IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: Продажбата на българските еврооблигации е безспорен успех

Повечето специалисти определят като несправедлив подхода българските инвеститори да бъдат изключени от аукциона

08:18 | 05.07.12 г. 37
Анализатори: Продажбата на българските еврооблигации е безспорен успех

Какво значение за постигнатата доходност имаше бюджетният излишък за първите 5 месеца на 2012 г. и трябва ли правителството да удържи балансирания бюджет до края на годината или след аукционът ще развърже кесията?

Г. Ангелов:

Доброто фискално представяне през първите пет месеца има голямо значение, тъй като намали опасенията от влошаване на бюджета заради трусовете в еврозоната. Правителството трябва да продължи с усилията за повишение на събираемостта и контрол върху разходите, защото балансираният бюджет ще даде възможност за повишение на кредитния рейтинг, повече инвестиции /вкл. портфейлни/, повече външно финансиране и по-ниски лихви по кредитите. Развързването на кесията няма да доведе до нищо позитивно.

Цв. Цачев:

Инвеститорите в момента се вълнуват само от страховете за дефлация и държавни фалити. В тази среда България изглежда добре и не мисля, че ще има някакво значение, ако бюджетът бъде повече на минус или на плюс, отколкото в момента. Колкото до правителствена политика за икономиката – време е вниманието да бъде насочено към доходите и малкия и среден бизнес, като допълнителни стимули могат само да са от полза. Но и не мисля, че трупането на дълг и неефективно харчене на държавни пари са отговор на кризата.

Д. Николова:

Няма съмнение, че бюджетният излишък и като цяло – фискалното „здраве” на страната, измерено чрез сравнително ниските бюджетен дефицит и държавен дълг, са изиграли своята роля. Друг е въпросът дали трябваше да се стига дотук, а именно, да зависим от настроенията на пазара, или по-добрата стратегия беше да консолидираме бюджетната си позиция по-бързо и изобщо да избегнем нуждата от емитиране на нов външен дълг.

Една такава стратегия беше постижима, предвид множеството неефективни разходи и програми на правителството, които биха могли да се преразгледат и евентуално – да се намалят като обхват или просто да се прекратят. Неправомерното и неефективното харчене на бюджетни пари се потвърждава в не един или два доклада на Сметната палата, така че не би било трудно да се идентифицират множеството „пробойни” в бюджета и да се запушат, което пък би спомогнало за балансиране на бюджета.

Кр. Йорданов:

Според мен постигнатият излишък от началото на годината е  имал малка тежест при решенията  на инвеститорите, тъй като при емисия с подобен матуритет от значение е предимно нивото на държавния дълг спрямо БВП и натрупаните буфери, както в банковия сектор, така и на резервите за поддържане на валутния борд. Всъщност емисията отразява и вярата на инвеститорите в безпроблемното функциониране на последния.

Сравнително ниските бюджетни дефицити през последните години в сравнение с дефицитите на страните от еврозоната, също са натежали на крайната оценка на инвеститорите. Важно е правителството да не допусне до края на годината дефицита да надскочи заложения в бюджетната рамка за 2012, тъй като след 2 години ще му се наложи отново да се обърне към финансовите пазари за нова емисия, с която да се рефинансира дълга, който падежира през 2015.

К. Масларски:

Бюджетният излишък на страната е един от редицата фактори, взети под внимание от инвеститорите  при пласирането, наред със строгата фискална дисциплина, ниският коефициент на задлъжнялост на държавата (Дълг/БВП под 20%), състоянието на банковата система и влиянието на страната от външни шокове.

Тези фактори неминуемо оказват влияние на инвеститорския интерес върху новата емисия. Като цяло огромно значение за постигнатата доходност в случая беше изборът на точния пазарен момент за излизане на международните пазари с оглед на събитията от последната половин година и динамиката в настроенията и поносимост към рискови активи от региона.

Със сигурност правителството трябва да се стреми към заложения  балансиран бюджет – като се придържа към обявеното използване на набраните  средства от новата емисия, а именно за погасяване на еврооблигации на Република България с падеж януари 2013.

Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
Pa Pa
преди 12 години
Е точно така де, аз именно за това провеждам спор. Според мен не беше кадърно проведена емисията. Нито избора на падеж беше добър - но просто при емисия от 10-години резултата щеше да е много разочароващ и изводите коренно обратни, разчиташе се на огромна случайност - Меркел да завие на 180 градуса, и резултата не е оптимален (видно от последвала търговия), а дори да се съглася с тезата на Голямата Мечка за противоречиво IPO, то тогава мазното трябваше да се даде поравно на българи и чужденци, не само на чужденци. А бе слабо представление общо взето . Мисля, че аргументите на тезата ми са доста силни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
В благодание на старанието на нашите политици, икономисти и банкири да говорят единствено негативни неща за собствената си страна оценката на бългаските дългове е силно изкривена. Аз лично ако имаше как бих продавал рисковата ни премия и на сегашните цени защото си е циста печалба.http://***.bloomberg.com/quote/CBULG1U5:IND/chartТака че, Да, не само германските са изкривени от свърх търсенето, но и нашите са силно подценени. Настоящата сделка е стъпка към връщане към нормалността поне за България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ми Естония която е в евро зоната и е с по добри бюджетни показатели от нас последно се финансира на 3.8 . Мисля че оценката за нас в момента е реална . Аз не политизирам дали е заслуга на Дянков или не . Заслугата на Дянков е кадърно проведената емисия , правилния момент и посредници . А оценката е на икономиката на България не на Дянков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Pa Pa
преди 12 години
Обикновено, когато има силно презаписване при IPO, последвано от силно поскъпване след начало на търговия, значи, че в процеса на откриване на цената дилъра пласиращ IPO-то не си е свършил работата в пре-маркетираното и е дал тлъсто на инвеститора идващо от гърбината на емитента. Нормално е да има малко от това, но в такива размери е прекалено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Pa Pa
преди 12 години
Учил съм много анализ. Изкривяването в Германия влияе върху абсолютната стойност на лихвата 4.436% срещо 7.7% преди десет години, което не е успех на Дянков. А спреда показва нивото на оценка на емитента и емисията му. Т.е. ако ние наистина бяхме с положителна переспектива на развитие за 10 години, трябваше сега спокойно да можем да се финансираме на 3.8-4 за 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Pa Pa
преди 12 години
Толкова доколкото, Германия се търгува на 0% в две години и 1.50% в десет години, цената на български ДЦК ще си бъде някъде между 3% за 2 години, 4.20% за 5 години и 6% за 10 години (за това и не бе пусната 10-годишна ;) ). В момента, в кой Германската крива тръгне да катери, въпроса е какво ще повлияе на българския спред, защото само ако Германия мръдне с 1%-1.5% нагоре в десет години, ние ще си опрем 7% за 10 години. МФ ще разполга само с 100-150 милиона излишък врменно, защото падежа си е след 6 месеца. Българските пари не си стоят в България, а си купуват Полша и Литва на 3.7%, докато чуждите се облажиха на грешно оценена българска емисия. Още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Успехът на самата емисия породи последващото спадане на доходността ден след това, а не подценяването и при продажбата. Този ефект много пъти се е наблюдавал при IPO, за които е имало противоречиви очаквания но е завършила успешно. Тез които са се колебали да купят след това гонят цената и купуват на още по незигодни за тях цени...Допуска се честата грешка да се забравя противоречивият контекст преди събитието и да се разсъждава за миналото в светлината на настоящия успешен контекст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 12 години
Ако си учил някога анализ ще знаеш че е добре показателите да са сравними като ги сравняваш . В момента Германия не може да е бенчмарк - изкривяването там е огромно . Имали според теб логика Германия да се финансира с отрицателни лихви а Испания да е с 5.8 % при положение че бюджетните показатели на Испания дори са по добри от германските по отношение дълг спрямо БВП ? Ако се сравним с страните от Източна Европа и страните от Южна Европа с който е нормално да се сравняваме нещата са повече от добри . А и с колко според теб е нормално да паднат лихвите за България от 7.5 % при предишна емисия до колко ? До 2.-3 % ? От раз ? Айде да не си пишем глупости . И германските 1.5-2 % не са се получили от раз а се дължат да дългосрочна и последователна политика , та и при следваща емисия при добри бюджетни показатели ние със сигурност ще паднем под 4 % . Ако нашия предишен бенчмарк е 7.5 % сегашния от 4.25 е доста рязък спад с което всички можем да се гордеем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
BigBear
преди 12 години
Като изключим политическите коментари, основният въпрос е какво следва от тук нататък?Аз лично очаквам силен натиск върху доходността на следващите емисии български ДЦК. Първо новата емисия ще се явява международен бенчмарк и тезата на нашите банкери че България е твърде рискова ще олеква. Второ, министерството на финансите ще разполага с около 2 милиарда временен излишък, който подкрепен с един балансиран бюджет силно ще ограничава нуждата от нови емисии и МФ ще може да продава на още по-добра доходност. Трето, недопускането на вътрешните инвеститори е правилен стратегически ход - вътрешният кеш в страната остана не променен и отделно в началото на 2013 година ще влезе още - от там натискът върху лихвите на депозитите те ДЦК ще се засили, което да може би най-накрая ще се отрази и на нивото лихвите на новораздадените кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Pa Pa
преди 12 години
Не просто е стандартно да се използва "безрисковия" емитент, в случая Германия като бенчмарк. При Велчев този бенчмарк беше на 4.90%, а сега бе 0.56% (5 годишна емисия). Следователно (проста математика), ако бяхме пласирали на +2.75%, както преди десет години, трябваше да сме пласирали на 3.31%. Нашата емисия се търгува в голям обем на 4.10%, защо я пласирахме на 4.436%? Доста е просто всъщност. Пазара на държавни облигации не толкова сложен. А мазното го обраха само чужди (български инвеститори не бяха допуснати) инвеститори. По някои оценки над 7-8 милиона евро на наш гръб. Да успех е емисията, ама за кой ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още