IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хърсев: Данъците в България трябва да се повишат

Според финансиста има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него

09:23 | 16.01.16 г. 72
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данъците у нас трябва да се повишат. Има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него. Това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него спадът при българския износ не трябва да е притеснителен, тъй като е налице спад в цялата световна търговия. Финансистът прогнозира, че през 2016 г. ще бъдем свидетели на известно покачване на вътрешното потребление и 5-7-процентно увеличение на доходите от заплати.

По думите на Хърсев българските общини още не са готови за подобряване на местното самоуправление, тъй като те са доста безотговорни по отношение на нивата на дълга.

"Стрес тестовете не могат да вдъхнат стабилност, те са безумно упражнение на централната банкова бюрокрация с цел да запази собствения си статут.", заяви Хърсев. "Никъде не съм видял държава, в която да са създали повече сигурност, напротив, те пораждат несигурност, защото независимо от резултата, настроението на публиката винаги е отрицателно."

Според финансиста българските банки вече минаха през истинския стрес тест, когато успяха да оцелеят без никаква подкрепа в условията на валутен борд, без кредитор от последна инстанция и без достъп до ликвидност, какъвто имат европейските банки.

Здравната система трябва да е приоритетен сектор за реформи тази година, смята още Хърсев. Според него в съдебната ни система има изключително добър прогрес, който никой не отбелязва, и той е свързан с бързото и динамично административно производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

52
rate up comment 4 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Да повторим фактите:5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО Значи първо осветляване на икономиката ,спиране на кражбите през бюджета и накрая прогресивно облагане на юрид. и физич.лица плюс семейно с цел бюдж.излишъци които се инвестират във - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/post/1436573383287558Известно е в икономическата история т.нар. инвестиционен мултипликатор на Кейнс. Той твърди, че когато едни пари се дадат за пенсии и заплати на държавни служители или в друга непроизводствена сфера резултатът е, че 1 лв. създава 0.3 - 0.8 лв. нарастване на БВП, докато когато този лев се инвестира в ново производство или инфраструктура тогава 1 лв. може да създаде между 2.5 - 3 лв. нарастване на БВП. На световно ниво и Джоузеф Стиглиц го каза - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Аз съм против държавни фирми с изключение в някои сектори тоест може и 99% частна собственост но с строги регулации и таван на печалбите както едно време в Англия - 100% данък ще накара индустриалният сектор да инвестира в енерг.ефективност и ще дават добри заплати а при финансовият ще регулира почти всичко и в Швейцария имаше референдум за това месечната заплата да не повече от 12 пъти средната за страната Другият вариант и на световно ниво и нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц го каза - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034За България бюдж.излишъци ще дойдат от осветляване на икономиката ,спиране на кражбите през бюджета и прогресивно облагане на юрид. и физич.лица плюс семейно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 27 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
НАП трябва да се самосезира и веднага да направи пълни проверки на всички свързани с Хърсев бизнеси и да ги накара да си платят данъците.Хора които приказват подобни неща не плащат данъци а живеят от консултантски хонорари и %-тни дялове тук-там. И в момента, в който им направиш подробна данъчна ревизия, веднага почват да приказват за дискриминация и репресия от страна на държавата върху честните неплащащи данъци икономически субекти.Хърсев е нает от някого в чужбина да приказва НЕистини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 8 години
и ако може такова за целия свят, а не от организация в кояти членуват 30тина държави... личи си че не си ги чел в детайли ами само копи-пействаш по заглавието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 8 години
моля достоверни източници, не от анонимни списания цитиращи проучвания от 2005та .... сега знаеш коя година сме, нали ? кажи ми 10 от тези 37 компании, опериращи в конкурентна среда ...Ясно ми е че без държавни фирми не може, но да ми пеете тази комунистическа песен за пробладаващ държавен капитализъм и тнт глупости... не мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Германия има 37 държавни предприятия които правят 54% от БВП , Финландия има 55 държавни предприятия които правят 35% от БВП и т.н. - http://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika-broi-6-2012/1351-golyamoto-zavrashtane-na-darzhavniya-kapitalizam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 8 години
би ли споделил няколко развити държави с МНОГО ГОЛЯМО държавно участие в икономиката ? (и без да ми изреждаш стратегически отрасли, моля). Русия в кой списък е слагаш ? ... може би и в двата.По начина на изказване и мислене си отвспкъде комунист :) ... може би неосъзнат още :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 14 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Ми да вземат да подобрят събираемостта от "техните" хора и няма да има нужда да се вдигат. Не може 1млн., които си плащат редовно данъци и осигуровки, да издържат и останалите 2. А най-тъжното е, че тоя 1млн.намалява, бавно, но славно, а в момента в който те изчезнат, филмът България свършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 8 години
още е младо и зелено момчето, тепърва има да учи че теорията в книгите се различава от практиката. Докато закона не стане над всичко и всички, колкото по малко данъци плащаме, толкова по добре за нас и държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 22 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
От друга страна обаче - вдигането на данъците ще свие още и без това мижавото потребление, което допълнително ще удари Системата. Тия глупости за "увеличение на потреблението и 5-7% увеличение на заплатите" - няма да ги коментирам изобщо. Тия заплати ще бъдат изядени от ДОД и ще има спад на потреблението, а не увеличение. А и в крайна сметка тоя не разбра ли, че от тук насетне, увеличение на потреблението, само заради самото "потребление", само заради "по-високата заплата" - отдавна приключи: "Не съм си намерил парите на пътя, за да ги харча с лека ръка!" - е мотото от което вече се ръководят хората, които са се опарили от Системата на БаМковата Мафия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още