IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръстьо Петков: Нужен ни е дългосрочен заем от МВФ

Има и други начини за намиране на финансиране с ниски лихви, убеден е от своя страна икономистът Лъчезар Богданов

10:31 | 24.06.13 г. 34
Кръстьо Петков: Нужен ни е дългосрочен заем от МВФ

Необходим е дългосрочен заем от Международния валутен фонд (МВФ) за преструктуриране на икономиката, смята Кръстьо Петков. За него България е в ликвидна криза – не стигат между 20 и 60 млн. лева ежедневно, за да се правят неотложните плащания.

В ефира на БНТ той коментира, че правителството не е изнесло точни данни, а се коментира само, че „сме много зле“. Въпреки това, макроикономическите индикатори показват, че страната е в ситуацията на 1996 – 1997 година. Той посочи още, че сега, за разлика от онези години, имаме фалирали хиляди малки и средни предприятия.

Експертът коментира още, че въпреки изявленията, че бюджетът няма да се ревизира, той вече е ревизиран.
Според икономистът Лъчезар Богданов обаче нещата не са толкова зле – дефицитът в бюджета е същият като миналата пролет.

„Безспорно при всяка политическата криза събираемостта на приходите е малко трудна“, призна той, но допълни, че благодарение на стабилността България има възможност да получи финансиране при ниски лихви.

„Това се видя през февруари, когато финансовият министър в оставка и при протест, успя да намери такова финансиране в рамките на ден“, заяви Богданов. Припомняме, че в последните си дни правителството на Бойко Борисов успя да емитира шестмесечни държавни ценни книжа, с чиято помощ изплати земеделските субсидии. 

При задълбочаване на кризата – замиране на инвестициите, задълбочаване на безработицата, ще се стигне и до бюджетен проблем. Икономистът подчерта още, че са необходими и мерки за подобряване на връзката между образованието и бизнеса, защото и сега се търсят определени експерти на фона на растящата безработица. 

Двамата експерти обаче бяха единодушни, че правителството не може да работи без доверие. В последните дни се появиха и опасения от действията на кабинета "Орешарски" дори и партиите, които го подкрепят. "Правителството отстъпва буквално за всяко решение и си сменя мнението от страх, че това мнение е добро", заяви Богданов, припомняйки новините от петък, когато правителството след броени часове се отказа от промените в сферата на образованието. 

"Представете си как ще реагира при тежки решения, които трябва да бъдат взимани", попита още икономиститът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 27 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 11 години
АБе бони цоцалисти.Ако си спомняте преди да слязат от власт през 2009 вече говориха за сериозни заеми от МВФ стил Румъния и виждаме до се до караха.Абе кви са тези икономисти през 2008 с над 8 милиарда дефицит по текуща сметка от БВП и 11 милиарда + на капиталова сметка и фин. сметка - като дойде кризата и секнахаха ПЧИ и протфейлните инвестиции ударно падна вноса и до 2011 балансирахме сметките - не теглихме нищо а рязахме. Цоцалистите, трябва да режаааат! Последно, четох админстрацията с ръст на заплатите, с над 800к на държвна служба като орежеше 2/3 и се дръпнеш от пазара ще има толкова пари че и заемите си може погасим. Ама *** и мързела като цяло всички *** няма кво да ядат ......... А най-големият *** е държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 10
doba
преди 11 години
Преди заем е нужен анализ на финансовата ситуация.След това преценка нужен ли ни е той, в какъв размер и най-вече за какво ще се ползва.Защото ако сте се 'изпапа', както заемите за периода 1986-1990г, които продължаваме да плащаме 25г по-късно не виждам смисъл.По-добре е да затегнем коланите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 34
potten
преди 11 години
Точно заради Дянков с неговата сляпа политика сме на този хал. Изхарчи де що резерв имаше, източи всички фирми, освен партийните, до последно, взе си шапката и се върна в америка.Някой да е чувал нещо за него скоро?А заем е ясно че ще се взема, няма начин да минем без заем в момента. Дано поне да го вземат наедро, за по-голяма сума и за по-ниска лихва, отколкото да теглят 2-3 заема надребно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 17
data
преди 11 години
1.Дянков може да е всякакъв ама в по-лоша обстановка външен заем не взе 2.Ако ще е заем да е от МВФ - поне ще имаме външен репер какво прави правителството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 14
georgi.benevolenet
преди 11 години
Вече пета година лихвите в България са високи заради картел. Ако приблизително креди се дават на 10%, а депозити се взимат за 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Колко пъти трябва да се обяснява, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 9
deant
преди 11 години
Ужас. Гледам е все повече леви коментатори се пръкнаха тука. Вземайте господа - човека каза до 9 млрд. тази сутрин. Да се вземат от държавата и да се дадат през фондове на фирмите .. Искам да знам щом е от МВФ - КОЛКО ще бъде лихвата? И с каква надценка ще се дават на фирмите? Защото ми се струвата че лихвата няма да е никак ниска. Нищо дерзайте! Когато няма СССР да ни дотира ще ни дотира МВФ. Аз мисля да си платя текущите заеми и да закривам фирмата и да се изнасям от тази ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Никакъв заем договарян от крадливи български социалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 6
bgMan
преди 11 години
Защо да вземаме 2 милиарда евро кредит???Аз НЕ съм съгласен.По-добре да спрем 3-те милиарда лева годишно давани за ромите. Ако искат да живеят да се научат да работят. Като раждат деца сами да се грижат за тях вместо само да чакат на детските от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 7
bgMan
преди 11 години
Айде почна се!Честито ви популистко-социалистическо управление.А докога ромите ще си живеят безгрижно на гърба на всички останали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 29
Repoman
преди 11 години
Ясно ни е че трябва да се вземе дългосрочен кредит, сега е момента. Това което обаче не е ясно е размера на кредита. Правителството още нищо конкретно не казва за състоянието на хазната. Това което съм гледал е че недостига ще бъде някъде между 2.5 и 4.5 млрд. лв., но това са само груби сметки според непълни данни. Така че според мен най-добре е да се върви дирекно за кредит за 2 млрд. евро, по-ниско ниво може да е недостатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още