" ще бъдат обсъдени в съвместни комисии

08:41 | 18.07.13 г. 47
Горов: Ще опитаме да прехвърлим част от риска по кредитирането към банките

Проблемите във взаимоотношенията "банка - кредитополучатели" са няколко. На първо място това е вдигането на лихвите едностранно, но също така у нас се оказва, че кредитирането е "до живот" (дори и при смърт на кредитополучателия задълженията се поемат от наследниците).

Съществува и т.нар.  "крепостничество", тъй като предсрочното погасяване на кредита се "санкционира" с лихва и по този начин трудно кредитополучатели се прехвърлят в друга банка. Това мнение изказа депутатът от "Коалиция за България" Димитър Горов пред БНТ.

Рискът при тегленето на кредит се покрива изцяло от получателите, но не и от банките, смята още Горов. Това е така само в България и Румъния, където няма закони за личните фалити, обясни още той.

Според Горов е редно част от риска да бъде прехвърлен към банките. "Освен това готвените мерки се отнасят само до хора с едно жилище, когато жилищата са повече - това е инвестиция", коментира депутатът.

Горов отхвърли твърденията, че плановете на левицата за защита на кредитополучателите ще станат причина за нестабилност на банковата система и ще повишат лихвите по кредитите.

Той обясни, че всички проблеми ще бъдат дискутирани в съвместни комисии, за да бъде намерено най-доброто решение. В тези комисии ще участват и представители на банките, потребителите и институциите за защита правата на потребителите.

"Има различни практики и те ще бъдат обсъдени", допълни още депутатът. Той посочи, че например в Германия банките са трета страна в договора за покупка на жилището в случаите, когато се тегли ипотечен кредит за покупката на имот и така институцията също носи отговорност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 7
korker
преди 11 години
Прав си, но това не е профила на масовия кредитополучател у нас. У нас масово се теглят кредити на 70-80% от стойсността на имота, че дори и на 100% + кредит за обзавеждане, когато банките даваха преди 5г. Ако се сложи ограничение на 50% много хора просто няма да могат да си позволят покупката на жилище, защото нямат налични другите 50%. А това съотвено води до спад на кредитирането, не е добре нито за банките нито за хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
stefi
преди 11 години
Колега - това е капитализъм , не протекцонизъм!Който иска да печели-да си стяга *** и аз обратното!........По същество Банките Нямат Избор-те забъркаха кашата,идва техния ред да я опитат! Вероятно ще се стигне до приемливо решение,защото са Свръхликвидни , но пари в чекмедже не носят пари.Със сигурност няма да посмеят да пипат лихвите поне 10 год - иначе с "портфейла" ,който имат ще поемат към небитиетоБанките са субект както ти , аз и пр........Нямат ексклузивитет - щом са Тук , ще отчитат Пазара такъв,какъвто е..........иначе..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
drakobg
преди 11 години
Глупости, Korker, правилния метод е кредитирането за имоти да се ограничи до 50% от стойността на данъчната оценка на имота.Другото да е самоучастие на кандидат- кредитополучателя.Току виж , че лихвите паднат до 3-4% по ипотечните кредити, това би било консервативно нискорисково кредитиране.Цената на имотите при такова ипотечно банкиране не е проблем на банката, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
korker
преди 11 години
Идеята за прехвърляне на риска към банките е добра, но това нещо трябва да има и насрещно покритие, т.е. лихвите по кредитите трябва да включат и тази рискова премия, да речем да се вдигнат лихвите по кредитите с 3-4% за да се покрие риска поет от банките. Така при едни лихвени нива от 12-14% за ипотечни кредити ще е възможно да се поеме и този риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още