IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хърсев: Данъците в България трябва да се повишат

Според финансиста има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него

09:23 | 16.01.16 г. 72
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данъците у нас трябва да се повишат. Има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него. Това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него спадът при българския износ не трябва да е притеснителен, тъй като е налице спад в цялата световна търговия. Финансистът прогнозира, че през 2016 г. ще бъдем свидетели на известно покачване на вътрешното потребление и 5-7-процентно увеличение на доходите от заплати.

По думите на Хърсев българските общини още не са готови за подобряване на местното самоуправление, тъй като те са доста безотговорни по отношение на нивата на дълга.

"Стрес тестовете не могат да вдъхнат стабилност, те са безумно упражнение на централната банкова бюрокрация с цел да запази собствения си статут.", заяви Хърсев. "Никъде не съм видял държава, в която да са създали повече сигурност, напротив, те пораждат несигурност, защото независимо от резултата, настроението на публиката винаги е отрицателно."

Според финансиста българските банки вече минаха през истинския стрес тест, когато успяха да оцелеят без никаква подкрепа в условията на валутен борд, без кредитор от последна инстанция и без достъп до ликвидност, какъвто имат европейските банки.

Здравната система трябва да е приоритетен сектор за реформи тази година, смята още Хърсев. Според него в съдебната ни система има изключително добър прогрес, който никой не отбелязва, и той е свързан с бързото и динамично административно производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

12
rate up comment 34 rate down comment 0
kony
преди 8 години
"...в съдебната ни система има изключително добър прогрес, който никой не отбелязва..."Явно с Хърсев живеем в различни Българии. Манипулатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Борисов се готви да даде 1 милиард на фирми на Пеевски и Златев, тоя, дето лееше сълзи на всяко мафиотско погребение едно време, ще ми говори за увеличаване на данъците. В момента нашата държава води разпределение от бедни към свръх богати. При такова положение данъците трябва да се намалят! Като в Румъния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Задавам въпроса дали става въпрос за некомпетентност(на политици,партиите...) или за умишлени действия - или просто от всичко по-малко плюс някаква форма на психопатии ,секти и индоктринирането на съзнанието е голяма тема ,и лесно се прави в икономиката защото е особена ,сложна и социална наука(иска четене и мислене) - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
пешамел
преди 8 години
Стига вече с тези глупости бре господа - за кой ли път опитвате да откриете топлата вода. Докато повечето от хората нямат средства за оцеляване за какво повишение и т.н. данъци бленувате. Освен това когато предлагате някакви данъчни промени защо пропускате да отбележите данъчният процент за богатите, който е до 70 процента от доходите им. Чак след това може да говорите за пролетно равноденствие - когато някой си имал 10,000 декара земя или 5 хотела и мизерствал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Съгласен съм ,че трябва тотален контрол на разходите на бюджета защото се краде много(5млрд.годишно) чрез обществени поръчки ,тунеядство(раздута администрация) и т.н. но аз говоря за принципи и проф.д-р Иван Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" по BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса(доказано научно) - http://solidbul.eu/?p=3421 за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма и отделна тема е от къде държавата да взема парите - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmВ своя статия от 4/01/2016 г. нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система... - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034НЕ Е ТОЛКОВА СЛОЖНО АМА ИСКА ЧЕТЕНЕ И МИСЛЕНЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 42 rate down comment 0
индианеца
преди 8 години
Ама разбира се, дайте още пари на родни клептократи. Те ги харчат повече от оптимално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 5 65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.Това означава, че те създават близо 80% от БВП, който е 82 млрд. лв. - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4838524 - коментирал съм под статията през фейсбука(Атанас Шалапатов)10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася, и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769Повече тук - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 17
Атанасио
преди 8 години
Първо малко факти 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО Тоест първо трябва да се осветли икономиката и да се спрат кражбите през бюджета и след това прогресивно семейно облагане защото средното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пъти.Проф.д.ик.н.Иван Ангелов - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост.Делът на бюджетните разходи в БВП през 2013 г. беше 38,9%, а в ЕС е 48,5%.В някои от страните членки е както следва: Словения 59,7%, Финландия 57,8%, Франция 57,1%, Дания 56,7%, Белгия 54,4%, Швеция 53,3%, Австрия 50,9%..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 1
ivan_ivanov601
преди 8 години
колко по -малко пари минават през обществените фондове толкова по-голяма е демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 24
mick
преди 8 години
Единственият данък който има нужда от вдигане е данък имоти - той всъщност трябва да се нормализира, така както е в другите европейски държави. И трябва да е не само върху сградите, но и върху земеделската земя, горите.. всички имоти. А да и не трябва да има 50% намаляване за основно жилище.Щото дали първо или 10то жилище.. все има нужда от инфраструктура около него и трябва общините с някакви пари да я поддържат. И да при криза всъщност не се вдигат данъците.. но не се вдигат подоходните данъци.. или ДДС щото така ще се увеличи сивата икономика, ще се намалят покупките. Но пък ако започне нормализиране на имотният данък - това ще даде тласък на икономиката, щото общините ще имат пари за инфраструктура, т.е. ще правят ремонти.. хората ще започнат да живеят според възможностите си, а не както е в момента да имаме "бедни" богати - хора с огромна собственост.. но живеещи бедно.Само, че Хърсев сигурен съм има друго предвид - иска да се вдигнат тия данъци които не го засягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още