IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Направихме много хора богати

Хората твърдят, че са бедни и мизерстват, а в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева, обяснява премиерът

13:37 | 03.02.12 г. 59
Автор - снимка
Създател
Борисов: Направихме много хора богати

„Всичките тези процеси сега в средностатистическо, Дянков, семейство, ако възложиш, ще ти кажат, че телевизорите са им сменени, перални, миялни, хладилници и печки са им добри, дограмата - сменена, гарнитурата – сменена, и да напъва жената да прави ремонти той вика – чакай сега, криза е, нали виждаш, имаме сто хиляди, продадохме нивата на баба или минава магистралата на Лили оттам, платиха ни сега парите – я да си седят на лихва – 500-1000 лева, но отгоре ти идват и толкоз. Това са обективни и субективни процеси. Субективните са, че не им се работи, не им се инвестира, не им се носи риск на хората, когато има една гарантирана сигурност“, разсъждава Борисов.

„Не на последно място вината е и в нас. Ако имаме, примерно разкриването на фирма сега е бързо – намалихме от 5000 на 2 лева, сиреч, ако още дадем възможност с някакви инициативи, аз искам тук да помислите върху тази тема. Около 300 хиляди са малките и средни фирми в България, приблизително по статистика. Един човек всяка фирма да осигури, с безработицата какво ще се случи – 340 хиляди.

С една дума, ако Трайков, Дянков и всеки, който може да помогне с някакви идеи… Ако ние намерим с Дянков инструмент да накараме по един служител, по един човек да вземат тези фирми, за което да им поемем осигуровки, част от заплата, някакви инструменти, да накараме да стане това изгодно. Има фирми – масовите са 10-15-20 служители, още един да вземат“, изчислява премиерът.

„Разбира се, ние не можем това го кажем, но ако намерим такъв инструмент така да ангажираме бизнеса, тогава вече и много въпроси ще бъдат решени със заетостта. И постепенно да накараме хората да бъдат по-инициативни в бизнеса. Да предложим варианти, да предложим такива бизнеси. Като най-важното, най-бързо и реално, което може да се случи, това е енергийната ефективност. Това са жилищата на хората. Да ги убедим, че тези панелни спални, които имат, след някоя друга година вече няма да струват и нула пари.

Ако сега започнат да им прилагат тази програма за енергийна ефективност, модернизация, ще им додадат с 30-40 години живот. Е, значи този имот, който имаш сега, след 5 или 10 години ще стане опасен за теб. И ако вместо да си държиш парите в банката, с тази програма, Лили Павлова, която имаме при теб, ако можем, трябва да убедим хората да си направят енергийно ефективни жилища, те всяка година ще печелят повече от лихвите от тези пари“, пресмята Борисов.

Според него "това трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня". "Мъжете, надали ще се засилим да правим подобно нещо. Но ако до всяка домакиня достигне това, българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате – през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват.

Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 19 rate down comment 0
Marketing_Guru
преди 12 години
Управляват ни опасни психопати. Според тях проблемът на българската икономика е, че българите не са проумяли, че са богати и за това не си харчат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 15
bajmangal
преди 12 години
Това с дребния бизнес дето плащал най-много данъци и др. ще ме извиняваш.В Америка може и да е така ама в България не.Всички крият обороти като луди.Бойко не е прав.Не той ни направи богати,а Станишев.Това ремонт на зграда ъа 2500лв на квадрат,ремонт на болница за почти същите пари на квадрат.от нашите пари,защото те не са от програми(както парите,които той цитира).Това самолети,фрегати за милиони.Ами колите на депутатите дето обикаляли света.Ето тези хора ни правеха богати,а не ти Бойко.Това което той иска е да накара хората да потребяват.Как ще им открадне парите като ги кара да си санират жилищата.Сигурно всяка една борса за строителни материали му се отчита.Искаме да живеем в красиви блокове,кой ще ни ги направи Бойко с бригадата.Санирани,боядисани няма ли да ни е по красиво.Относно отчуждаването моето мнение(не са ми отчуждавали имот)е че става взпрос за ниви и съборетини(а не за апартаменти,както някой беше написал по горе).Представете си че става дума за нива на майка си в кътни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 16 rate down comment 2
абитуриент
преди 12 години
много точно казано БРАВО......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 16 rate down comment 2
абитуриент
преди 12 години
аферим......!!!!!......адмирации.....!!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 17 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 12 години
Герберче,депозитите ясно показват какво е доверието на населението,увеличават се всеки месец,а това че се увеличава платения рейтинг на тиквата явно много хора не ги грее.Между другото хората на банките също не вярват,затова и не взимат кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 12 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
мъкаа много мъка има в коментарийте тук......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 14
rover
преди 12 години
Е какво, населението няма доверие на незнамкаквоси и незнамкогоси, а има доверие на банките, та си вкарва парите там. Дрън-дрън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 19 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 12 години
Какво има да ти обяснява,депозитите за банките са пасивни операции а кредитите активни операции и от разликата печелят банките.При положение че населението държи депозити а кредити не се раздават банките губят,а от там и цялата икономика.Така става като населението като потребител няма доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 22 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ти само врътки да искаш да се натъманяват нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 37 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Г-н Борисов, като толкова искате да стимулирате заетостта, защо разрешихте вчера министерски съвет да гласува закон, подготвен от лобисти, в който се забранява в гаражи да се развива бизнес -търговия, ветеринари, обущари, бръснари, офиси и др. и офиси на фирми да няма в жилищни сгради, под предтекст за паркирането?! Не е ли това съсипване на дребния бизнес и размазване на предприемаческия дух на хората които сами се борят, плащат си данъците, ДДС, наеми, осигуровки, създават работни места и др.?! Ако го позволите това, ще се съсипете живота на хиляди хора, масова вълна от безработни които ще клекнат на бюджета-бюрата по труда! Малкия бизнес плаща повече данъци и създава повече работни места от големите монополи- енергийни и телекомуникационни, като някои даже, ако не се лъжа не са плащали от 2-3 години! Главния застъпник на тоя лобистки закон е главния архитект на София, който иска да напълни моловете и бизнес сградите на перачите на пари, а не го е грижа за хиляди хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още