IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Васил Велев: Банките трябва да спрат да се държат като НАП

Нужно е да се спре с практиката за определяне на базов лихвен процент и банките да започнат да поемат част от риска на клиентите си, смята председателят на АИКБ

13:23 | 27.06.12 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Васил Велев: Банките трябва да спрат да се държат като НАП

Банките в България трябва да се държат като партньори на бизнеса, а не като НАП (Национална агенция за приходите) – да искат да взимат пари от там, където ги има, а не от там, откъдето трябва. Такова мнение изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на дискусия, организирана по време на форума Банка на годината.

Велев направи аналогия между банките и Международния валутен фонд – така, както фондът поставя условия, за да кредитира, така и банките се месели в бизнеса, без обаче да поемат част от риска.

Като порочна практика Велев посочи, че редица банки продължават да прилагат базов или банков лихвен процент. Според него по-адекватната практика е да се дават кредити при Euribor плюс надбавка.

Нужно е това да се случи и в България и банките да започнат да носят част от риска по кредитите. Така те ще станат истински партньор на бизнеса, категоричен е Велев.

Едва ли можем да си представим икономическо развитие без стабилна банкова система, но само наличието на такава не е предпоставка за растеж, смята Велев.

Нужно е да се отговори на въпроса защо лихвите се държат като цената на горивата, посочи Велев и даде пример, че при поскъпване на петрола горивата у нас поскъпват, а при спад цената намалява с доста по-бавен темп.

Според Велев е необходимо да се направи промяна в методологията, която централната банка прилага при класифицирането на кредитите. Неуместно е като най-висок праг при кредитите БНБ да извежда тези за над 1 млн. лв. Причината е, че от общо 32 млрд. лв. кредити, 23 млрд. лв. са за суми над този праг, обясни той.

Това пречи да се види кой всъщност е най-силно засегнат от кризата и къде е проблемът с лошите кредити – при многото малки кредити или при малкото големи, смята Велев.

Председателят на АИКБ направи интересен коментар за кредитния пазар, който според него е монополизиран от банките. Като аргумент той посочи, че в момента останалите източници на кредитиране – капиталовият пазар и фондовете за дялово инвестиране на практика отсъстват.

