IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко сигурен е валутният борд?

Курсът можа да се смени само с промени в Закона за БНБ, промяната му едва ли ще доведе до фалит на банки и невръщане на кредити, смята Калоян Стайков

12:13 | 12.03.13 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко сигурен е валутният борд?

Олигарсите се опитват да свалят валутния борд, за да избегнат връщането на кредитите си. Този коментар направи финансовият министър в оставка Симеон Дянков. Той припомни катаклизмите в годината преди да бъде въведен паричния съвет.

И макар и олигарсите да са същите, по думите на Дянков, годината далеч не е 1995, нито 1997... Тогава фалираха банки и това направи възможно появата на „кредитните милионери“.

„Идеята на девалвацията е хората да вземат кредит в лева, да ги обърнат във валута и след това да очакват промяна на курса“, коментира икономистът Калоян Стайков от Института по пазарна икономика пред Investor.bg. Той обаче припомни, че огромна част от банките у нас са с чужди собственици, които имат опит с опитите за валутни измами. За него, ако валутният борд сега се махне или курсът бъде променен, левът ще се обезцени и всичко ще поскъпне, но банки няма да фалират.

„Те просто ще превалутират своите вземания и парите отново ще трябва да се връщат“, коментира още икономистът.

Всъщност подготовката за въвеждането на валутния борд беше извършена от предишното служебно правителство – на Стефан Софиянски. Може би затова сега избуяват спекулациите, че сегашното ще може да прави промени.

Функционирането на паричния съвет обаче е заложено в Закона за Българската народна банка. В чл. 29 е записано „Официалният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка“. Алинея 2 допълва : Когато законно платежно средство във Федерална република Германия стане общата валута на Европейския съюз – еврото, официалният валутен курс на лева към еврото се определя чрез умножаване на курса по ал. 1 по официалния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото“.

По тази причина и промяна на курса и въобще на функционирането на борда е невъзможно в една нормална обстановка, защото няма да има функциониращ парламент. Именно Народното събрание е законодателният орган на страната, който създава и променя нормативни актове.

При хипотезата „избори до дупка“ обаче могат да се появят искания за промяна на правилата, макар че тогава ще продължава да работи избраното от президента днес (12 март) служебно правителство и отново работещ парламент няма да има. Тогава обаче могат да се чуят и гласове за тежката икономическа и политическа обстановка и искания за промяна.

Реално и при това положение вероятността за падането на валутния борд е малка, защото той ще има подкрепата на икономистите, на БНБ и на международните институции, убеден е Калоян Стайков. „Ще има сериозен отпор – повече от 15 години сме с този борд, немислимо е да се промени“, допълни той и припомни, че често се появяват идеи за промени на паричния съвет с аргумент, че ще стимулира износа.

