IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хърсев: Данъците в България трябва да се повишат

Според финансиста има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него

09:23 | 16.01.16 г. 72
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данъците у нас трябва да се повишат. Има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него. Това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него спадът при българския износ не трябва да е притеснителен, тъй като е налице спад в цялата световна търговия. Финансистът прогнозира, че през 2016 г. ще бъдем свидетели на известно покачване на вътрешното потребление и 5-7-процентно увеличение на доходите от заплати.

По думите на Хърсев българските общини още не са готови за подобряване на местното самоуправление, тъй като те са доста безотговорни по отношение на нивата на дълга.

"Стрес тестовете не могат да вдъхнат стабилност, те са безумно упражнение на централната банкова бюрокрация с цел да запази собствения си статут.", заяви Хърсев. "Никъде не съм видял държава, в която да са създали повече сигурност, напротив, те пораждат несигурност, защото независимо от резултата, настроението на публиката винаги е отрицателно."

Според финансиста българските банки вече минаха през истинския стрес тест, когато успяха да оцелеят без никаква подкрепа в условията на валутен борд, без кредитор от последна инстанция и без достъп до ликвидност, какъвто имат европейските банки.

Здравната система трябва да е приоритетен сектор за реформи тази година, смята още Хърсев. Според него в съдебната ни система има изключително добър прогрес, който никой не отбелязва, и той е свързан с бързото и динамично административно производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Прости ли сте или се правите с користни цели или от всичко по-малко Индоктринирането на съзнанието става лесно в иконом.наука чрез идеологии но има достатъчно история и факти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Държавата инвестира през публични търгове като например иска 1000 мегавата фотоволтаици и обявява поръчката и т.н. вместо да се задължава да изкупува тока което е скрита държ.помощ както наскоро ЕК го обяви за ТЕЦ 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 8 години
кво те учудва и по ругите постове си личи че импа е комунист дълбоко в душата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
"Вместо държавата да ИНВЕСТИРА (?!?) в икономика и работни места"Пич, ти си много объркана душица, да си знаеш..Държавата трябва да поставя и отстоява някакви правила/регулации със сила , за да не стане съвсем анархия, не да ИНВЕСТИРА в каквото и да било..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 21 Бюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи) ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.Мога да подържам безработицата до 3% а това - http://***.segabg.com/article.php?id=681511е отделна тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
казвам първо осветляване на икономиката и спиране на кражбите през бюджета и после прогресивно семейно облагане а колкото до фирмите ,че щели да избягат ако им повишат данъците знаеш ,че не е така - кой ще избяга ??? - ТЕЦ 1 и 3 или ЕРП-тата или хранителите вериги и т.н. а за златото и концесиите съм съгласен Аз съм за бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 30 rate down comment 0
diasnoto
преди 8 години
А според мен трябва да се намалят.Не смятам, че имат капацитет да преразпределят и 30% от БВПто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
supertrader, мога да допълня иновацията ти. В Отоманската империя, две години чиновниците не са получавали заплати. Колкото си изкарат! Помисли и в тази насока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 26 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Мението на тоя както обикновенно е неадекватно и манипулативно, че те цялата минала година ни вдигаха различни данъци и такси, а наш *** иска още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 0
Mirotworec
преди 8 години
Аз пък все съм си мислел, че е необходимо да се повиши производителността и заетостта а не да се вдигат данъците ... Чисто номиналното увеличаване на данъците просто ще оправдае правилото, че много по-лесно се събират тези данъци, чието избягване е по-скъпо от плащането им. Натоварването на изрядните платци за сметка на недобросъвестните такива е с много предвидим и видим ефект ... увеличаване на броя на "криещи и/или неплащащи" данъци и фалит на % от плащашите в едно със съкращаване на работници. Но много по-лесно се работи с калкулатор отколкото със създаването на дългосрочни изпълними мерки за подобряване на бизнессредата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още