Това според него създава комфортна среда, в която да оперират банките, но в същото време възпрепятства икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Цитат: "Високите лихви създават проблем на тези които искат да развиват бизнес, ниските лихви отблъскват Вложителите! Банките трябва да намерят баланс м/ду тях!"Много се заблуждаваш, че вложителите държат парите на влог заради...лихвата! За да се "усети" лихва от 5% на годишна база, трябва да имаш на влог поне 250 хилки, които биха дали на месец около 1000 лв лихва. Колко хора има влог по 250 хилки? Аз лично, си държа парите в банка просто да не стоят кеш у нас, а не че чакам някаква лихва от тях. При лихвите по кредит обаче е друго- там всеки пункт отгоре се "усеща" в края на месеца, като се тегли чертата!сега за ниските лихви: че кой ти казал, че при лихва по депозит 1%, трябва да имаш лихва по кредит 3%? кой ти каза, че трябва да имаш такава печалба! Не ме четеш внимателно! Аз казах, че трябва да си НАМАЛИТЕ ПЕЧАЛБИТЕ, т.е. маржа в лихвите, който даже трябва да се реграментира законово в някакви граници! кой ти каза, че трябва да печелиш 200% бе!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
mos70:"Всичко е съвсем просто: ниски лихви (и в двете посоки) --> малки печалби (респективно и загуби) ...... Така виждам аз нещата! "ДА ПРОСТО Е И НАЙ-ВЕЧЕ БЕЗКРАЙНО НЕВЯРНО! Явно си скаран и с логиката и с математиката!"Ниски лихви - малки печалби" - ами вземам Пари на 1% и го давам на 3% -> печалба 200%. Веман пари на 10% и го давам на 12% -> печалба 20%СЛЕДОВАТЕЛНО НИСКИ ЛИХВИ - ВИСОКИ ПЕЧАЛБИ! Ако високите Лихви означаваха високи печалби то защо 1995 година когато ОЛБ беше над 100% 15-16 Банки фалираха ?!"... стабилност и доверие в Банковата система" - ами ако имаме Инфлация 5% ; лихви по депозити 1% а по кредити 3 % какво смяташ че ще направят болшинството от хората - Ще си вложат парите в Банка или ще Изтеглят Кредит ?!НИСКИТЕ ЛИХВИ СА МНОГО ПО ОПАСНИ ОТ ВИСОКИТЕ!!!Високите лихви създават проблем на тези които искат да развиват бизнес, ниските лихви отблъскват Вложителите! Банките трябва да намерят баланс м/ду тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
И какво точно направиха Банките за да настъпи сегашната криза ?!Това са простотиите дето ги дрънкат политиците налява и надясно ама никой не може да обясни каква точно е ВИНАТА на Банките! Ама хора като теб които нищо не разбират предпочитат да вярват на политиците, макар че на мен не ми е известен дори един политик който да е изпълнил обещанията си!Ако сметаш че проблема е в ниските лихви то тогава ЗАЩО КРИЗАТА ТРЪГНА ОТ САЩ КЪДЕТО ЛИХВИТЕ ПО ИПОТЕЧНИТЕ КРЕДИТИ БЯХА НАЙ-НИСКИТЕ ?!Явно теорийката ти доста куца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
- щом го има в рекламата, независимо че го няма в договора, значи е вярно- като не ни вярвате - пробвайте и ще видите в месечните си извлечения, че има бонус- няма го, защото е променлива величина- "определените условия" по чл. 96 са тайна на банката.Не е нобходимо да си юрист, за да разбереш, че в случая става дума за подвеждаща реклама, която цели постигане на конкурентно предимство чрез обещаване на фиктивни облаги. Прави се внушението, че бонусът е част от стандартните условия по договора, а всъщност той е опция, изцяло зависеща от субективната воля на банката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
При опита ми да се включа в инициативата "дарителска кредитна карта" на банка Пиреос установих, че обещаните 2% месечен бонус ги няма в Рамковия договор за издаване на кредитната карта, няма ги и в Уловията към рамковия договор. Вместо това в чл. 96 от същите пише: "Банката има право да предоставя бонуси върху обема на направените транзакции при изпълнение на определени условия, както и да ги променя като уведоми Картодържателя по условията на чл. 84"... Но да има право банката да го направи и да го направи са две различни неща. Затова поисках да довпишем липсващата клауза в договора. Отказаха ми.В клона ми отовориха, че такива бланки получавали от централата и нищо не можели да направят. Тогава се обърнах към отдела за обслужване на клиенти на въпросната централа. А там ми дадоха обяснения, които се изкушавам да цитирам като юридически бисери:...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Цитат: "Ами точно така ИСКАМЕ ДА СМЕ НА СИГУРНО ЗАЩОТО РАБОТИМ С ПАРИТЕ НА НАШИТЕ ВЛОЖИТЕЛИ!!!"Ооо.., моля ти се! Недей да се изкарваш "загрижен" за вложителите! Мисли, за тези на които си дал...че идва време, когато няма да връщат, и тогава ще ти изгорят вложителите! Т.е. мислейки доброто на тези на които си дал, защитаваш косвено и тези от които си взел! Човек, аз не съм банкер и изобщо финансист, а се налага да ти обяснявам толкова простички неща и очевадни неща, които явно, че вие банкерите не осъзвате!Всичко е съвсем просто: ниски лихви (и в двете посоки) --> малки печалби (респективно и загуби) --> стабилност и доверие в банковата система --> висока възрващаемост на кредитите --> възможност за нови кредити --> плавно, планово и сигурно развитие на икономика---> спокойствие и сигурност в утрешния ден за хората...Така виждам аз нещата! Просто е- трябва да се откажете от големите печалби! От вас /банкерите/ тръгна кризата....от прекалената ви алчност- един от седемте гряха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
STGEORGE
преди 12 години
(продължение)И сме отговорни пред тях (Вложителите).А това което Вие искате е да ОГРАБИМ ВЛОЖИТЕЛИТЕ за СМЕТКА НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ!Константен лихвен процент няма никъде по света особенно след като работим с "фиатни пари". mos70:"НЕ може едната страна да е привилигирована..."ТОЧНО ТАКА! Монета винаги има две страни - в случая с Банките това са Вложители и Кредитополучатели. Ролята на Банките е да балансира м/ду техните интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
STGEORGE
преди 12 години
mos70:"затова нека всички видят, че вие /банките/ искате да сте на сигурно "Ами точно така ИСКАМЕ ДА СМЕ НА СИГУРНО ЗАЩОТО РАБОТИМ С ПАРИТЕ НА НАШИТЕ ВЛОЖИТЕЛИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
STGEORGE
преди 12 години
Ако беше прочел по-внимателно постигите ми по-долу щеше да знаеш че и EURIBOR е манипулиран в момента! ЕЦБ раздава кредити на 1% но САМО НА БАНКИ ОТ ЕВРОЗАОНАТА! Българска банка не може да вземе такъв кредит и точно това принуди някой Банки в България да променят методиките си!СЪЖЕЛЯВАМ НО ТОВА Е ОБЕКТИВНАТА РЕАЛНОСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 12 години
Ами товава да взема да те ограмотя малко!Себестойноста на един м2 жилишна площ е м/ду 170-250 EUR а цените на жилищата досигнаха до към 1500-2000 EUR т.е м/ду 600%-1100%. Когато попитах един клиент на моя колежка дали не мисли че има Балон в цените на Жилищните имоти посочвайки му горните факти - отговора беше "Пазарна Икономика бе братче - като не ти харесва не купувай! Аз съм си направил сметката!". АМИ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА БЕ! ЩО НЕ РЕВАХТЕ ЗА ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА ПРЕДИ ДА ГИ КУПИТЕ ?! ЗАЩО СЕГА 30% ВИ СА МНОГО А ПРЕДИ ТОВА 600% ВИ БЯХА МАЛКО ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още