IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Направихме много хора богати

Хората твърдят, че са бедни и мизерстват, а в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева, обяснява премиерът

13:37 | 03.02.12 г. 59
Автор - снимка
Създател
Борисов: Направихме много хора богати

„Всичките тези процеси сега в средностатистическо, Дянков, семейство, ако възложиш, ще ти кажат, че телевизорите са им сменени, перални, миялни, хладилници и печки са им добри, дограмата - сменена, гарнитурата – сменена, и да напъва жената да прави ремонти той вика – чакай сега, криза е, нали виждаш, имаме сто хиляди, продадохме нивата на баба или минава магистралата на Лили оттам, платиха ни сега парите – я да си седят на лихва – 500-1000 лева, но отгоре ти идват и толкоз. Това са обективни и субективни процеси. Субективните са, че не им се работи, не им се инвестира, не им се носи риск на хората, когато има една гарантирана сигурност“, разсъждава Борисов.

„Не на последно място вината е и в нас. Ако имаме, примерно разкриването на фирма сега е бързо – намалихме от 5000 на 2 лева, сиреч, ако още дадем възможност с някакви инициативи, аз искам тук да помислите върху тази тема. Около 300 хиляди са малките и средни фирми в България, приблизително по статистика. Един човек всяка фирма да осигури, с безработицата какво ще се случи – 340 хиляди.

С една дума, ако Трайков, Дянков и всеки, който може да помогне с някакви идеи… Ако ние намерим с Дянков инструмент да накараме по един служител, по един човек да вземат тези фирми, за което да им поемем осигуровки, част от заплата, някакви инструменти, да накараме да стане това изгодно. Има фирми – масовите са 10-15-20 служители, още един да вземат“, изчислява премиерът.

„Разбира се, ние не можем това го кажем, но ако намерим такъв инструмент така да ангажираме бизнеса, тогава вече и много въпроси ще бъдат решени със заетостта. И постепенно да накараме хората да бъдат по-инициативни в бизнеса. Да предложим варианти, да предложим такива бизнеси. Като най-важното, най-бързо и реално, което може да се случи, това е енергийната ефективност. Това са жилищата на хората. Да ги убедим, че тези панелни спални, които имат, след някоя друга година вече няма да струват и нула пари.

Ако сега започнат да им прилагат тази програма за енергийна ефективност, модернизация, ще им додадат с 30-40 години живот. Е, значи този имот, който имаш сега, след 5 или 10 години ще стане опасен за теб. И ако вместо да си държиш парите в банката, с тази програма, Лили Павлова, която имаме при теб, ако можем, трябва да убедим хората да си направят енергийно ефективни жилища, те всяка година ще печелят повече от лихвите от тези пари“, пресмята Борисов.

Според него "това трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня". "Мъжете, надали ще се засилим да правим подобно нещо. Но ако до всяка домакиня достигне това, българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате – през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват.

Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 11
rover
преди 12 години
Я се опитай още веднъж да обясниш какво си искал да кажеш, защото фраза от типа на "повечето депозити са отдавани като кредит ", не ми говори нищо.Ама много странни са ти постовете, ти българин ли си? И преди съм ти писал, че те чета внимателно, но формулирай по-точно нещата и внимавай в конструкцията на изреченията, трудно те разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
да изнесат спестителите парите си във филиали на чужди банки та да се видят в чудо родните олигарски живеещи на гърба на народа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 7
rover
преди 12 години
Министърът на финансите Симеон Дянков обяснява, че не става дума за малка част от населението, която е много богата, а за 600 до 800 хиляди влогове, съответно спестяванията са на около 800 хиляди български семейства.================================================================600 000 влога може да означават, че са на около 150 000 семейства, ако всяко от тях има по 4 влога. Просто се опитват да кажат, че нещата са добре, дори е казано, че см в края на кризата. Оптимизъм, ама какво да кажат - че не само Европа, а целия свят се тресе в невиждана по мащаби икономическа и финансова криза, че резерва ни е опоскан, че фирмите изнемогват, че са потънали в кредити, а също така и населението? Няма как да се каже това. Всъщност, другото казано от Бойко е истина.Ако има някой да е вътре в нещата, нека каже дали вноските по кредитите влизат в спестяванията, както и разните сметки в банките? И има ли и други врътки, с които се може да се пофалшифицират нещата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
сега да ви обесня ИСТИНСКАТА причина за нарастването на депозитите ( уж спестявания)повечето депозити са отдавани като кредит . почти всички нови инвестиции в капиталови стоки и производство се правят от задържани бизнес печалби не от спестяванията на фирмите и хората във финансови посредници . при тези обстоятелства по-високи нетни спестовни нива се отразяват на по-висока задлъжнялост ...... такава е играта но тва НЯМА кой да ви го каже особено пък Бат ви Боко - той и не го знае де......така че спестяванията със сигурност НЕ СА ДОБРЕ НЕЩО КАКТО ЗА БАНКИТЕ ТАКА И ЗА ИКОНОМИКАТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 15
global_dj
преди 12 години
Явно добре изявените критици и анализатори, които са писали по-долу, прекалено много подценяват потреблението несигурността при потенциалните инвестиции - били малки или големи. Не разбирам прекалено хейтърските реакции, г-н Борисов си му е в неговия типичен стил да говори по-директно и прямо, но почти не се забелязва, че много често казва самата истина. Нито съм му фен, нито адвокат, но за пореден път виждам, че каквото и да е то, извадено от контекста, можеш да го интерпретираш по 100 начина, върху които критиците да си плюят и да си вярват дори! Относно това, че някои съжаляват за многото гласове, които Борисов е получил, я точно вие ми дайде пример за някаква алтернатива, и ми е интересно как глаувате... т.е. ми е ясно. Жалко, защото явно наистина все още има хора, които не знаят защо сме най-бедни в ЕС, и защо през последните 20 години сме изпадали в толкова кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
и аз малко по долу съм споделил какво означава човек да си държи парите в банка..а тук има теми от сорта на оптимизъм на БФБ,достигнато дъно,време е за растеж ...смях,смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 3
promanbg
преди 12 години
Покъртителното, приятелю е, че се намериха толкова хора да гласуват за него. Иначе бат' Бойко си е нормално ***. На село е пълно с такива като него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 23 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Ще го кажа отново: УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ДЕПОЗИТИТЕ /КАТО ПАРИЧНА МАСА/ НА ДОМАКИНСТВАТА В БАНКИТЕ Е НЕГАТИВЕН СИГНАЛ ЗА ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВАТА!!!!!!Това чисто и просто значи, че българина няма доверие в политическите и икономическите процеси в държавата. Няма сигурност, няма перспектива и краткосрочните и средносрочните му очаквания са в краските на сивото до черно! Точно за това то не смее да потреблява, да инвестира, да почива, да си купи нова кола и т.н.Защо някой не каже колко фирми спряха дейност /около и над 50% от фирмите не развиват такава/? Колко средни и големи бизнесмени по различни причини решиха, че е по-добре да продадат бизнеса си, да внесат парите по сметки и да чакат по-добри времена?!Не е препоръка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
непремислени?той е искрен в момента и който не е разбрал е време да разбере подготвя се Бг територия за мигът в който сащ ще нападнат иран и еврейте ще дойдат да живеят тук а тук не им трябват хора с пари и имоти а само малка група за да им слугуват на еврейте сега разбирате ли какво ни чака?всичкото това което се излива в медийното пространство е само за заблуда и отклоняване на вниманието на населението от реалния геноцид и който служи за геноцида живее добре.....и това толкова абсурдно зву4и в вашите учи че си казвате аааа глупости тва са пресилени твърдения не е така........ сега турците ни били виновни и гневът на народа умишлено е насо4ен към тях а турците като държава са милион години напред и не таят омраза към нас но на нас ни е насадено турция та турция ше ни нападнела и да ни нападне няма да усетим как ще се приклю4и вси4ко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 13
global_dj
преди 12 години
А защо си мислите, че нещата, които ги казва, не са малко или много истина... Но само тези, които са политически обременени и тези с комплексите могат така да нападат и критикуват. Вечните критици! Много бързо забравихте защо народа е докаран до просешка тояга, ама явно така трябва! Много бързо започнахте да забравяте, а това не е хубаво! Да вадиш думи от контекста и да си ги интерпретираш както си искаш е чист популизъм и малоумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още