„Видяхме, че износът може да расте и без промени в курса“, допълни в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 28 rate down comment 11
deant
преди 11 години
Решение 1- пада борда, девалвация, граждански и цивилни сътресения, излизане от ЕС, сериозен рестарт. Яко бачкане. С "меки" мерки и жена ми ще ме изгони от нас.Решение 2 - влизаме незабавно в ЕЗ, теглим кредит няколко милярда на ниска лихва, с гаранции - германските пенсии, наливаме всички пари в икономиката, изкупуваме си обратно (съвсем легално) инфраструктура, мини и др. Спасяваме БДЖ, ВМЗ и тн. Икономиката тръгва. Разбира се и в двата процеса хора като костов, станишев,борисов,прокопиев и всички други пред или зада паравана трябва да бъдат изловени и по бързата процедура вкарани на топло доживот. Или линчувани на националния стадион за назидание на следващите кандидат "олигарси". Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 14 rate down comment 4
trendline
преди 11 години
Така ни нареждат новите господари. Върнаха ни в 1945 година - нито индустрия , нито селско стопанство. Все пак съм умерен оптимист. Много хора започнаха да се осъзнават -дори в Германия. Гледам в Испания и Португалия пеят Интернационала по улиците. Все повече хора разбират, че са заложници на грешна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 18 rate down comment 6
trendline
преди 11 години
ВЪПРОСЪТ Е НЕ ДАЛИ ЩЕ ПАДНЕ БОРДА А КОГА?За последните 4 години опукахме резерва с 7-10 млрд. (според различни източници). Сега ни съветват да вземем кредити и да дадем на хората да харчат. След 3-5 месеца като се превъртят парите и ще излязат от България през търговските вериги и ще се върнат в държавите които ни отпускат заемите.Сценария в България има много общо с този на Аржентина. Няма как да ни се размине. Борда работи при силен икономически ръст който е вече минало. За сега само си купуваме време. Решение не виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 4
deant
преди 11 години
За мен ако някой мисли, че валутния борд е жизнено важен за България, следва да е убеден, че премахването му ще погребе държавата. Ако зависимостта на държавата от валутния борд е толкова голяма след толкова време, лично за мен, по скоро някой има ИНТЕРЕС да е така и това е постигнато умишлено. Всички останали мантри са в следствие на това да ни държат в заблуда. ЛИчно аз смятам, че това е повече в интерес на чужди сили отколкото на обществото ни. Както и да е, борда ще стои здрав, а народа се радва на робството. Нямаме собствена инфраструктура, нямаме собствени ресурси, нямаме собствена монетарна политика, нямаме свобода да правим законите и правилата си. Какво друго ако не робство е това? А да, сетих се - глобализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 3
trendline
преди 11 години
Като е толкова стабилен лева защо 90 % от кредитите са в евро. Номера няма да мине защото сме щели да приемем еврото и да станем част от ЕЗ. Няма да ни приемат защото и ЕЗ няма да просъществува в този вид до няколко години (за ЕС е под въпрос). Половин Европа потъна заради загуба на конкурентноспособност от сравнително скъпото евро, а при нас с валутния борд не се ли случи същото? Само че при 3 пъти по-високи лихви.Валутния борд е добър само за *** и мързеливи политици и икономисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 4
jelenski
преди 11 години
не знам коло сигурен е валутният борд вече, Бойковите финансисти направо ни объркаха и не се знае сега коя информация е достоверна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
тотална манджа направи! - прочети си първия пост, моя пост е отговор на конкретната логика на този пост! С отговора си на моя пост, ти подмени лигиката! Пробвай се да го разбереш! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Напълно е възможно и много пъти се е случвало в историята производители на хляб да фалират масово не защото на хората не им се яде хляб, а защото нямат пари да си го купят. Виж френката революция, Голямата депресия и много други. Ти като отидеш в хлебарницата какво казваш - много ми се яде хляб, дайте ми. И за пари не те ли питат? Кажи къде е вашия магазин, че тези при нас още искат да им го плащаме хляба. Че и цената му вдигат понякога даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
По същата логика, "очакваш сигурно" скоро да фалират производителите на ХЛЯБ, защото хората изведнъж "по някаква причина" "могат" да загубят доверие в смисъла от яденето на ХЛЯБ и спрат да го ядат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 9
nobel
преди 11 години
България е страна с отворена икономика. Всичкия природен газ, бензин и нафта, които всяка секунда изгарят нашите топлофикации и автомобили трябва да се внася непрекъснато и да се плаща по някакъв начин. Отнася се и за много други стоки, които не се произвеждат у нас. Мислите ли, че валутният борд няма да падне за дробна част от секундата, ако външните ни контрагенти по някаква причина загубят доверие в лева и че някакъв си закон за валутния борд или народно събрание биха могли да го удържат? Все едно депутатите да приемат закон, че температурата през зимата не трябва да пада до под -8 градуса. Ако такова животно като валутния борд би могло да бъде поддържано изкуствено в продължение на толкова години, това означава, че ние живеем не при социализма, а сме построили и комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още