IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България отново задлъжнява и постигна рекорден размер на брутния външен дълг

През 2010 и 2011 г. показателят намаля с 1,96 млрд. евро., но през 2012 г. има ръст с 2 млрд. евро

10:34 | 26.02.13 г. 49
България отново задлъжнява и постигна рекорден размер на брутния външен дълг

България се върна на пътя на трупането на задължения през 2012 г., след като през 2010 и 2011 г. погаси част от брутния си външен дълг (БВД). Увеличението през миналата година е с 2 млрд. евро до 37,85 млрд. евро към 31 декември 2012 г., което е рекордна стойност към края на отчетен период, показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

Така само за година бе заличено намалението на БВД с 1,96 млрд. евро от 2010 г. (890 млн. евро) и 2011 г. (1 073 млн. евро).

Данните показват, че причината за намалението на брутния външен дълг през 2010 и 2011 г. са били банките, които са погасили съответно 1,51 и 1,21 млрд. евро от чуждестранните си задължения. През 2012 г. обаче банките са задлъжнели към чужди кредитори с 806 млн. евро.

Задлъжняла към чужди кредитори е и държавата с 590 млн. евро през 2012 г.  През януари 2013 г. държавата погаси облигации за 818,5 млн. евро, поради което дългът ще намалее.

2012 г. бе поредната с ръст на преките инвестиции под формата на вътрешнофирмено кредитиране - между чуждестранна компания майка и българското й дружество. Увеличението за годината е с 494 млн. евро, след ръст с 303 млн. евро за 2011 г. и 467 млн. евро за 2010 г. През 2006 г. увеличението възлезе на 4,3 млрд. евро.

През 2012 г. има ръст и при чуждестранните задължения на други сектори (извън държавата, банките и преките чуждестранни инвестиции), като то възлиза на 110 млн. евро.

Увеличението на БВД не е проблем

Една от теориите е, че България има нужда от инвестиции, за да достигне икономическото развитие и доходите на западноевропейските страни. Затова е нормално брутният външен дълг да се увеличава.

Допълнителна причина да не се притесняваме от ръста на БВД е, че основната част от него - 15,74 млрд. евро от общо 37,85 млрд. евро са „Преки инвестиции (вътрешнофирмено кредитиране)“, тоест бъдещето на тези инвестиции е проблем на международните корпорации, например на Солвей-Соди АД и собственика му Солвей Шишеджам Холдинг.

Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 11 години
В Гърция на която се присмиват всички спестяванията се оценяват на 200 млрд. евра . Те са 11 млн , ние сме 7 млн. - в България спестяванията са 35 млрд. евра .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 17 rate down comment 1
forum_rookie
преди 11 години
needtoknowmore, ще се опитам да ти възразя. Като гледам какво се написал под 26, нямам шанс да те убедя в каквото и да е. Все пак, когато аз учех (малко след като умря последния диназавър) училищата бяха държавни, не се конкурираха с никого, и когато първите ни момичета и момчета тръгнаха да учат в щатски университети 1991-92 г., там не вярваха на очите си, че по света може да има толкова довро средно образование. Последното съм го чувал с ушите си от американски професори. Конкуренцията не е никакъв лек в образованието. Тя не води до по-добро качество, а до снижени изисквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 21 rate down comment 2
amanotumnici
преди 11 години
Депозитите на хората не са много. Те са рекордни за момента, защото през 96/97 парите на хората бяха занулени. В западните страни хората имат в пъти по-високи спестявания.Чуждият капитал не е лош. Той дава технологии, конкуренция, иновации, работа итн.Проблемът е, че българина мързелив и ***. Всеки кадърен е напуснал страната. Тук остават само ***, които ги отглеждаме и размножаваме с темп на геометрична прогресия. В неделя имаше протест на ***. *** много скоро ще се надигнат срещу българите.Другият проблем е, че парите, които могат да отидат за образование, производство, здравеопазване се източват от мафиотските групировки. Тези пари се инвестират в чужбина. Мафиотските групировки са сраснати с властта. Този проблем трябва да реши народа. Как? Божа работа ... ако падне самолета на правителството да изтрепе всички във властта ще е супер, но Бог отдавна не е с нас (както казват някои публично популярни личности)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 11 години
Дата, гледай сега - аз съм твърдо с 1001% за образование, проблема е че държавното е пълен шит! Там няма стимул за преподаване, като всяка държавна компания/институиция те пет пари не дават, щото няма и с кой да се конкурират. В момента второ висше в частен уни и сравнявам с държавните, разлика от земята до небето. Само на отношението да спрем и разлика огромна.Аз лично смятам тотална либерализирания на образованието падане на всички бариери и изисквания - създаване на няколко частни лицензии за образованието. Основен проблем с безработицата е че е ниско квалифицирана, така че от раз отпадане на МРЗ и създаване на частни и държавни оргазнизации избирани от бизнеса за обучение на кадри. Тоталната резачка на администрацията с 2/3 въвеждане на ел. правитествов - реформи в здравния и пенсиония сектор - като се допускат частниците масово да поемат тези обществени услуги - по модел на запада. А по линия на м От там насетне бизнеса най-добре си решава къде да преразпредели милярдите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 0
орк
преди 11 години
Номиналаната стойност на Брут Външ Дълг не е интересна, ако не е представена като дял от търговския баланс, финансовата сметка или БВП. А деленето на външен и вътрешен без да не се разглежда вътрешния, в случая на България, е пропуск... редактора май не си е свършил работата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Така е! И ние сме преживели какви ли не бедствия и пак можем. Почвали сме я държавата от "0", ама заради войни. А сега? Сега оти ручахме жабетата? хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Мави - не една държава е преживяла изтегляне на "горещите" пари от икономиката и . Не е умряла - справка азиатските тигри !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
В образование ! В кадърни учители / може и чужденци / ! В хубави и красиви училища за да вярват хората в това в което си пращат децата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Всъщност, щом така ви харесва, лошо нема! :LOL:Вие сте младите, както си го направите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Не знам, защо ме обвиниха, че съм комунист. Може би защото призовавам хората да не вземат кредити? А за оня дето каза, че банките не искали да дават кредити, братле ти забелязвал ли си какъв процент от всички реклами в медиите са за кредити? Нивото е точно от преди да се надуе балона. Ако вие искате да надувате нов кредитен балон аз не искам. Такива инвестиции в кредити не ни трябват на нас. Аз съм сигурно най-безпартийния от вас. Но докато всички навън печатат, това е още една пречка ние да тръгнем нагоре -остави на страна вътрешните МНОГО такива причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още