IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Васил Велев: Банките трябва да спрат да се държат като НАП

Нужно е да се спре с практиката за определяне на базов лихвен процент и банките да започнат да поемат част от риска на клиентите си, смята председателят на АИКБ

13:23 | 27.06.12 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Васил Велев: Банките трябва да спрат да се държат като НАП

Банките в България трябва да се държат като партньори на бизнеса, а не като НАП (Национална агенция за приходите) – да искат да взимат пари от там, където ги има, а не от там, откъдето трябва. Такова мнение изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на дискусия, организирана по време на форума Банка на годината.

Велев направи аналогия между банките и Международния валутен фонд – така, както фондът поставя условия, за да кредитира, така и банките се месели в бизнеса, без обаче да поемат част от риска.

Като порочна практика Велев посочи, че редица банки продължават да прилагат базов или банков лихвен процент. Според него по-адекватната практика е да се дават кредити при Euribor плюс надбавка.

Нужно е това да се случи и в България и банките да започнат да носят част от риска по кредитите. Така те ще станат истински партньор на бизнеса, категоричен е Велев.

Едва ли можем да си представим икономическо развитие без стабилна банкова система, но само наличието на такава не е предпоставка за растеж, смята Велев.

Нужно е да се отговори на въпроса защо лихвите се държат като цената на горивата, посочи Велев и даде пример, че при поскъпване на петрола горивата у нас поскъпват, а при спад цената намалява с доста по-бавен темп.

Според Велев е необходимо да се направи промяна в методологията, която централната банка прилага при класифицирането на кредитите. Неуместно е като най-висок праг при кредитите БНБ да извежда тези за над 1 млн. лв. Причината е, че от общо 32 млрд. лв. кредити, 23 млрд. лв. са за суми над този праг, обясни той.

Това пречи да се види кой всъщност е най-силно засегнат от кризата и къде е проблемът с лошите кредити – при многото малки кредити или при малкото големи, смята Велев.

Председателят на АИКБ направи интересен коментар за кредитния пазар, който според него е монополизиран от банките. Като аргумент той посочи, че в момента останалите източници на кредитиране – капиталовият пазар и фондовете за дялово инвестиране на практика отсъстват.

