IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България отново задлъжнява и постигна рекорден размер на брутния външен дълг

През 2010 и 2011 г. показателят намаля с 1,96 млрд. евро., но през 2012 г. има ръст с 2 млрд. евро

10:34 | 26.02.13 г. 49
България отново задлъжнява и постигна рекорден размер на брутния външен дълг

България се върна на пътя на трупането на задължения през 2012 г., след като през 2010 и 2011 г. погаси част от брутния си външен дълг (БВД). Увеличението през миналата година е с 2 млрд. евро до 37,85 млрд. евро към 31 декември 2012 г., което е рекордна стойност към края на отчетен период, показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

Така само за година бе заличено намалението на БВД с 1,96 млрд. евро от 2010 г. (890 млн. евро) и 2011 г. (1 073 млн. евро).

Данните показват, че причината за намалението на брутния външен дълг през 2010 и 2011 г. са били банките, които са погасили съответно 1,51 и 1,21 млрд. евро от чуждестранните си задължения. През 2012 г. обаче банките са задлъжнели към чужди кредитори с 806 млн. евро.

Задлъжняла към чужди кредитори е и държавата с 590 млн. евро през 2012 г.  През януари 2013 г. държавата погаси облигации за 818,5 млн. евро, поради което дългът ще намалее.

2012 г. бе поредната с ръст на преките инвестиции под формата на вътрешнофирмено кредитиране - между чуждестранна компания майка и българското й дружество. Увеличението за годината е с 494 млн. евро, след ръст с 303 млн. евро за 2011 г. и 467 млн. евро за 2010 г. През 2006 г. увеличението възлезе на 4,3 млрд. евро.

През 2012 г. има ръст и при чуждестранните задължения на други сектори (извън държавата, банките и преките чуждестранни инвестиции), като то възлиза на 110 млн. евро.

Увеличението на БВД не е проблем

Една от теориите е, че България има нужда от инвестиции, за да достигне икономическото развитие и доходите на западноевропейските страни. Затова е нормално брутният външен дълг да се увеличава.

Допълнителна причина да не се притесняваме от ръста на БВД е, че основната част от него - 15,74 млрд. евро от общо 37,85 млрд. евро са „Преки инвестиции (вътрешнофирмено кредитиране)“, тоест бъдещето на тези инвестиции е проблем на международните корпорации, например на Солвей-Соди АД и собственика му Солвей Шишеджам Холдинг.

Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 3 rate down comment 6
ignatpen
преди 11 години
И затова трябва да благодарим на ГЕРБ дето ни докараха до това състояние! Да не забравяме кой ни докара дотук най некадърното и ченгесарско правителство. Няма по- големи наглеци от Бойко и ГЕРБ. Представяте ли си 97ма Жан Виденов да беше казал аз не съм виновен - те всички са виновни, аз подкрепям протестите. Излиза, че Жан е 10 пъти по голям мъж от Бойко Борисов. Бойко за нещо да е носил отговорност? Сега ще си оправи кръвното и ще оглави протестите пълен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 13
sonka.74
преди 11 години
Дянков е типичен чиновник, робуващ на числата. Но накрая с неговата строга фискална политика затънахме много здраво. Четири години замрази доходите и накрая какво - страната е с рекорден външен и вътрешен дълг?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 15
rumen221
преди 11 години
ОТ ГЕРБ ПОДГОТВИХА ФАЛИТА НА БЪЛГАРИЯ...- Заема Велчев е похарчен и платиха от резерва!- ПРЕЗ ЮНИ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ, ВЗЕТИТЕ ОТ ГЕРБ ЗА СЕЛСКАТА ОЛИГАРХИЯ, 800 МИЛИОНА...! - Само за януари дефицита е 1,7 милиарда, И....- ФАЛИТА НА БАНКИТЕ и ДЪРЖАВАТА Е СИГУРЕН...!!!- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 18 rate down comment 2
lordrad
преди 11 години
до 35 Абсолютно си прав приятел.На мен ми замириса около борда.Спомням си едно време така ми замириса около Първа Частна Банка изтеглих всичко тогава а всички ми се смееха.След 1,5г. фалира.Постоянно разни икономисти ни обясняват колко е стабилна финансовата система и лева е защитен на 166%.Е колкото повече успокояват аз все повече се притеснявам.Мислех, че само аз го мисля, но виждам че има и други.До края на 2014г. според мен ще стане як финансов катаклизъм в страната дано да не съм прав, но го усещам във въздуха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
А защо си мислиш че новата НАРОДНА партия ще бъде по-различна от сегашните партии.Да не би всички партии досега да са родени от някакъв друг народ извън България. Тарикатите и престъпниците раждат тарикати и престъпници.Нова партия няма да промени това. Пробвано е многократно в историята ни. За справка виж всички метежи и преврати в историята ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 4
tati
преди 11 години
На всички е ясно, че няма такова правителство, което ще взема да намачка, да убива, да арестува българския народ" !!!!! Айде сега да си направим партия на НАРОДА и да си направим изборите со кротце- со благо и да си гласуваме за нашата НАРОДНА партия и тогава да го духнат другите партии !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
cvetang
преди 11 години
http://***.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StGrossExternalDebt/index.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 11 години
Пънеш се да коментираш неща, от които нямаш грам хабер! Само бла-бла...! Не се чувствай длъжен постоянно да громиш класовия враг точно тук!Темата за комунистите и ченгетата се оказа доста хлъзгава и много ентусиасти като теб не усетиха, как се оплескаха в собствените си акита... Дай го по-полека! ;) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Ние българите пропуснахме единственият си исторически шанс затова.И затова се въртим все в едно и също блато по техния сценарии.Като не са толкова опасни и ги няма вече защо все бившите ченгета продължават да бъдат какво ли не. Ето и новият патриарх е агент Симеонов.Обясни ми защо бившите ченгета не се занимават с частния си бизнес а все изкачат там където има схеми за източване или за спиране на нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 6
trendline
преди 11 години
Може би схемата е временното правителство (шушляци) да коригират курса евро /лев 1 към 4 и така партиите да излязат сухи. Някой по запознат може ли да коментира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още