IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Васил Велев: Банките трябва да спрат да се държат като НАП

Нужно е да се спре с практиката за определяне на базов лихвен процент и банките да започнат да поемат част от риска на клиентите си, смята председателят на АИКБ

13:23 | 27.06.12 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Васил Велев: Банките трябва да спрат да се държат като НАП

Банките в България трябва да се държат като партньори на бизнеса, а не като НАП (Национална агенция за приходите) – да искат да взимат пари от там, където ги има, а не от там, откъдето трябва. Такова мнение изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на дискусия, организирана по време на форума Банка на годината.

Велев направи аналогия между банките и Международния валутен фонд – така, както фондът поставя условия, за да кредитира, така и банките се месели в бизнеса, без обаче да поемат част от риска.

Като порочна практика Велев посочи, че редица банки продължават да прилагат базов или банков лихвен процент. Според него по-адекватната практика е да се дават кредити при Euribor плюс надбавка.

Нужно е това да се случи и в България и банките да започнат да носят част от риска по кредитите. Така те ще станат истински партньор на бизнеса, категоричен е Велев.

Едва ли можем да си представим икономическо развитие без стабилна банкова система, но само наличието на такава не е предпоставка за растеж, смята Велев.

Нужно е да се отговори на въпроса защо лихвите се държат като цената на горивата, посочи Велев и даде пример, че при поскъпване на петрола горивата у нас поскъпват, а при спад цената намалява с доста по-бавен темп.

Според Велев е необходимо да се направи промяна в методологията, която централната банка прилага при класифицирането на кредитите. Неуместно е като най-висок праг при кредитите БНБ да извежда тези за над 1 млн. лв. Причината е, че от общо 32 млрд. лв. кредити, 23 млрд. лв. са за суми над този праг, обясни той.

Това пречи да се види кой всъщност е най-силно засегнат от кризата и къде е проблемът с лошите кредити – при многото малки кредити или при малкото големи, смята Велев.

Председателят на АИКБ направи интересен коментар за кредитния пазар, който според него е монополизиран от банките. Като аргумент той посочи, че в момента останалите източници на кредитиране – капиталовият пазар и фондовете за дялово инвестиране на практика отсъстват.

Това според него създава комфортна среда, в която да оперират банките, но в същото време възпрепятства икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 3
STGEORGE
преди 12 години
Банките не са "казино" където да играеш на "тука има тука нема".Това което ти осигуряваме е Ресурс с който да осъществиш някакви свои идеи. Те НЕ СЕ МЕСЯТ в осъществяването им и следователно не виждам причина да поемат какъвто и да било риск за това! Съгласен съм че трябва да се печели от производство, а не от търговия( капитал) - ами печелете си! Не можеш да кажеш "имам идея - дайте ми пари и поемете 50% от рисковете, а аз ще си правя каквото си искам!" - доста е нагло не смяташ ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
d3adman
преди 12 години
До stdmv: Нали разбираш. че ти тук говориш за ръст все пак. Едно е растеж, друго е това колко печелиш. Не ми се търси информация в БНБ или НСИ, но по памет се сещам, че за 2007 г. печалбата на банковия(а може би като цяло финансовия) сектор беше около 1.150 млрд. лв., за сравнение за 2011 беше към 650-750 млн. лв. Т.е. тук нещата не са точно така както ги представяшДо mos70: Не съм ничий защитник, но все пак... Говориш за равнопоставеност, нали така? Всеки сяда на масата и сам си договаря условията. При корпоративните клиенти е много просто. Всички банки се борят за големите и стабилни клиенти - както откъм депозити, така и откъм кредитиране. Преговаряш и ако не ти изнася - в друга банка. Вече не са редки случаите и когато се прибягва до чуждестранна банкa(например KfW и др.) Уви при физическите лица е друга картинката, но си мисля, че там това се дължи в много голяма степен на финансовата култура на клиентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Така така! Нещата си идват на мястото, лека полека. Добре е, че започва такъв "диалог" в бизнес средите. Рано или късно, ще разберат и те че от справедливи ПРАВИЛА, полза имат всички! Защото от голямата риба винаги има по голяма. Само с грабеж работата не върви вечно! Всъщност кризите си имат и положителен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
То трябва. Но досега не съм видял някой да спорил успешно с мафия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
За това, което пише в статията, аз много пъти съм казвал: банката и кредитополучателя ТРЯБВА да са равнопоставени при сключване на сделката. Както кредитополучателя поема риска, вземайки кредит, да не може да го върне, така и банката трябва да поеме риска- да не може да си го вземе! 50-50 трябва да е. Тогава изведнъж ще секнат всякакви балони, неразумни и непремерени кредити, всякакви желания за спекулации. Именно банките са в основата на кризата! Като надуваш балона, раздавайки рискови кредити, как очакваш да си събереш обратно парите? От де ше додат? Не може да вземеш нещо, дето го НЯМА. Трябва да се спре да се печели от капитал, и да почне да се печели от производство! Ето за това има криза, и тя още не е стигнала дъното: печели се предимно от капитал, но не и от производство! без да съм икономист, мога да кажа, че всичко има определени граници, и че дълговете, достигайки определени граници, стават НЕВЪЗВРАЩАЕМИ....чисто математически! Разберете го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 12 години
допуснали сме грешка - коригирана е. да се чете'фонд за дялово инвестиране"поздрави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
НАП си търси данъците. Които са определени със закон. И са сравнително предсказуеми.На този фон банковата клика изглежда точно като мафия с бели якички. Условията по кредита се променят, в момента в който клиентът излезе през вратата.За да не съм голословен, ето фактите - ръст на икономиката по сектори, осреднен за последните 7 г.:Селско стопанство -4.3Недвижими имоти -1.0Държавно управление0.6Промишленост 3.3Търговия и туризъм, услуги (без фин)3.7Строителство 4.4Проф. и научини 5.3Култура, спорт, развлечения и др11.1ИКТ 11.3Финансов сектор 13.3Данните са %, средно геометрично на годишна база, период 2005-11. Източник: НСИСреден ръст на БВП за периода: 3.4%Изводът е само един: Картелната банкова мафия е създала условия да печели повече всеки останал сектор. Това създава балони и задушава реалната икономика за години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
d.jonjorov
преди 12 години
"Като аргумент той посочи, че в момента останалите източници на кредитиране капиталовият пазар и фондовете за дялово кредитиране на практика отстъпват."Е как така отстъпват... Ако не му харесват условията на банките(кой ли пък дава пари ей така... без условия), да си пусне проспект за емисия на облигации и той да налага условията. Инвеститорите ще решават дали си струва или не.П.П. Какво е "фонд за дялово кредитиране". Такова животно... Дори хибридни инструменти не се водят така. Някой, ако може, нека обясни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Tony
преди 12 години
"Велев направи аналогия между банките и Международния валутен фонд така, както фондът поставя условия, за да кредитира, така и банките се месели в бизнеса, без обаче да поемат част от риска."Това е един опит за манипулация - банките, както и МВФ само казват при какви условия биха отпуснали кредит. Това НЕ е намеса в бизнеса. След като това не е намеса в бизнеса, всички "разсъждения" надолу не дават обективна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още