Това според него създава комфортна среда, в която да оперират банките, но в същото време възпрепятства икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
Ами хайде от Теорията да минем към Практиката! (или как се въртят Далавери на базата на нормативната уредба на БНБ)Връщаме се по времето когаро вицето на Кунева беше в БНБ.За да защити Българският лев БНБ имаше изискване сделните в България да са само в левове. Кредити във Валута се отпускаха само на Фирми които извършват върншнотърговска дейност. ИПОТЕКИТЕ СЪЩО БЕШЕ ДЛЪЖНО ДА СА В ЛЕВОВЕ !!! През лятото на 1996 г редица фирми близки до властта изтеглиха Валутни кредити които "обезпечиха" с Ипотеки (в левове). Когато дойде Виденовата зима и цената на лева падна близо 20-30 пъти. Въпросните фирми обмениха една малка част от изтеглените кредити(толкова колкото в лева е ипотеката им) и ги преведоха на Банките след което поискаха ВДИГАНЕ на ИПОТЕКАТА .......... и СПЕЧЕЛИХА В СЪДА!Нямаше никакво значение че кредита е отпуснат и обслужван във Валута, а сумата в Ипотеката е заради иизкване на БНБ!ТЕЗИ ФИЛМЧЕТА ДЕТО НЯКОЙ ПОЛИТИЦИ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ГИ ИГРАЯТ ВЕЧЕ СМЕ ГИ ИГРАЛИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Тая"далавера" е само в твоята глава!Пич, усещам те, че си банкер, затова нека всички видят, че вие /банките/ искате да сте на сигурно /да нямало хипер инфлация/, а пък ние /кредитополучателите, които ви хранив вас/ искаме сигурност, т.е.. константен лихвен процент! Неможе едната страна да е привилигирована, и да може да си променя правилата когато си опоиска, и да очаква, че другата страна е дойна крава, която ще продължи да снася! НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА МОМЧЕ, НЯМА КАК ДА СТАНЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
Има EUROBOR. Така в цивилизования свят. Само у нас банковата мафия е над морала и закона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
Това което иска М.Кунева е:1) ОПЛ който да важи за всички банки2) Предсрочно погасяване на Заемите без каквато и да било санкиция.3) Банките да НЕ могат да вдигат лихвите по кредитите без съгласието на Длъжниците (а то кой ли би се съгласил)Ето я и ДАЛАВЕРАТА:1) Намаляване изкуствено на ОЛП.2) Всички който са теглили кредити си ги предоговарят на по-ниска лихва съгласно т.2 без санкции3) Поради ниските лихви по кредитите Банките ще са принудени да намалят лихвите по Депозитите.4) Поради ниските лихви по Депозити - вложите няма да виждат смисъл от спестяване (особенно ако Инфлацията е по-голяма) и ще почнат да си ги харчат.5) В резулатат на това Банките ще останат без ресурс и ще спрат официално да Кредитират т.е ще се кредитират само "НАШИ ХОРА"6) След като достатъчно на брой "НАШИ ХОРА" вземат достатъчно много кредити се прави ХИПЕРИНФЛАЦИЯ (ако може без промяна на ОЛП) - И ЕТО ТИ ДАЛАВЕРАТА!САМ СИ ОТГОВОРИ ДОКОЛКО ПОЧЕТННО Е ТОВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
3.47 млрд лева е общия приход на финасовия и застрахователния сектор за 2007 г. Ако печалбата е 1.15, само за баките. То значи застраховките да са на нула, банките имат 30% печалба. Аз по-голяма мафия и картел от мошеници едва ли мога да си представя...Какво повече да коментираме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
STGEORGE
преди 12 години
ДА, бе ДА!!!А как ще ми гарантираш че няма да има хиперинфлация ?!(или че ОЛП няма да бъде манипулиран!)Това са простотиите дето ги "дрънка" Миглена Кунева !Само че нито един почтен човек няма да е съгласен на ДАЛАВЕРАТА което тя и вицето и се опитват да заформят!MOS70 ако не си наясно с нещата - питай за да ти се обясни (освен ако не искаш да си останеш профан които не можейки да си обясни нещата решава че някой му е виновен (в случая банките) и това е).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
За моя най-голяма радост, на БНБ е забранено да финансира банките! :)))Защото, ако имаше право да ги финансира - познай кои банки щеше да финансира! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Цитат: Те НЕ СЕ МЕСЯТ в осъществяването им и следователно не виждам причина да поемат какъвто и да било риск за това!"Оооо....месят се, и още как: още първия месец се вдига лихвата! От това по-голяма намеса има ли!?Риска, който ТРЯБВА да поемат банките със състои в НЕВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПРОМЯНА на лихвата! Подписваш договора- и точка! 20 години- това е лихвата! Това е вашият риск, който трябва да поемете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
И понеже вече няколко години куцо-кьораво и сакато се упражнява по въпросът със лихвите и най-вече за ОЛП - искам да задам един *** въпрос:КАК ЩЕ СЕ ГАРАНТИРА СПРАВЕДЛИВОТО ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОЛП ?!За тези които не помнят добре че припомня че Март 1997 ОПЛ беше 216% а Юли 1997 -7,8% - Е как така за 4 месеца ОЛП падна близо 30 пъти ?!!!За тези които не знаят отговора ще кажа - "2-ри пенсионен стълб" - ОЛП се определяше като постигантия лихвен процент от ДЦК и във същото време се задължиха всички родени след 1.1.1960 г да инвестират 90% от 2-рата си пенсия в ДЦК! Ето един прекрасен пример КАК СЕ МАНИПУЛИРА ОЛП!Ако искате по-пресен пример - ами вземете EURIBOR-ът - ЕЦБ на няколко пъти рефинансира редица западни банки с лихва 1% - ПРЕКРАСНО! Ама това важи само за банки от Еврозоната - други банки нямат достъп да толкова евтин ресурс! ТОВА НЕ Е ЛИ МАНИПУЛАЦИЯ НА ВЪПРОСНИЯТ ИНДЕКС ?И не на последно място стои въпросът БНБ готова ли е да финансира НЕОГРАНИЧЕНО банките по ОЛП ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
STGEORGE
преди 12 години
На бизнеса все нещо му пречи!ту няма квалифицирана работна ръка, но когато се постави въпроса за обучения на пресонала-няма средсва за това. Ако му покажеш сетификат за квалификацията която иска се мръщи и казва:"е ти сега ще искаш и увеличение на заплатата"!Същото е и с банките - ако може да се раздават пари ей така без лихва и колкото си поискаш толкова и .........!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още