IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Направихме много хора богати

Хората твърдят, че са бедни и мизерстват, а в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева, обяснява премиерът

13:37 | 03.02.12 г. 59
Автор - снимка
Създател
Борисов: Направихме много хора богати

„Всичките тези процеси сега в средностатистическо, Дянков, семейство, ако възложиш, ще ти кажат, че телевизорите са им сменени, перални, миялни, хладилници и печки са им добри, дограмата - сменена, гарнитурата – сменена, и да напъва жената да прави ремонти той вика – чакай сега, криза е, нали виждаш, имаме сто хиляди, продадохме нивата на баба или минава магистралата на Лили оттам, платиха ни сега парите – я да си седят на лихва – 500-1000 лева, но отгоре ти идват и толкоз. Това са обективни и субективни процеси. Субективните са, че не им се работи, не им се инвестира, не им се носи риск на хората, когато има една гарантирана сигурност“, разсъждава Борисов.

„Не на последно място вината е и в нас. Ако имаме, примерно разкриването на фирма сега е бързо – намалихме от 5000 на 2 лева, сиреч, ако още дадем възможност с някакви инициативи, аз искам тук да помислите върху тази тема. Около 300 хиляди са малките и средни фирми в България, приблизително по статистика. Един човек всяка фирма да осигури, с безработицата какво ще се случи – 340 хиляди.

С една дума, ако Трайков, Дянков и всеки, който може да помогне с някакви идеи… Ако ние намерим с Дянков инструмент да накараме по един служител, по един човек да вземат тези фирми, за което да им поемем осигуровки, част от заплата, някакви инструменти, да накараме да стане това изгодно. Има фирми – масовите са 10-15-20 служители, още един да вземат“, изчислява премиерът.

„Разбира се, ние не можем това го кажем, но ако намерим такъв инструмент така да ангажираме бизнеса, тогава вече и много въпроси ще бъдат решени със заетостта. И постепенно да накараме хората да бъдат по-инициативни в бизнеса. Да предложим варианти, да предложим такива бизнеси. Като най-важното, най-бързо и реално, което може да се случи, това е енергийната ефективност. Това са жилищата на хората. Да ги убедим, че тези панелни спални, които имат, след някоя друга година вече няма да струват и нула пари.

Ако сега започнат да им прилагат тази програма за енергийна ефективност, модернизация, ще им додадат с 30-40 години живот. Е, значи този имот, който имаш сега, след 5 или 10 години ще стане опасен за теб. И ако вместо да си държиш парите в банката, с тази програма, Лили Павлова, която имаме при теб, ако можем, трябва да убедим хората да си направят енергийно ефективни жилища, те всяка година ще печелят повече от лихвите от тези пари“, пресмята Борисов.

Според него "това трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня". "Мъжете, надали ще се засилим да правим подобно нещо. Но ако до всяка домакиня достигне това, българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате – през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват.

Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

59
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Защо да инвестирам в тая Щиб... държава. ЗАЩО ??? Някой да ми каже поне 3 ОСЪДЕНИ лекар ??? Малко ли деца измряха, та чак започнаха да ги слагат във ФРИЗЕРА. Колко ОСЪДЕНИ магистрати има ??? Само дето понижиха тези с БЕЗимотни и социални магистратски ОТРОЧЕТА. КОЛКО осъдени ПОЛИЦАИ има ??? Пенсията на 1 ЧЕНГЕ е по голяма от 300 лв. ЗАПЛАТА. И се чудите ЗАЩО мочето неиска да РАБОТИ. На 1 рамо полицай, на другото пенсионер, ОТЗАД в редичка 2 *** и 2 БЕЗРАБОТНИ е тоз човек с тези 300 лв. ли да храни децата си а ??? И ще работи и ще е щастлив Да бе ДА. Ще проклина и държавата и късмета си, че се е родил и не е УСПЯЛ да напусне пределите на таз МАЩЕХА проклета. това е г-н Борисов. Сменили били електро уреди и др., че то 90 % е КИТАЙско бе ДРУГАРИ. за нас е МАЩЕХА, а за тях е МАЙКА - мамк...а и. :-)))) Това ми споделиха приятелски семейства. Така, че като вдигнеш капака на колата и виждаш *** да върти ластика от предишния пост. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
Странно, то откакто тоя бай х..й доиде на власт програмата за енергийна ефективност я няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 3
TNO
преди 12 години
Време е за харчене,не спестявайте,защото явно от нашите спестявания банките захранват централите си в Европа/"бедна" България храни "богата" Европа/.Парите ни трябва да са в обръщение за да се подобри ситуацията,харчете ,купувайте неща произведени в България/дори и да са по-скъпи от вносните/,ходете по ресторанти ,яще и пийте български храни,само така бавно но сигурно нещата ще се подобрят.Иначе ще си кътаме левчетата в банки ,които не дават нормални кредити,а изнасят парите ни навън,ние ще озлобяваме все повече,ще купуваме вносни стоки/що да купувам от обувките дето ги шие Пешо /,произведени в чужди предприятия построени с кредити от нашите изнесени от банките пари. Харчете ,сега му е времето и пазарете български продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Нещата са много ясни , когато има условия за инвестиране и консумация това ще се случи.Искам да напомня че дори в Германия където има прекрасни условия се депозира дори при отрицателна лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Статията мисля ще има крайно негативен ефект върху изнасилените потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Точно казано! Няма ли доверие няма нищо ! Икономиката ни е като малка кола ,която под капака вместо двигател има ластик пренавит от бутане . Няма шанс за такава кола да тръгне напред без стръмно нанадолнище след скъсване на ластика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 1
PETRONATOR
преди 12 години
Невероятно изказване - без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Вече се замислям има ли смисъл да говорим за това колко са безработните, защото явно са повече. Според мен е по-правилно да се изнесат данни колко са работещите и тогава ще лъсне голата истина. Да не говорим, че и част от работещите не си взимат редовно заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 8 rate down comment 0
sniper
преди 12 години
Спестяванията, за които говори нашия скъп премиер, в най-добрия случай се държат от 10 % от населението. А за другите пита ли се как свързват двата края. Вчера имаше статия в Дневник в която се цитираха данни от НСИ. Според тези данни всеки трети българин е безработен и не си търси работа. Това са 1,67 млн души, плюс официалните безработни от 380 000 души, общо стават над 2 млн. Сигурно и те имат по 100 хил влогове и за това не работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 7 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
проче ти я де прочети да се смееш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още