IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията - онлайн, а не по страната

Тази идея ще струва пари, а ползите са крайно неясни, смята Петър Ганев от Института за пазарна икономика

14:00 | 05.05.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Администрацията - онлайн, а не по страната

През последната седмица активно се коментира т. нар. изнасяне на администрация, или иначе казано идеята отделни звена на административните структури да се преместят от София в други градове.

Всъщност, темата толкова много се коментира, че нищо чудно това да е била и изначалната идея – да се говори по-малко за належащите проблеми (например опасностите от нова рецесия и липсата на работни места) и да се коментира някаква по-скоро нова и интересно звучаща тема.

Тема, която веднъж зададена, не може да бъде подмината (ето и ние я коментираме), но която не носи някакъв очевиден негатив на управляващите – особено пък, ако така или иначе нищо не се случи.

И все пак, могат да се кажат няколко основни неща за преместването:

Ще ни струва пари – както и да го мислим, едно такова преструктуриране ще означава повече разходи, особено в краткосрочен период. Ще се генерират повече разходи и от хора, и от сгради (наем), и от техника.

И едно уточнение, ако съответната общината предостави безвъзмездно сграда за ползване, това „безвъзмездното” е за администрацията, но не и за обществото – пак ще си има сграда, която вместо да генерира приходи или да се продаде, ще приюти поредната администрация;

Ще увеличи администрацията – географското преструктуриране би следвало да доведе до назначаването (в съответния град) и освобождаването (в София) на хора. Да се залъгваме, че всички ще са доволни и едва ли не същите хора в администрацията просто ще сменят работното си място е наивно.

Вероятността да бъдат назначени повече хора по места, отколкото са освободени в София е доста голяма;

Работата ще бъде затруднена – цялото местене няма как да не обърка работата. Администрацията е достатъчно противоречива и когато всички са в един кабинет или сграда, представете си какво ще е когато са в различни градове и дори не се виждат.

Сценарий, при който това преместване е безплатно и води до по-малко администрация и по-добра работа звучи почти налудничаво. По-лошото е, че това дори не решава големия проблем на администрацията – не къде географски се срещаме, а как и защо се случва контактът с администрацията?

Ако наистина искаме да развиваме електронно правителство, то защо е необходимо да се интересуваме от географското разположение на административните звена. Цялата идея, че едва ли не с географската децентрализация администрацията щяла да бъде по-близо до хората, е изкривена.

Одобрявате ли изнасянето на административни структури от София?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 1065 гласа
Фокусът не трябва да е физическа близост между администрация и хора, а възможно най-малко срещи между тях. Ако случайно се наложи да се срещнат, то това да се случи онлайн. Иначе, близките срещи между хора и администрация знаем към какво предразполагат.

Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е бил разхождан из коридорите на някоя административна структура. Представете си само, как вместо по коридорите на някаква сграда, се разхождате от отдел в отдел по пътищата на България – това наистина би било абсурдно.

Всичко това не означава, че въпросът къде да бъдат географски разположени административните структури е маловажен. Той си е съвсем отворен за дебати, но дали сега му е времето?

Тази идея ще струва пари, а ползите са крайно неясни – този тип идеи са за добрите времена, когато трупаме излишъци и можем да експериментираме.

Какво е вашето мнение за преместването на административни звена извън София? Крие ли това ползи или по-скоро загуби за обществото? Изпратете ни вашата позиция на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Protokol
преди 12 години
Има страх от вземане на правилното решение - въвеждане на електронното правителство паралелно с редуциране броя на съпътстващите дейности (и служители) в администрацията. Това няма как да стане ако не се направи от външни за системата експерти или .... Много полезно би било наличието на вътрешен отдел във всяко министерство, директно подчинени на министъра - функциониращи на принципа на тези в щатската полиция. Така ще излязат наяве много случаи в които висшата администрация бива пързаляна и после ги гледаме с месеци да се оправдават по медиите .... Проблема е, че това ще засегне схемите "Батко и братко" на онези нива, които не са толкова видими, но генерират основата корупция. Май само Брюксел го е грижа...за нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
....е-е-е-е, чакайте малко де -трябва да минат поне 8 години, та тази идея да узрее в тимберицата на Тиквочът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Струва ми се че по често трябва да коментират: "Що е то пазарна икономика и има ли тя почва у нас" По би им прилягало! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 12 години
"Тази идея ще струва пари, а ползите са крайно неясни, смята Петър Ганев от Института за пазарна икономика""Работата ще бъде затруднена цялото местене няма как да не обърка работата." Ах тия "специалисти" !!!:)))..Заинтересованите лица от услугите на тази част от администрацията, няма да пътуват до столицата и така ще се спестят пари от строителството на буферни паркинги или от намалената честота на рехабилитацията на софииските булеварди например! :DЩо се отнася до затруднената им работа / приемаме че е затруднена/, то не гражданите трябва да я улесняват, а тяхната работа трябва да улеснява тази на гражданите!Еххх специалисти!!!:)) Каквито им ги поръчат, такива ги говорят скрити зад табелка "специалист"! Да си кажат ИСТИНСКИТЕ АРГУМЕНТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още