IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръстьо Петков: Нужен ни е дългосрочен заем от МВФ

Има и други начини за намиране на финансиране с ниски лихви, убеден е от своя страна икономистът Лъчезар Богданов

10:31 | 24.06.13 г. 34
Кръстьо Петков: Нужен ни е дългосрочен заем от МВФ

Необходим е дългосрочен заем от Международния валутен фонд (МВФ) за преструктуриране на икономиката, смята Кръстьо Петков. За него България е в ликвидна криза – не стигат между 20 и 60 млн. лева ежедневно, за да се правят неотложните плащания.

В ефира на БНТ той коментира, че правителството не е изнесло точни данни, а се коментира само, че „сме много зле“. Въпреки това, макроикономическите индикатори показват, че страната е в ситуацията на 1996 – 1997 година. Той посочи още, че сега, за разлика от онези години, имаме фалирали хиляди малки и средни предприятия.

Експертът коментира още, че въпреки изявленията, че бюджетът няма да се ревизира, той вече е ревизиран.
Според икономистът Лъчезар Богданов обаче нещата не са толкова зле – дефицитът в бюджета е същият като миналата пролет.

„Безспорно при всяка политическата криза събираемостта на приходите е малко трудна“, призна той, но допълни, че благодарение на стабилността България има възможност да получи финансиране при ниски лихви.

„Това се видя през февруари, когато финансовият министър в оставка и при протест, успя да намери такова финансиране в рамките на ден“, заяви Богданов. Припомняме, че в последните си дни правителството на Бойко Борисов успя да емитира шестмесечни държавни ценни книжа, с чиято помощ изплати земеделските субсидии. 

При задълбочаване на кризата – замиране на инвестициите, задълбочаване на безработицата, ще се стигне и до бюджетен проблем. Икономистът подчерта още, че са необходими и мерки за подобряване на връзката между образованието и бизнеса, защото и сега се търсят определени експерти на фона на растящата безработица. 

Двамата експерти обаче бяха единодушни, че правителството не може да работи без доверие. В последните дни се появиха и опасения от действията на кабинета "Орешарски" дори и партиите, които го подкрепят. "Правителството отстъпва буквално за всяко решение и си сменя мнението от страх, че това мнение е добро", заяви Богданов, припомняйки новините от петък, когато правителството след броени часове се отказа от промените в сферата на образованието. 

"Представете си как ще реагира при тежки решения, които трябва да бъдат взимани", попита още икономиститът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 10 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Трябва да се въведе Борд , който да ни пази от самите нас по отношение на задлъжняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТТЕЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Сидеров изгледа всички филми на "Документални.ком и си написа плана.И ние пишем по форумите, но не сме писатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 0
Slavvi
преди 11 години
А така! Ще вземе дълг от МВФ, ще го окрадем и след 1 година ще го обявим за омразен! Ееееееееех, мечти безплатни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 23 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Що се отнася до заема, който уж трябва да вземем, да Ви кажа, че за да се вземе заем в бизнеса ти трябва ясен бизнес план за какво ти трябват парите, как ще постигнеш ръст във фирмата си и как ще върнеш парите след това.Нито едно от изброените неща не е ясно в България. Та тази страна представлява безброй дупки, създадени изкуствено за да изтичат пари, нашите пари. Този заем при тази ситуация ще подобри за 1-2 години състоянието на икономиката (безспорно се влива свежа пара), но дългосрочно ще влоши състоянието на икономиката ни. Просто тези пари ще бъдат профукани набързо, една част ще влезнат в джоба на мафията и ще се постигне всичко друго, но не и ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Виж пич, ако досега не си разбрал, че Плана Сидеров е пълна глупост и е създаден за наивници, които си нямат и елементарно понятие от икономически процеси, си не само наивник, но и не особено умен наивник.Иначе лично аз все повече се замислям дали комунистите не ни тикат нарочно към повторение на събитията от 96-97 година. По друг начин не мога да си обясня назначението на Пеевски, назначенията за областни управители, назначението на В. Сидеров за шеф на комисията по етика и.т.н. Просто ми се струва, че се цели дестабилизацията, а колко ни е крехка банковата система на много от нас ни е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 11
wenci
преди 11 години
Източника на пари не е заем, макар да се вижда,че е най-лесния. Има хиляда ДУПКИ на изтичане на средства от България които трябва да се запушат. Да прочетат плана "Сидеров", има много добри идей за приложение. Не коментирам Волен - той направи невъзможното да бъде забелязан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 26 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Няма нужда от никакви заеми! Тези заеми ще бъдат насочени в мафиотските фирми!Така че, никакви заеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Евала Веско! Всички чакаме тези реформи, дано най-накрая ги видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Тая година няма да я бъда със заема. Доколкото знам има лимит за заемите, лимит, който ние почти сме стигнали. Сега трябват реформи - администрацията, борбата с източването на ДДС, организираната престъпност, енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още