IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръстьо Петков: Нужен ни е дългосрочен заем от МВФ

Има и други начини за намиране на финансиране с ниски лихви, убеден е от своя страна икономистът Лъчезар Богданов

10:31 | 24.06.13 г. 34
Кръстьо Петков: Нужен ни е дългосрочен заем от МВФ

Необходим е дългосрочен заем от Международния валутен фонд (МВФ) за преструктуриране на икономиката, смята Кръстьо Петков. За него България е в ликвидна криза – не стигат между 20 и 60 млн. лева ежедневно, за да се правят неотложните плащания.

В ефира на БНТ той коментира, че правителството не е изнесло точни данни, а се коментира само, че „сме много зле“. Въпреки това, макроикономическите индикатори показват, че страната е в ситуацията на 1996 – 1997 година. Той посочи още, че сега, за разлика от онези години, имаме фалирали хиляди малки и средни предприятия.

Експертът коментира още, че въпреки изявленията, че бюджетът няма да се ревизира, той вече е ревизиран.
Според икономистът Лъчезар Богданов обаче нещата не са толкова зле – дефицитът в бюджета е същият като миналата пролет.

„Безспорно при всяка политическата криза събираемостта на приходите е малко трудна“, призна той, но допълни, че благодарение на стабилността България има възможност да получи финансиране при ниски лихви.

„Това се видя през февруари, когато финансовият министър в оставка и при протест, успя да намери такова финансиране в рамките на ден“, заяви Богданов. Припомняме, че в последните си дни правителството на Бойко Борисов успя да емитира шестмесечни държавни ценни книжа, с чиято помощ изплати земеделските субсидии. 

При задълбочаване на кризата – замиране на инвестициите, задълбочаване на безработицата, ще се стигне и до бюджетен проблем. Икономистът подчерта още, че са необходими и мерки за подобряване на връзката между образованието и бизнеса, защото и сега се търсят определени експерти на фона на растящата безработица. 

Двамата експерти обаче бяха единодушни, че правителството не може да работи без доверие. В последните дни се появиха и опасения от действията на кабинета "Орешарски" дори и партиите, които го подкрепят. "Правителството отстъпва буквално за всяко решение и си сменя мнението от страх, че това мнение е добро", заяви Богданов, припомняйки новините от петък, когато правителството след броени часове се отказа от промените в сферата на образованието. 

"Представете си как ще реагира при тежки решения, които трябва да бъдат взимани", попита още икономиститът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 15 rate down comment 0
doba
преди 11 години
deant, ЕС дава пари за проекти/строго контролирани/, не за наливане на пари за социални плащания, разбирай такива за братята роми и т.н. дълъг списък за подпомагане. Отделно на това и дълъг списък с фирми, чакащи плащания от бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
forum_rookie
преди 11 години
До data и needtoknowmore: моля, дайте линк към неща писани от Красимир Петров. Срам-не-срам, не съм чувал за него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 32 rate down comment 3
deant
преди 11 години
БОЛНИ ЛИ СТЕ БЕ?? Еврофондовете (които не се връщат с лихва) не можем да усвоим, а ще теглим заеми с луди лихви от МВФ... Къде са ви мозъците бе? Закърнели ли са? Никой ли не може да възприеме за какво говорим?! Баси какво става тука ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
http://***.capital.bg/blogove/arhiv/2009/03/14/689894_aziatskata_kriza_tlee_v_iztochna_evropa/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 8
potten
преди 11 години
Абе следствие, колко години минаха от този период дето говориш? Май цяла петилетка, за кви последици говориш?Още повече, че през онзи период се натрупа солиден резерв, стигна за 4г. цоцане на гербистите, обаче все пак резерва свърши. Аз като цяло подкрепях политикат ана Дянков, но политиката им за убиване на конкуренцията и оставяне само на герибстките фирми, беше пагубна за резерва и държавата. Просто само партийната икономика е по-малка от цялата ни икономика и като убиеш конкуренцията реално икономиката ни западаше 4г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 1
gat1
преди 11 години
Кръстьо Петков е роден на 18 ноември 1943 година в село Княз Александрово (днес град Димово), България. Завършва Техникума по хидромелиорации в град Павликени, а през 1968 година се дипломира със специалност Политическа икономия във Висшия икономически институт Карл Маркс - София.[1][2][3]... ...Oт 1983 до 1987 година е сътрудник на военното контраразузнаване по международните контакти и геополитически ситуации. Прекратява едностранно ангажимента си поради сериозно разминаване между неговите виждания за промяната на бившата социалистическа система и текущото управление.no comment
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 11 години
То освен клиповете за икономиката ни, трябва и другите клиповете.Този човек ми отвори очите преди време и просто виждаш как те манипулират и ква е пропагандата на всякъде - добре че поне Краси е пич и не надут та можеш си комуникираш с него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Я някой се сети и да си обясни на себе си какво става като вземеш кредит да харчеш и кога в БГ е инвестирала в нещо. Викате да вземем кинти и да ги налеем в инвестиции при положение сме най-корумпираните и не знаем какво става горе - за 15 мин. ни сложиха хомота, а за нови кредити сигурно и по 10 мин - те си играят на минута е много! Знаят на къде отиват нещата!С 50 милки дефицит - къв АЕЦ Белене ще строим кви пет лева?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 3
data
преди 11 години
хаххахха , сега чак ще се осетите че икономиката 2006-2008 прегря и сегашната ни криза е следствие от това ама още малко трябва да ви оврат главите . И на теб трябва да ти пращам май клиповете на Красимир Петров : Митова за Българската Икономика . Заеми на едро - това да не е плод-зеленчук ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 4
absfresh
преди 11 години
Ама как, разбира се, че ще се вземат заеми, та това са комунистите. Трябва да се плаща на ***, на пенсионерите, на всякакви групи с цел трупане на популярност. Пък после ние протестиращите ще ги връщаме по 20-30 години. Те комунистите и без друго пак ще се покрият и ще изпаднат в катарзис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още